Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

V derby se radovali sousedé z Dolního Dvořiště, Kaplice hrála hodinu v desíti

 
pondělí, 12. září 2022, 19:12

Kaplice – Netradičně už v pátek bylo na programu derby střetnutí Kaplice s Dolním Dvořištěm. Fotbal se hraje pro diváky, a tento termín byl především pro ně. A byla to dobrá volba. Utkání se hrálo před krásnou diváckou návštěvou ve skvělé atmosféře. Díky zkušenostem v I. A třídě byli favority domácí, ale jak se říká, derby nemá favorita.

Na úvodní gól se nečekalo vůbec dlouho. Skóre se měnilo už v deváté minutě zápasu. Spartakovci měli výhodu standardní situace z levé strany. Divoký poslal do vápna centr, pro který si vybíhal gólman Jirkal, míč však ve svých rukavicích neudržel, balónu se za ním zmocnil Robert Daniel a dorazil jej do prázdné brány – 1:0. Hosté reklamovali hraní rukou, hlavní arbitr si situaci ještě prověřil u svého asistenta a gól platil.

Gólová odpověď nováčka soutěže byla bleskurychlá. Hned v následující minutě se jim podařilo jednogólové manko smazat. Na pravé straně se za obranu dostal Michael Tesař, pronikl do vápna, z úhlu poslal balón do bližší tyče, u odraženého míče byl první Marek Urazil a dorážkou vyrovnal na 1:1. Vzhledem k tomu, kde fotbalově vyrostl, gól okázale neslavil, čímž rozhodně v očích domácích příznivců vstoupl.

Oba tábory fanoušků své hráče příkladně povzbuzovaly i v dalším průběhu hry. Ve 12. minutě si Daniel vyměnil míč s Vanišem, proti dobře vyběhnutého Jirkalovi neměl čas zblízka míč lépe usměrnit. Nedlouho poté pokoušel střelecké štěstí zpoza vápna Vaniš, Jirkal zasahovat nemusel, míč prolétl vedle levé tyče. Hosté se připomněli v minutě šestnácté. Trestný kop Štifter rozehrál nakrátko na Fořtera, následovala tvrdá rána, trefil však střed brány, kde byl připravený gólman Schneider, jenž dokázal balón vyboxovat. V polovině prvního dějství po dlouhém autu až do předbrankového prostoru domácích se míč po odraze dostal k Urazilovi, ten však branku Spartaku přestřelil.

Skóre na svou stranu mohl převrátit i Kapličtí. Ve 27. minutě po rohovém kopu Vaniše propadl míč až ke Gondekovi, který však v gólové pozici nedokázal míč poslat do prostoru branky. Komplikace pro domácí přišla záhy na to. Ve 31. minutě byl po druhé žluté kartě vyloučen Vaniš a Kapličtí tak i ve svém třetím domácím zápase byli odsouzeni ke hře v oslabení. Centr následně poslal do vápna Štifter, osamocený Urazil hlavičkoval mimo. Bylo by zajímavé, zda by gól byl uznán, protože v době kopu se asistent rozhodčího nacházel ještě u laviček náhradníků, kde sledoval odchod vyloučeného hráče do kabin. Byla by to pro rozhodčí rozhodně zapeklitá situace.

Ve 37. minutě se před bránícího Fořtera dokázal uvolnit Štěpánek, navedl si míč do střelecké pozice a svou ranou Jirkala protáhl, míč zřejmě letěl nad břevno, hostující gólman jej konečky prstů ještě přizdvihl. Centr od rohového praporku poslal do vápna Gutheis, v gólové pozici se ocitl hlavičkující Gondek, ale branku soupeře bohužel minul. Co se nepovedlo domácím, povedlo se v nastavení první půle hostům. Po rohovém kopu z pravé strany a prodloužení na přední tyči hlavičkoval na zadní zblízka do brány Marek Urazil – 1:2.

Přesilovku využili na konci poločasu

I po změně stran sledovali čtyři stovky diváků zajímavý duel. Kapličtí dokázali i v deseti být nebezpeční. Po čtyřech minutách hry se na levé straně uvolnil Gondek, prudký přízemní centr Jirkal vyrazil, na vápně se do míče opřel Divoký, bohužel neprostřelil hradbu těl před sebou. Po hodině hry se po křížném Gutheisově pasu dostal do zakončení z levé strany Daniel, se střelou po zemi si Jirkal bez problémů poradil. Kapličtí byli v této části zápasu nebezpečnějším týmem, ač hráli oslabeni o jednoho hráče.

V polovině druhé půle standardní situace ze strany. Prudký přízemní balón do prostoru branky nastřelil Gutheis, nikdo míč netečoval a ten tak skončil v rukavicích gólmana Jirkala. V 71. minutě si hosté hodně oddychli, domácí jen povzdechli. Trestný kop rozehrál Gutheis do vápna na Pastiera, ten mu míč poslal zpět proti noze, následovala střela do tyče, došlo ještě k dorážce stejného hráče, při které hosty podržel gólman Jirkal. I díky tomuto momentu a blížícímu se konci spartakovci ve snaze o vyrovnání více otevírali hru, což byla voda na dvořišťský mlýn.

Hosté poprvé ve druhém poločase zahrozili v 73. minutě. Po brejku se zprava do vápna dostal Urazil, dokázal se uvolnit, rozvlnil však jen boční síť. Hned v následující minutě se však hostům podařilo gólovou pojistku přidat. Opět v tom měl prsty Urazil, který pronikl zprava do šestnáctky, ideálně předložil míč střídajícímu Patriku Hoškovi, který se štěstím poslal míč za brankovou čáru – 1:3. Hosté pak mohli své vítězství ještě potvrdit, ale Urazil v gólové pozici minul a samostatný únik Štiftera zneškodnil gólman Schneider.

Kapličtí se nevzdávali a dál se snažili zápas zdramatizovat. V 83. minutě Divoký našel za obranou ve vápně Štrbačku, jehož však v gólové pozici vychytal Jirkal. Hned v následující minutě byl ve vápně faulován Štrbačka a domácí měli výhodu pokutového kopu. K míči se postavil kapitán Jiří Divoký a umístěnou střelou vykřesal pro domácí jiskérku naděje – 2:3. V 87. minutě brejk do otevřené obrany domácích, Michael Tesař ztroskotal na gólmanu Schneiderovi, který vyrazil míč do dobíhajícího Mokoše, od něhož se míč odrazil a doklopýtal na tyč. V hektickém závěru se Spartakovci tlačili do šestnáctky soupeře. Minutu před koncem po centru Gutheise hlavičkoval v gólové pozici těsně nad bránu Jan Smolen.

V nastaveném čase hráči Spartaku ještě poslali do vápna několik centrů, útočil i gólman Schneider, ale hosté jednogólový náskok dokázali uhájit. V derby, které rozhodně přítomné diváky nenudilo, slavili hosté. Ti měli po vyloučení Vaniše svou roli usnadněnou. Kapličtí po změně stran hráli proti přesile velmi dobře. Více šancí měli hosté, ale to především díky tomu, že s blížícím se koncem domácí více a více otevírali obranu.   

TJ Spartak Kaplice – FK Dolní Dvořiště 2:3 (1:2)

Branky: 9. Daniel, 84. (pen.) Divoký  – 10. a 45. Urazil, 74. Hošek. Rozhodčí: Ovčáček – M. Pečenka, Jarolím. ŽK: 6:2 (Vaniš 2, Kuchař, Pastier, Daniel, Divoký – Micák, Hošek). ČK: 1:0 (31. Vaniš). Diváků: 400.

Kaplice: Schneider – Kuchař, Čutka, Daniel, Procházka (46. Mokoš) - Gutheis, Divoký, Vaniš, F. Štěpánek (70. Štrbačka) - Pastier (81. J. Smolen), Daniel.

D. Dvořiště: Jirkal – Kouba (67. Rubeš), Krenauer, Doucha (90. Kříž), Fořter - D. Smolen, Micák (80. Pecha), Štifter, Mich. Tesař - M. Urazil (85. L. Plosz), Zeman (70. Hošek).

Napsal(a) Libor Granec | Foto Libor Granec