Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

SK Lhenice se po dvou letech vrací do I. A třídy

 
pátek, 15. července 2022, 19:56

Lhenice - Předloni fotbalisté Lhenic opouštěli I. A třídu, protože tým neměl dostatečný počet hráčů. Po dvou letech strávených v I. B třídě se lhenické mužstvo stabilizovalo, v uplynulé sezoně se svěřencům trenéra Čecha podařilo vyhrát B skupinu I. B třídy, a nyní míří zpět do druhé nejvyšší krajské soutěže. Ani dnes nemají Lheničtí dost široký kádr, možnost posunout se výš však neodmítají. „Má to svá úskalí, proto to ale děláme, abychom někam směřovali,“ prozrazuje v rozhovoru trenér SK Lhenice Ivo Čech.

Jak vypadaly postupové oslavy?
Oslavili jsme konec sezony jako vždycky. Bonusem bylo tentokrát předání poháru a medailí s následným koupáním v kašně. Jinak to byla standardní dokopná.

Letní pauza je krátká, takže zaslouženou dovolenou si nyní užíváte plnými doušky?
Plnými doušky ne, protože musím dovolenou skloubit s prací, pokaždé se ale fotbalovou přestávku snažím využít k tomu, abych si užil volno s rodinou.

Předloni jste I. A třídu opustili kvůli nedostatku hráčů a nyní se do ní vracíte. Nemáte tak trochu obavy, že se situace bude opakovat?
Tehdy nám končilo v týmu osm lidí a vlastně nám nic jiného nezbývalo než I. A třídu opustit. Ono šlo o to, že jsme vlastně neměli hráče pro žádnou soutěž. Jelikož nemáme mládež ani B-tým, bylo složité se s odchodem tolika fotbalistů vyrovnat.

Co se za tu dobu změnilo?
Za ty dva roky se nám podařilo sehnat čtyři mladé fotbalisty. Dva jsou zapůjčení z Jankova a další dva hráli nižší soutěže v prachatickém okrese. Na druhou stranu máme i nějaké odchody. Skončili Kamil Ryšánek, kvůli zranění Lukáš Balogh, dále starší hráči Lukáš Kopf a Richard Sura, na jaře už se nezapojil ani Jiří Schön. Navíc se nám v předposledním kole v Cehnicích zranil kapitán Tomáš Tůma, což je stěžejní hráč, a nevypadá to, že by se do začátku soutěže stihl doléčit. 

Jestli dobře počítám, úbytek je větší než přírůstek. Budete mít tedy v nové sezoně dostatečně početný kádr?
Hráčů rozhodně nemáme nadbytek, a proto se snažíme kádr spíš rozšířit než posílit. I. A třídu ale chceme hrát, i když si uvědomujeme, že to nebude jednoduché, protože mladým klukům chybí zkušenosti z krajských soutěží.

Přesto si na I. A třídu troufáte?
Má to svá úskalí, proto to ale děláme, abychom někam směřovali. Ostatně podobné problémy řeší i jiní. Občas oslovíme některé starší hráče, kteří už si chodí kopnout jen na páteční tréninky. Musíme však respektovat, že mají své rodiny a jejich pomoc je spíš jednorázová.

Jak se liší mužstvo, se kterým jste I. A třídu opouštěli s tím současným, se kterým se do druhé nejvyšší krajské soutěže vracíte?
V I. A třídě jsme měli před dvěma roky určitě fotbalovější mužstvo než nyní. Hráči jako Funda nebo Iliev se pak prosadili i v krajském přeboru. Kvalitně jsme trénovali a to, že jsme byli třetí, nebyla náhoda. Těch osm odchodů se ale muselo zákonitě projevit. Nyní nemáme špatný tým, ale máme své limity a I. A třída je určitě kvalitnější a náročnější soutěží. Dříve jsme určitě předváděli lepší výkony než nyní v I. B třídě a ani tou jsme neprolétli hladce. Nepřehrávali jsme soupeře o tři, čtyři góly.

Takže Lhenice nečeká nic jednoduchého?
Uvidíme, jak se nám bude v I. A třídě dařit. Jsem realista, a věřím, že s některými týmy budeme schopni hrát vyrovnané zápasy, ale na některé stačit nebudeme. Jak jsem říkal, dřív jsme měli lepší fotbalisty a kvalitnější tréninkový proces. Dnes se scházíme třeba v devíti lidech a tréninky nejsou takové, jaké bych si představoval. Uvidíme, na co to bude stačit.

Jak bude probíhat vaše letní příprava?
Poprvé se sejdeme v úterý 19. července. Za dva týdny máme ve Lhenicích pouť a při té příležitosti sehrajeme přátelské utkání s Vacovem. Pak už budeme trénovat dvakrát týdně. 6. srpna se utkáme s Jankovem a generálkou bude duel se Čtyřmi Dvory.

Na jaké umístění se v I. A třídě cítíte?
Důležité bude, aby hráči byli zdraví, protože jedině tak budeme schopni konkurovat ostatním týmům v soutěži. Potřebujeme být kompletní, abychom mohli předvádět výkony, kterých jsme schopni. Rozhodně nemohu tvrdit, že se budeme pohybovat někde uprostřed tabulky, ale ani bychom nemuseli hrát roli, jakou hrál v minulé sezoně například Velešín. 

 
 
Napsal(a) Michal Havelka | Foto Jan Klein
 


 
Reklama