Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Fotbalové volby na okresech se odkládají. Hejtmanství apeluje na vážný epidemický stav

 
pátek, 5. března 2021, 17:55

Jihočeský kraj – Volby do fotbalových orgánů v jihočeských okresech se opět musí odložit. Důvodem je stále narůstající šíření nového typu koronaviru. O oficiální vysvětlení jsme požádali náměstka hejtmana Jihočeského kraje Ing. Tomáše Hajduška, který je zároveň předsedou krajské ORK a činovníkem fotbalových Katovic.

Je současná situace natolik vážná, aby se musely valné hromady odložit na jiný termín?
Ano, jako krajský radní vím, že situace je více než vážná. Bohužel i k nám do jižních Čech dorazila britská mutace koronaviru a kapacity nemocnic se začínají naplňovat. Pokud se naplní ten nejhorší scénář a vlna britské mutace naráz v plné síle vlétne do všech okresů, potom bude situace opravdu kritická.

Zdraví občanů je na prvním místě.
Vůbec nechápu, jak v této době může někdo plánovat valnou hromadu na březen. To je absolutní nezodpovědnost a neúcta ke všem zdravotníkům, kteří pracují na hraně svých sil a schopností. Jak stávající funkcionáři, tak i ti, kteří se už nemohou dočkat, až je vystřídají, by si měli uvědomit, že zdraví a lidské životy jsou vždy na prvním místě.

Někdo k odložení volných hromad může určitě i namítne, že v jiných krajích probíhají.
To vůbec neberu jako argument. V regulích FAČR třeba je, že se delegáti musí prokázat negativním testem na COVID-19, přičemž stačí antigenní test starý tři dny. Mohu říct, že v této době není nic staršího než jeden den starý antigenní test. Já nechci zrušit valné hromady. Já navrhuji, aby byly konány, co nejpozději je to možné.

Mezním termínem k pořádání jednotlivých okresních valných hromad je FAČR nařízen 15. duben 2021. Je podle vás dostatečný, aby se všechny stihly?
Ať se klidně všechny okresní valné hromady konají v jeden den, toho 15. dubna 2021. Co tomu brání? Snaha kandidátů do krajského vedení objet všechny okresní valné hromady a představit se? Sorry, to ale v současné době nemá žádnou váhu. Problematika fotbalových valných hromad se dostala tento týden i na jednání krajské rady a já jsem musel čelit dotazům svých kolegů a vysvětlovat jim, že fotbaloví funkcionáři nejsou pitomci a že třeba krajská valná hromada je naplánovaná až na 25. dubna 2021. To jsem ale netušil, že v Písku si ji naplánovali už na 18. března 2021. To fakt nechápu, proč v píseckém okrese tak pospíchají.

V Odvolací a revizní komisi KFS Jč. kraje jste pracoval dlouhých 24 let. Hodláte kandidovat na funkci předsedy ORK i v příštím volebním období?
To jsem ani nevěděl, že už je to tolik let. V podstatě celý můj produktivní věk. Ne, už kandidovat nebudu. V listopadu jsem byl zvolen náměstkem hejtmana pro rozpočet a investice, k tomu jsem si ponechal svojí profesi daňového poradce, takže mám práce více než dost a na nic jiného mi nezbývá čas.

Jako předseda fotbalu v Katovicích se určitě těšíte na restart a návrat na hřiště. Dočkáme se všichni na jaře?
Je to strašný, takhle dlouhou dobu bez fotbalu nikdo nečekal ani v těch nejhorších představách. Z podzimu nám chybí odehrát sedm zápasů. Aby se skončilo koncem června, muselo by se začít nejpozději v polovině května. To ale znamená aspoň od poloviny dubna trénovat a sehrát nějaká přípravná utkání. A to si nejsem jist, jestli nám to bude umožněno.

Napsal(a) Michal Průcha | Foto archiv JF