Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Kapličtí výhrou v Lažištích napravili domácí nezdar s Netolicemi

 
pondělí, 30. května 2022, 10:00

Lažiště - Po domácím nezdaru s Netolicemi zavítali Kapličtí do Lažiště k utkání s prachatickou rezervou. Na Kaplickou marodku přibyli další hráči, a tak byli na střídačce připraveni jen dorostenci a trenér Ginzel. V základní jedenáctce domácích se objevila hned trojice „áčkařů“, která měla v nohách sobotní duel krajského přeboru proti českokrumlovskému Slavoji. I na lavičce rezervy Tatranu byl připraven jen dorostenec a trenér Bohuslav Pravda.

Během úvodní čtvrthodiny hry si Spartakovci vypracovali více brankových příležitostí než v minulém kole proti Netolicím za celý zápas. Už ve třetí minutě křížnou přihrávku Divokého přenechal Smolen Štěpánkovi, který byl ve velmi dobré střelecké pozici, pálil po zemi k pravé tyči, Suchý stačil ránu vytáhnout. Hned v následující minutě Kuchař kolmou přihrávkou vysunul Gutheise, ten se z levé strany dostal do šestnáctky, zpětnou přihrávkou oslovil Smolena, který však v gólové pozici svou přízemní střelou neprostřelil bránícího soupeře.

Na druhé straně zahrozili i domácí po průniku Jiřího Pravdy, ale na jeho křížnou přihrávku žádný z jeho spoluhráčů nedosáhl.

Utkání se hrálo v komorní atmosféře před velice chabou diváckou návštěvou. Hrstka fanoušků viděla v dalších minutách šance převážně v podání hostujících fotbalistů.

V osmé minutě si Suchý poradil se střelou Divokého. Kaplický kapitán záhy přesnou přihrávkou vyslal do úniku Pála, který se osamocený dostal před brankáře, ale dobře vyběhnutého Suchého překonat nedokázal. Další gólovou šanci měli hosté v minutě třinácté. Po spolupráci Divokého s Pálem měl gól na noze Štěpánek, ale i on nastřelil jen vybíhajícího prachatického gólmana, který držel svůj tým.

Po čtvrthodině hry dali o sobě vědět i domácí. Po Kuzmově přihrávce z pravé strany zakončoval Rauscher, ale branku Spartaku minul.

V osmnácté minutě se Kapličtí dostali do zaslouženého vedení. Po černé práci Kuchaře, Divoký přesnou přihrávkou za obranu oslovil Davida Svobodu, který dokázal vybíhajícího Suchého překonat, poslal Spartak do vedení, a mohl se tak radovat z premiérové trefy v dresu kaplického „A“ mužstva – 0:1.

Po inkasovaném gólu převzali iniciativu Prachatičtí. Ve 24. minutě Jiří Pravda našel v dobré střelecké pozici kapitána Luňáčka, ten však pálil mimo tři kaplické tyče. Nedlouho poté centroval z pravé strany Kuzma, na zadní tyči hlavičkoval rovněž mimo Jiří Pravda. Další střelecký pokus si domácí připsali ve 29. minutě střetnutí po rohovém kopu, když se k odraženému míči za vápnem dostal Svatoš, pálil však jen nad kaplickou svatyni.

Když se neprosadili v koncovce domácí, udeřili gólově hosté. Ve 32. minutě Aibl křížným pasem našel na pravé straně Gutheise, který ideálně poslal balón za obranu na nabíhajícího Dana Pála, který přehodil vyběhnutého brankáře, ten se snažil míč ještě zachytit před brankovou čárou, ale přes veškeru snahu se mu to nepodařilo – 0:2.

O tři minuty později byli hráči Tatranu blízko snížení. Po křížném pasu se z pravé strany dostal až před brankáře Rauscher, debutanta mezi třemi kaplickými tyčemi Fabiána Bílého sice dokázal lehce dloubnout, ale míč stačil z prázdné brány vykopnout vrátivší se Čutka. Přesto se Prachatičtí snížení nedlouho poté dočkali. Ve 39. minutě dostal před vápnem dostatek času a prostoru Jakub Svatoš a prudkou ranou prostřelil Bílého – 1:2.

Krátce před poločasem měli ještě domácí výhodu přímého kopu z velmi dobré střelecké pozice, ale přízemní střelu Jiřího Pravdy si Bílý v pohodě pohlídal. Kaplický gólman si pohlídal i střelu Kováře po několika minutách hry po změně stran. Na druhé straně pálil mimo Gutheis.

V 56. minutě rozehráli Kapličtí ideálně standardní situaci, po spolupráci Divokého se Smolenem byl v gólové pozici Gutheis, mířil však jen nad branku Suchého. Po hodině hry po Gutheisově přihrávce střílel po zemi mimo domácí svatyni Smolen.

V polovině druhého dějství přidali Kapličtí důležitý třetí gól. To již byl na hřišti v hostujícím dresu i trenér Zbyněk Ginzel, který při absenci řady svých svěřenců obul poprvé v sezóně kopačky a připsal si na své konto 131. start v kaplickém „A“ mužstvu. Divoký přesným pasem našel v otevřené domácí obraně volného Jana Smolena, který si míč ideálně připravil do střelecké pozice a střelou po zemi pokořil Suchého – 1:3.

Další komplikace pro domácí přišla záhy, když pronikajícího Štěpánka fauloval Jaroslav Rauscher a po druhém žlutém napomínání obdržel červenou stopku a musel předčasně pod sprchy. Po rozehraném trestném kopu pálil Kuchař, Suchý míč nadvakrát zkrotil.

Prachatický gólman se musel mít neustále na pozoru. Čtvrthodinu před koncem robinzonádou vytěsnil mimo tři tyče povedenou Pálovu střelu. Dvě minuty před koncem Kuchař posunul míč Janu Smolenovi, ten si přes dva bránící soupeře našel prostor ke střele a po jeho křížné přesné střele se Suchý natahoval marně – 1:4.

Hned v následující minutě mohli Prachatičtí korigovat, když se po Kuchařově zákroku na Kováře pískala penalta. K bílému bodu se postavil kapitán Luňáček a penaltu kopl mírně řečeno jako lajdák. Střela postrádala razanci i přesnost a skončila vedle brány.

Kapličtí dali zapomenout na nepovedené střetnutí s Netolicemi a ze hřiště prachatické rezervy se po zásluze vraceli s plným bodovým ziskem.

FK Tatran Prachatice B – TJ Spartak Kaplice 1:4 (1:2)

Branky: 39. Svatoš – 67., 88. J. Smolen, 18. Svoboda, 32. Pál. ŽK 3:1 (Rauscher 2, Kuzma – Pál). ČK 1:0 (69. Rauscher). Rozhodčí: Ct. Novotný – Tauber, Kocina. Diváků: 11.

Prachatice B: Suchý – Kuzma, Luňáček, Gramblička, Pokorný, Svatoš, Kovář, Miesbauer, J. Pravda, Rauscher, Kasík (80. Wagner).

Kaplice: F. Bílý – O. Říha (66. Ginzel), Čutka, Aibl, Kuchař, Gutheis, Divoký, Pál (84. Lhotský), F. Štěpánek, Svoboda (74. Nowak), J. Smolen.

Napsal(a) Libor Granec | Foto Libor Granec