Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

V duelu Kaplice - Vimperk se moc nebránilo. Gólová přestřelka skončila nerozhodně

 
pondělí, 14. listopadu 2022, 19:25

Kaplice - Po dvou zápasech na hřištích týmů pomýšlejících na postup, ve kterých Kapličtí nebodovali, chtěli v domácí podzimní derniéře naplno zabodovat v zápase s Vimperkem. Na polovinu listopadu se utkání hrálo na velice slušném terénu, a to i s ohledem na dva sobotní duely dorostenců v krajském přeboru.

Za krásného slunného počasí se na úvodní gól zápasu čekalo pouze do osmé minuty. Radovali se Vimperští. Po rohovém kopu z pravé strany se hlavou prosadil Jan Čech0:1. Inkasovaný gól domácí zaskočil, ale s postupem času získávali přece jenom pevnější půdu pod nohama a i oni začali být nebezpeční.

V osmnácté minutě Pál před vápnem přistrčil míč proti noze Procházkovi, tvrdá rána skončila nad břevnem hostující svatyně. Časomíra ukrojila jen dvě další minutky a už bylo vyrovnáno. Procházka posunul míč doleva Petru Gutheisovi, který se ve vápně dobře uvolnil a přízemní prudkou ranou prostřelil brankáře Jakuba Formánka – 1:1. Ve 25. minutě pak měli domácí výhodu standardní situace. Gutheis přiťukl míč Kuchařovi, jeho střela po zemi minula levou tyč. Kapličtí byli v těchto momentech zápasu při chuti. Vzápětí na konci velmi slibně vyhlížejícího protiútoku byl přihrávající Vaniš a zakončující Pál, se střelou po zemi však neměl gólman Formánek sebemenší problémy. Záhy však hosté přišli o balón, Pastier našel na hranici šestnáctky Divokého, který ve vápně posunul míč lépe postavenému Petru Gutheisovi, který střelou přes brankáře dokonal obrat ve vývoji skóre – 2:1.

Necelé dvě stovky diváků se fotbalem rozhodně nenudili, jelikož to ještě nebylo zdaleka vše, co mohli v tomto utkání vidět. Ve 34. minutě se totiž hostům podařilo znovu dorovnat stav skóre. Kapličtí dali Vimperským hráčům dostatek času a prostoru ke kombinaci, Jan Formánek zprava pronikl do vápna, přesnou přihrávkou po zemi našel před brankou nepokrytého Václava Chvostu, který skluzem dostal míč do brány – 2:2. Ve zbývajícím čase prvního poločasu byly k vidění ještě dva zajímavé momenty, po jednom před každou brankou. Ve 36. minutě si našel prostor ke střele kaplický Pastier, ránu k pravé tyči Jakub Formánek dokázal vyrazit. O několik minut později na druhé straně se v dobré pozici vlevo ve vápně ocitl Málek, mířil však jen nad bránu Spartaku. I proto se do kabin odcházelo ze nerozhodného stavu.

Do druhého poločasu nahradil v domácí sestavě Bárta Pála a byl to právě kaplický útočník Filip Bárta, kdo mohl po pěti minutách strhnout vedení zpět na stranu Spartaku. Po centru Vaniše z pravé strany jeho gólovou hlavičku vytáhl gólman Jakub Formánek. Když se neprosadili domácí, tak se v 56. minutě radovali Vimperští. Jan Formánek zprava odcentroval, spoluhráč hlavou míč přizvedl a hlavičkující Ondřej Rod poslal míč za Říhova záda – 2:3. Marně domácí reklamovali ofsajd. Hosté podruhé v zápase vedli.

Radost hostů měla ovšem doslova jepičí život. Kapličtí si během sedmi minut vzali vedení zpět na svou stranu. V 61. minutě zahrával rohový kop Gutheis, přetažený centr vrátil před bránu s trochou štěstí Procházka a střídající Filip Bárta poslal hlavou míč do sítě – 3:3. Krátce na to přišel trestný kop pro Spartakovce. Centr do vápna poslal Vaniš, Gondek vyhrál hlavičkový souboj a Jan Štrbačka po minutě pobytu na hřiště v pádu dostal míč o břevno do brány – 4:3. Obrat v utkání Spartakovců číslo dvě. Hosté se ale nevzdávali a čtvrthodinu před koncem měl vyrovnání na hlavě po centru Jana Formánka kapitán Vondrášek, mířil však jen nad Říhovu branku.

Za další tři minuty už se ale Vimperští z vyrovnání radovali. Čutka ve vápně fauloval Chvostu a pískala se penalta. Matyáš Novotný zamířil přesně k tyči a srovnal na 4:4. Závěrečná desetiminutovka patřila kaplickým fotbalistům. Procházkova přízemní křížná střela minula levou tyč. V 84. minutě po Gutheisově centru od rohového praporku se do vzduchu pověsil Procházka, hlavou však balón mezi tři tyče nenasměroval. O chvíli později hosté odolali i při kaplickém obléhání, gólovou střelu Divokého nepustil do brány jeden z bránících protihráčů. Minutu před koncem se domácí dožadovali odpískání pokutového kopu po evidentním hraní rukou, které však neviděl ani hlavní arbitr ani jeho druhý asistent, který měl celou situace před sebou. Místo toho Kapličtí zahrávali pouze rohový kop, ze kterého se jim nepodařilo nebezpečně zakončit.

Divoké utkání tak nakonec skončilo dělbou bodů. Divákům se muselo utkání líbit, trenéři obou celků by jistě měli výhrady především k bánění svých svěřenců. Kapličtí přezimují na pátém místě, Vimperští o dvě pozice za nimi.  

TJ Spartak Kaplice – TJ Šumavan Vimperk 4:4 (2:2)

Branky: 20. a 27. Gutheis, 61. Bárta, 63. Štrbačka – 8. Čech, 34. Chvosta, 56. Rod, 78. Novotný (pen.). Rozhodčí: Frček – Dunovský, M. Mráz. ŽK: 5:2 (Gondek, Vaniš, Divoký, Procházka, Štrbačka – Vintr, Hejtmánek). Diváků: 180.

Kaplice: F. Říha – Kuchař, T. Vávra, Čutka, Gondek, Vaniš (79. Nowak), Procházka, Divoký, Gutheis, Pastier (62. Štrbačka), Pál (46. Bárta).

Vimperk: Jakub Formánek – Jan Formánek (90. J. Uhlík), Benda, Čech, Pankratz (76. Žofka), Novotný, Vondrášek (85. Hejtmánek), Rod, Málek, Vintr, Chvosta.

Napsal(a) Libor Granec | Foto Libor Granec