Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Šéf Dynama Vladimír Koubek v Roudném mluvil o mládežnickém projektu. Chci jihočeský fotbal spojovat, řekl

 
pátek, 25. června 2021, 23:20

Roudné – Už má za sebou jednání s představiteli druholigového FC Táborsko, v diáři termín setkání se zástupci třetiligového FC Písek a také návštěvu Malše Roudné, kde JUDr. Vladimír Koubek, nový majitel českobudějovického SK Dynamo, strávil více než hodinu v debatě s Liborem Šolcem, předsedou klubu a zároveň i Okresního fotbalového svazu České Budějovice.

„Prioritou je pro mě samozřejmě první liga, která začíná už za měsíc, ale zároveň jsem ale po převzetí Dynama řekl, že chci jihočeský fotbal spojovat a oživit mládežnický projekt Jihočeský fotbal. U jeho zrodu jsem byl už v roce 2004, ale nikdo ho neuchopil a neuvedl do života. Proto ho aktualizujeme a přizpůsobíme současným podmínkám,“ říkal šéf Dynama.

Právě v roudenské Malši, která jde do nastávající sezony s devíti mužstvy mládeže v okresních, krajských i celostátních soutěžích, svůj vizionářský projekt rámcově představil.

Majitel nejlepšího jihočeského klubu chce zdejší fotbal spojovat, pomoci podchytit talentované děti i v nižších soutěžích a těm nejlepším pak dát šanci ve své Akademii.

„Nějaký čas to potrvá, ale už má návštěva Malše, svědčí o tom, že nezůstane jen u proklamací,“ dodal. A uvedl, že i práce Akademie se musí zkvalitnit a zefektivnit, aby měla význam pro celé jižní Čechy. Aktualizace projektu by tedy měla posílit celý regionální fotbal po výkonnostní linii od Dynama níže.

„Akademie musí být nositelem kvality trenérského procesu a projekt pak přirozenou regionální spojnicí s ní. Právě vyšší kvalitu trenérské práce dodáme do klubů, které se do projektu zapojí. Není to složité, jen to chce tvrdou práci a pár nadšenců. Peníze se najdou vždy,“ poznamenal Koubek.

Jen tak může být  projekt na principu vzájemné výhodnosti úspěšný a pro děti a jejich rodiče přitažlivý a tedy přitažlivý i pro titulárního sponzora.

Uvažuje se o zapojení zhruba desítky klubů s mládežnickou základnou. Mimochodem, před 17 lety, kdy se o projektu mluvilo poprvé, se počítalo se zhruba 25 kluby. Od té doby ale děti z fotbalu dost zmizely a mnohde už mají problém mít kategorii mladších a starších žáků, mladšího a staršího dorostu. Rozpočet projektu by se měl pohybovat v řádu nižších milionů ročně a do zapojených klubů – mikroregionů by přivedl profesionální trenéry mládeže, kteří by metodicky spolupracovali i s dalšími kluby, pečujícími o mládež. Důležitá je i právní forma takového subjektu, která zase musí oslovit sponzory.

„Nepůjde mi o to vylepšovat fotbalovou infrastrukturu Ta je vesměs velmi dobrá. Doby, kdy děti trénovaly na škváře nebo drnovišti, už pamatujeme naštěstí jen my starší. Co ale musíme zlepšit, je úroveň trenérské práce. Vím, že se tomu věnují okresní svazy i ten krajský, ale my se budeme chtít dostat dál. To platí i pro naši Akademii. Když se nedaří vychovávat mladé talenty pro profesionální klub, pak je někde něco špatně,“ uvedl Koubek.

Ten pro svůj projekt našel u Libora Šolce velkou podporu. Mládežnická základna Malše sice aktuálně čítá téměř 150 dětí a další se hlásí, ale i tento klub průběžně řeší nedostatek trenérů mládeže nebo obecný úbytek lidí, kteří by se sportujícím klukům a holkám chtěli věnovat.

„Nabídka sportů je obrovská a fotbal v některých jihočeských lokalitách už prohrává. Potřebujeme obecně do fotbalového hnutí přivést větší kvantitu lidí, trenérů, funkcionářů, rozhodčích. Jen tak můžeme získat obecně větší kvalitu na všech úrovních. Tedy té sportovní i funkcionářské, klubové i svazové,“ uvedl předseda Malše.

Ta si konkurenceschopnost udržuje hlavně dostatečnou nabídkou kvalitních hřišť s přírodní a umělou trávou a zdravým klubismem, nadšením trenérů a vedoucích hlavně z vlastních řad.

„Podpora, s níž by přišel projekt Jihočeský fotbal, by představovala silnou injekci a velmi bychom ji uvítali,“ uzavřel předseda Malše, jejíž několik největších talentů už v českobudějovickém Dynamu trénuje a hraje.

Napsal(a) Zdeněk Zuntych | Foto Malše Roudné