Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Chýnov neuhlídal hlavičkáře Jakuba Nováka

 
pondělí, 22. května 2017, 12:13

V utkání 22. kola se střetla na bernartickém trávníku mužstva, která nemusí při momentálním umístění ve výsledkové tabulce honit výsledky svých utkání. Bernartice jsou na druhém místě s již nedosažitelnou ztrátou na lídra z Dražic a hosté z Chýnova na devátém místě mají takový bodový zisk, že se nemusejí zajímat o případný boj o záchranu. Vyšší motivaci v tomto zápase měli domácí. Chtěli odčinit jednu ze dvou podzimních porážek na hřišti svého rivala.

V prvním případě se jim odveta za porážku v Dražicích náramně povedla a připravili lídru tabulky zatím jedinou porážku v soutěži. V prvním poločasu byli oslabení hosté o čtyři hráče základní sestavy zalezlí na své polovině hřiště a hrálo se v podstatě na jednu bránu. Ve druhé části se zlepšili, avšak ohrozili domácí branku pouze jedinou střelou, která skončila vysoko nad bránou. Domácí trpělivou hrou využili dvě standardní situace, jednu v prvním, jednu ve druhém poločasu a v pohodě dokráčeli do vítězného konce díky dvěma přesným hlavičkám bernartického stopera a výrazné postavy tohoto utkání. Takže i druhá odveta za podzimní porážku se domácím povedla a nadále udržují společně se Sokolem Sezimovo Ústí jako jediní v soutěži jarní neporazitelnost.

Již od počátku utkání bylo znát, že soupeř žádnou ofenzivní hru předvádět nebude. Domácí dobře kombinovali, ale do šancí se příliš nedostávali. Nepropustná hostující obrana je do nich prostě nepouštěla. Hosté zahustili střed hřiště a celý poločas byli zalezlí na své polovině s vysunutým jediným hráčem. V 17. minutě Rakovan zpětnou přihrávkou vybídl k zakončení Kukrála, kterého střela však směřovala vedle brankové tyče. O minutu později po Kovářově přihrávce zakončoval k tyči sám Rakovan, ale brankář včas zareagoval a míč zneškodnil.

Ve 20. minutě se zrodil ze standardky první gól po hlavičkovém intermezzu tří bernartických hráčů, aniž by se dotkl míč trávníku. Kovářův rohový kop z pravé strany přetažený na vzdálenější tyč hlavičkoval Trantina na Rakovana, který též hlavičkou na druhé straně nabídl míč na opačné straně Jakubu Novákovi, který opět hlavičkou do prázdné brány zajistil domácím zasloužený jednobrankový náskok - 1:0.

Ve 29. minutě Trantinův centr z pravé strany hlavičkoval Rakovan jen do náručí gólmana Radka Basíka. Hra měla stejný charakter až do konce první půle. Hosté vehementně bránili a domácí se trpělivou kombinační hrou snažili svůj jednobrankový náskok navýšit. Ve 44. minutě měli Bernartičtí možnost postupovat dva na jednoho. Finální přihrávka Rakovana na Daniela Homolu se však nepovedla a z šance nic nebylo. Poločas tedy skončil zaslouženým jednobrankovým vedením domácích. Hosté si za celý jeho průběh nevypracovali ani jedinou příležitost k ohrožení domácí svatyně.

Ve druhém poločasu začali hosté lépe a v první desetiminutovce několikrát kombinací pronikli na domácí polovinu hřiště. Bernartická obrana však pracovala spolehlivě a Fučíkova svatyně nebyla vůbec ohrožena. V 52. minutě Vít Fučík z pravé strany přihrával na Rakovana do dobré příležitosti, avšak přihrávka nebyla přesná a bernartický forvard na ni nedosáhl. V 54. minutě po kombinaci zakončoval Daniel Homola střelou na zadní tyč, brankář Basík ale míč lapil. Střela z úhlu Víta Fučíka také v 60. minutě chýnovského gólmana nezaskočila, podobně jako o pět minut později Kovářova střela z úhlu z téže strany hřiště.

V 71. minutě po Kovářově centru zakončoval Vít Fučík střelou na zadní tyč a brankář míč vytěsnil na roh. Po dalším rohovém kopu Kováře tentokrát z levé strany hřiště v 72. minutě hlavičkovala přesně nejvýraznější postava domácích v tomto utkání stoper Jakub Novák a jeho parádní hlavička na zadní tyči znamenala dvoubrankové vedení pro domácí - 2:0.

V 75. minutě snad z jediné nebezpečné akce se hosté snažili ohrozit domácí bránu. Po levé straně unikl aktivní a velmi pohyblivý Vlast. Hruška a jeho přesnou přihrávku do volného prostoru neproměnil Jan Basík, když nikým neatakován překopl bránu. V 87. minutě měl šanci zvýšit Trantina náskok domácích, brankář však se štěstím jeho akci zlikvidoval. Další Trantinův pokus skončil mimo vedle brankové tyče po narážečce s Danielem Homolou. V utkání tedy zaslouženě zvítězili domácí a na vítězství se příliš nenadřeli. Vyzkoušeli si ale nové varianty hry a to bylo asi hlavní pozitivum celého utkání.

Příští střetnutí odehrají Bernartice na hřišti soupeře, kterému se jarní část soutěže vůbec nedaří zvládat boje a prohrávají zápas za zápasem. Mužstvo z Týna nad Vltavou jim totiž v podzimní části soutěže nejvíc šlapalo na paty. Hraje se v sobotu 27. 5. a začátek je stanoven na 17 hodin.

Sokol Bernartice – FC Chýnov 2:0 (1:0)

Branky: 20. a 72. Jakub Novák. Rozhodčí: Formánek – Tauber, Zabilka. DFA: Hoch. ŽK: 0:1 (85. Vlast. Hruška). Diváků: 70.

Bernartice: Tomáš Fučík (K) – Kovář, Novák, Mrkáček, Tomáš Češka – Trantina, Kukrál – Martin Buriánek (46. Vít Fučík), Daniel Homola, Ťupa (75. Růžek) – Rakovan. Trenéři Petr Vašíček a Pavel Schorník.

Chýnov: Radek Basík – Jan Hruška, David Král, Doubrava, Vlast. Hruška – Tomáš Kučera, Jan Basík, Štiller (68. Doucha), Ondřej Mládek (K), Petrů – Daniel Havlík (47. Ondřej Havlík). Trenér Petr Holota.

Napsal(a) Jan Šerhant | Foto Petr Vlasák