Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Kaplice zahájila ve velkém stylu. Vimperk přejela 8:3! Gutheis se trefil čtyřikrát

 
úterý, 17. srpna 2021, 10:22

Po deseti měsících se to konečně zase rozběhlo, mistrák o body. Stejně jako před rokem zavítali Kapličtí k premiérovému střetnutí do Šumavan arény ve Vimperku.

Na úvodní gól se nečekalo příliš dlouho. Už v desáté minutě hosté rozjásali své příznivce a do gólové akce se zapojili všichni tři nováčkové v kaplickém dresu. Janoušek přesným pasem našel rozběhnutého Pastiera, který z prvé strany zatáhl míč do vápna, zpětnou přihrávkou oslovil Petra Gutheise, jenž přízemní střelou z první na bližší tyč překonal gólmana Wintera – 0:1.

Nedlouho poté měli svou příležitost i domácí, ale promarnili ji. Po rohovém kopu a následném přetaženém centru se k hlavičce dostal Jakub Pospíchal, ale tzv. „koníkem“ branku Spartaku nakonec přestřelil. Poté se delší časový úsek hrálo především mezi oběma šestnáctkami, bez větších příležitostí před jednou či druhou brankou.

Ve 25. minutě se domácí dostali do rychlého kontru z pravé strany, následovala křížná přihrávka na zadní tyč, kam si nabíhal Málek, toho však na poslední chvíli stačil zablokovat vrátivší se Štěpánek. V závěrečných minutách prvního dějství se pak připomněli i hosté. Ve 37. minutě si kapitán Gondek narazil míč s Pastierem, vyslal tvrdou přízemní ránu, Winter dokázal míč nadvakrát ukrotit. Hned v následující minutě se ke střele odhodlal opět hostující Gondek, táhlá křížná střela se mezi tři tyče nevešla.

V samotném závěru poločasu měli práci Vimperští pořadatelé, kteří byli nuceni z areálu vyvézt neukázněného příznivce Šumavanu. Do kabin odcházeli spokojenější hosté s jednogólovým náskokem. Jen asi málokdo čekal, že se po změně stran strhne málokdy vídaná přestřelka.

Po přestávce se strhla desetigólová smršť

Nástup do druhého poločasu měli hosté doslova strhující. Po devíti minutách hry po Gutheisově přihrávce pláchnul obráncům z levé strany Filip Štěpánek a střelou po zemi na bližší tyč nejenže navýšil vedení spartakovců, ale též se radoval z premiérové trefy za áčko v mistrovském utkání – 0:2. Hned v následující minutě další okno v domácí obraně, kdy Divoký přihrál do gólovky Petru Gutheisovi, ten byl sám před gólmanem a nezaváhal – 0:3. V 57. minutě byl před vápnem faulován Faltus a hosté měli výhodu přímého kopu. K balónu se postavil Petr Gutheis a povedenou střelou o břevno završil hattrick – 0:4.

Gólové hody pokračovaly, a to i za přispění domácích fotbalistů. V 63. minutě se poprvé radovali i oni. Po centru z pravé strany a následné zpětné přihrávce se v koncovce prosadil střídající Václav Matoušek – 1:4. Gólová odpověď spartakovců byla téměř okamžitá. Štrbačka posunul míč Tomáši Faltusovi, ten se protáhl středem hřiště až do pokutového kopu a střelou za vzdálenější tyč vrátil hostům čtyřbrankový náskok – 1:5.

Ani to však nebylo vše, s góly se doslova roztrhl pytel. V 71. minutě se podařilo domácím snížit, když gólman Schneider neudržel vysoký centr, a i když možná míč nakonec nepřešel celým objemem brankovou čáru, bylo sníženo a branka byla označena za vlastní – 2:5. Vzápětí dostal před vápnem dostatek prostoru vimperský Tomáš Koloušek a povedenou střelou snížil už na rozdíl pouze dvou branek – 3:5.

Drama se v závěru nekonalo

Hosté vypadli na několik minut z koncentrace a tempa, a Vimperští jako by politi živou vodou se snažili utkání ještě více zdramatizovat. Gól měl na kopačce Koloušek, ale gólmana Schneidera prostřelit nedokázal. To byl impuls pro Kaplické, ti se vzchopili a vzápětí se prosadili i gólově. Domácí obraně ukázal záda Vaniš, byl ve vápně zastaven nedovoleně bránícím Sedláčkem a penalta byla na světě. Tu s přehledem proměnil Petr Gutheis a svým čtvrtým gólem v zápase uklidnil Kaplické příznivce – 3:6.

Inkasovaný gól vzal hráčům Šumavanu vítr z plachet. Hosté navíc v závěrečných minutách pečetili zisk tří bodů dalšími dvěma trefami. V 86. minutě Smolen našel vpravo ve vápně volného Václava Kuchaře, a jeho nepovedený prudký centr, jehož trajektorie spíše připomínala střelu, skončil pod břevnem vimperské svatyně – 3:7. Za další dvě minuty Janoušek kolmou přihrávkou na levé straně vyslal na zteč Václava Kuchaře, který se u brankové čáry dostal přes bránícího Sedláčka, který navíc v domnění, že míč opustil hrací plochu, přestal hrát, kaplický hráč postupoval ovšem do vápna a střelou k bližší tyči upravil na konečných 3:8.

Kapličtí po povedeném kolektivním výkonu, z něhož vyčníval čtyřgólový střelec Gutheis, naprosto zaslouženě ve Vimperku vysoko zvítězili, škoda jen několika minutového výpadku. Na druhou stranu 8 gólů na hřišti soupeře se nedává každý den.

TJ Šumavan Vimperk – TJ Spartak Kaplice 3:8 (0:1)

Branky: 63. Matoušek, 71. Schneider (vlastní), 72. Koloušek – 10., 55., 57. a 78. (pen.) Gutheis, 86. a 88. Kuchař, 54. F. Štěpánek, 67. Faltus. Rozhodčí: Pravda – Jevčák, Čarek. ŽK: 2:3 (Koloušek, Matoušek – Aibl, Janoušek, Vaniš). Diváků: 111.

Vimperk: Winter – Vintr, Sedláček, Hejtmánek (68. Novotný), Žofka - Pankratz (46. Matoušek), Pospíchal, Rod, Málek - Vondrášek (68. Sýs), Koloušek.

Kaplice: Schneider – Aibl (57. Štrbačka), Čutka, Gondek, Daniel - Janoušek, Faltus (71. Kuchař), F. Štěpánek (79. J. Smolen), Divoký (65. Pál) - Gutheis, Pastier (61. Vaniš).

Napsal(a) Libor Granec | Foto Libor Granec