Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Za prvenstvím Spartaku Trhové Sviny stojí skvělá parta

 
pátek, 14. února 2020, 14:00

Trhové Sviny – Fotbalisté svinenského Spartaku jsou v I. A třídě příjemným podzimním překvapením. V posledních ročnících se klub pohyboval v lepší polovině tabulky a i na podzim se očekávalo, že Trhové Sviny budou hrát nahoře. Koho by ale napadlo, že po třinácti kolech bude Spartak první, zvlášť když do A skupiny spadlo ještě předloni divizní Roudné?

Skutečností je, že Trhové Sviny jsou s jednatřiceti body podzimním králem. "Troufám si říct, že kdyby z krajského přeboru sestoupil někdo jiný, než právě Roudné, měli bychom bodů možná ještě víc," říká trenér neporaženého půlmistra I. A třídy Martin Písko.

Aktuálně druhé Roudné, které za jeho týmem zaostává o dva body, přesto svinenský kouč stále považuje za hlavního favorita skupiny. "Návrat mezi krajskou elitu bych mu přál, i když my bychom si také přáli postoupit. A třeba klidně i z druhého místa. Kdyby ta možnost byla, asi bychom ji brali," uvažuje Písko.

Nahlas se prý o postupu v kabině nemluví, kouč ale na hráčích vidí, že by si vyšší soutěž zahrát chtěli. "Byl by to pro nás historický postup. Naposledy se nám to povedlo před dvaceti roky a nyní by bylo fajn si to zopakovat. Pokud to však nevyjde, nic se neděje. Máme mladý tým, který je schopen v horizontu řekněme tří let do krajského přeboru nahlédnout," věří svému týmu Martin Písko. Postupové oslavy si před dvaceti lety vychutnal současný předseda klubu Jan Gažák.

Postupu by se nebránili

A co stojí za výbornými výsledky Trhových Svinů? "Především skvělá parta. Většina hráčů pochází ze Svinů a blízkého okolí a ti kluci spolu kopou již od žáků. Perfektně si rozumí na hřišti i mimo něj, a zřejmě proto jsme tam, kde jsme," přemýšlí trenér Písko.

Mužstvo táhne za jeden provaz, takže se trenérovi vyzdvihovat jednotlivce příliš nechce. Dvě jména, která považuje za hlavní tahouny mužstva, ale přece jen zmíní. "Jsou to střední záložník David Brůha a ještě bych jmenoval Kubu Zatloukala. Ten k nám přišel v létě z Velešína a pomohl vyztužit stoperskou dvojici. I díky tomu jsme na podzim dostali málo gólů," vzpomene Martin Písko dva hráče, kteří podle něho tvoří hlavní osu týmu.

S přípravou na jaro začali svinenští spartakovci 20. ledna. Trénují třikrát až čtyřikrát týdně a využívají na umělou trávu v Borovanech. V neděli 16. února tam mají naplánované první přípravné utkání se Strunkovicemi, které pro změnu vedou I. B třídu (sk. B).

O tom, že by měl v zimě někdo kádr Trhových Svinů opouštět, trenér Písko neví. "Neslyšel jsem to, a navíc si myslím, že kluci ani nemají zájem z klubu odcházet, protože tady funguje zmiňovaná výborná parta," dodává svinenský kouč.

Napsal(a) Michal Havelka | Foto Petr Vlasák