Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Kaplické nastartovaly ve Čkyni penalty

 
úterý, 28. března 2023, 15:37

Čkyně - K prvnímu jarnímu duelu zavítali kapličtí Spartakovci na hřiště Čkyně. Podzimní duel skončil bezbrankovou remízou. Osmou Čkyni a pátou Kaplici dělily před zápasem pouhé tři body. Ve vyrovnané tabulce bude každý zápas velice důležitý, a i proto oběma týmům záleželo na dobrém vstupu do jara.

Ani jeden z trenérů neměl k dispozici kompletní kádr. V hostující sestavě se objevila dvojice zkušených. Po zranění vracející se Jakub Lesňák a z Rakouska vrátivší se Martin Pulec. Hostující trenér Ginzel dal v základní sestavě také příležitost hned trojici dorostenců.

Hřiště bylo pěkně připravené, ale po zimě velice hrbolaté. To vlastně zasáhlo i do první gólové akce. Hosté měli v páté minutě výhodu standardní situace z pravé strany. Zvolili rozehrávku po zemi na střed hřiště, díky skákajícímu balónu došlo k takové kostrbaté kombinaci, po které míč poslal do domácí šestnáctky Pulec, za ním se vydal Vaniš, byl faulován Mikešem a pískala se penalta. K jejímu provedení se postavil Jiří Divoký a nezaváhal – 0:1.

Domácí se nechtěli s jednogólovým mankem smířit a v dalším průběhu byli nebezpečnější. A to především díky jednoduché hře, kterou praktikovali. Zatímco hosté se snažili na nerovném povrchu kombinovat a příliš se jim nedařilo, Čkyňští se před branku Spartaku dostávali po dlouhých nakopávaných balónech. Z toho pramenilo i velké množství standardních situací.

Poprvé se domácí do zakončení dostali v osmé minutě, ale střela Fiedlera zpoza šestnáctky mezi tři tyče nesměřovala. O chvíli později měli domácí výhodu přímého kopu z větší vzdálenosti. K balónu se postavil kapitán Turek, přízemní rána směřovala k levé tyči, ale Říha byl pozorný a míč dokázal vyrazit. Další nebezpečný přímý kop z podstatně lepší palebné parkety měli k dispozici domácí v minutě dvacáté. V tomto případě si míč postavil Kralik, technický pokus mířil rovněž k levé tyči, hostující gólman František Říha se ani v tomto případě překonat nenechal.

Domácí se po hlavním arbitrovi dožadovali udělení dvou červených karet. Zatímco Kuchař nejprve odehrál balón, a tak žlutá karta byla namístě, tak o chvíli později mohl být Ondřej Říha po zákroku na pronikajícího Novotného hodně rád, že jej rozhodčí ocenil pouze žlutou kartou.

Čkyňští se do zakončení dostávali téměř výhradně po trestných či rohových kopech. Po jednom z nich po Králově centru hlavičkoval vysoko nad branku Bujok. Na druhé straně pak i Kapličtí zahrozili po rohovém kopu, který rozehrávali nakrátko a po následném Pulcově centru zakončoval mimo Pál. Protože se již skóre nezměnilo, odcházeli do kabin s jednogólovým náskokem hosté.

Do druhého dějství domácí určitě vstupovali s cílem o vyrovnání, ale jejich touha vzala velice rychle za své. Po půlminutě hry nepřesnou přihrávku bránícího Miklase do vlastní šestnáctky vystihl Lesňák, který byl u míče dříve než Turek, ten jej fauloval a druhá penalta byla na světě. Míč si vzal znovu Jiří Divoký a ani napodruhé nezaváhal – 0:2.

Další komplikací pro domácího trenéra Děda byl fakt, že se při penaltovém zákroku zranil kapitán Turek a musel tak být střídán. Tím defacto skončila hra domácích a iniciativu převzali hosté.

V 53. minutě po trestném kopu ze strany v závaru před brankou neprostřelili bránící soupeře Lesňák ani Nowak. O tři minuty později hosté odskočili na rozdíl tří branek. Martin Pulec vysunul do pravé strany rozběhnutého Lesňáka, který balón zatáhl, vrátil jej svému spoluhráči, Pulec se před vápnem uvolnil, vyslal křížnou přízemní střelu, kterou gólman Drnek pouze vyrazil a u vyraženého míče byl první kapitán hostů Jakub Lesňák0:3.

Po hodině hry zahrával standardní situaci od levé postranní čáry Martin Pulec a notně protáhl gólmana Drnka, který s vypětím všech sil vytáhl jeho pokus na rohový kop. O chvíli později dorostenecká spolupráce, Nowak před vápnem posunul míč Pastierovi, který si navedl balón na střelu, jeho pokus k levé tyči Drnek dokázal vyrazit.

Dvacet minut před koncem svitla domácím naděje. Rohový kop zahrával Král, po přetaženém centru se k hlavičce dostal Gustav Bujok, míč ještě lehce hlavou přizvedl bránící Kuchař a asi i díky tomu skončil míč za Říhovými zády – 1:3.

Hosté však myšlenky fotbalistů Čkyně na zdramatizování zápasu velice záhy uťali čtvrtým gólem. Lesňák u levé lajny obral o balón Friedla, namířil si to do vápna, předložil míč Robertu Danielovi, který střelou o tyč jistil tříbodový zisk Spartakovců – 1:4.

Deset minutě před koncem zahrával balón z vlastní šestnáctky gólman hostů Říha, míč propadl až k Lesňákovi, který se s ním dostal až do šestnáctky, křížný pokus po zemi Drnek s námahou vyrazil. Zbývající minuty se již pak odehrávaly bez většího vzruchu před jednou či druhou brankou. O to víc mrzí, že krátce před koncem musel hřiště nuceně opustit zraněný Tomáš Nowak a bohužel zpráva z nemocnice byla nepříjemná. Zlomená klíční kost a tříměsíční rekonvalescence. Jarní část sezony tak pro mladého fotbalistu skončila defacto dříve než pořádně začala.

Domácí nedokázali v prvním poločase z mnoha standardek nic vytěžit. Naopak hosté potrestali dva penaltové zákroky a poté ve druhém poločase již kontrolovali vývoj zápasu a vstoupili tak do jarních odvet tou správnou nohou.

SK Čkyně – TJ Spartak Kaplice 1:4 (0:1)

Góly: 70. Bujok – 5. a 47. Divoký (obě z pen.), 56. Lesňák, 76. Daniel. ŽK: 2:3 (Klose, Miklas – Vaniš, Kuchař, O. Říha). Rozhodčí: Valeš – Barva, Jelínek. Diváků: 85.

Čkyně: Drnek – Friedl, Turek (48. Schettini), Pešek, Mikeš (24. Miklas), Kralik (71. Gerold), Fiedler, Bujok, Král (81. Košnař), Novotný, Chvál.

Kaplice: F. Říha – O. Říha, Čutka (60. Gutheis), Kuchař, Vaniš, Divoký, M. Pulec, Nowak, Pál (58. Daniel), Pastier (71. Svoboda), Lesňák.

Napsal(a) Libor Granec | Foto Libor Granec