Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Máme na čem stavět, říká na prahu letní přípravy trenér Roudného Marcel Tomášek

 
pátek, 19. července 2019, 18:11

Roudné, jeden z předních fotbalových klubů nejen na Českobudějovicku, se před rokem zachránilo v divizi, ale kvůli nezdravé atmosféře raději dobrovolně zvolilo účast v krajském přeboru. Mužstvo však před sezonou zasáhla lavina odchodů, a když se k tomu přidaly i další aspekty, pád do A třídy se nepodařilo odvrátit. Malše plánuje okamžitý návrat a do soutěže půjde podle slov trenéra Marcela Tomáška s respektem a pokorou.

Přebor se nepodařilo udržet. V čem spatřujete hlavní příčiny sestupu?
V letním přestupovém okně byl velký odchod hráčů ze základní sestavy, která udržela divizi. Zůstala sotva polovina. Bohužel ti, kteří si mysleli, že mohli hrát divizi a byli náhradníci, je nedokázali plně nahradit. V zimě jsou všude jednání hodně složitá a hlavně finančně náročná než někoho získáte. Tým byl hodně mladý a platil daň za nezkušenost.

Na jaře jste se výsledkově trápili převážně doma, čemu to přisuzujete?
Samozřejmě, když se chcete zachránit, musíte všechno doma vyhrávat. Složení našeho týmu bylo hodně mladé. V zápasech jsme měli věkový průměr kolem dvaceti let. Dokázali jsme si vytvořit tlak i šance, ale proměňování bylo špatné. Soupeř naše školácké chyby vždy potrestal.

Za herní výkony jste sklízeli pochvaly, ale body to nepřinášelo. Mohlo sehrát roli to, že mužstvo bylo příliš nezkušené?
Herně to nebylo špatné a dokázali jsme soupeře přehrávat, ale koncovka byla zoufalá. Individuální chyby nás srážely, ale těžko to hráčům vyčítat. Je to příslib do dalších sezon, když ty chyby odstraníme, hra a sebedůvěra půjdou nahoru a budeme z toho moct těžit.

Kabinu také trápila marodka. Kdo vám chyběl?
Marodka nebyla až tak velká. Celé jaro nám chyběl jen Jurásek a Vlk, který už začíná trénovat a začne normálně přípravu. Oba si přivodili zranění první týden zimní přípravy a tak jsme se na to museli připravit. Každý hráč vždy chybí.

Když už to vypadalo, že se sestava na začátku jara stabilizuje, byli vyřazení z klubu dva hráči...
Už během zimní přípravy jsme zařazovali do týmu naše dorostence a pomalu je připravovali na mužský fotbal. To se nám vyplatilo, protože na to byli částečně připraveni. Nikdo z klubu nikoho nevyřadil, ale oni se vyřadili sami. Měli možnost vše vyřešit, ale radši zvolili pohodlnou cestičku. Je to jejich problém a třeba budou mít víc štěstí a oblíbí si je v jiném klubu a hlavně kolektivu.

Kdy vám bylo jasné, že soutěž neudržíte? Určitě nerozhodla jen porážka v Dražicích v předposledním kole.
Vždycky věříte do poslední možné chvíle a šance. Během jara skončil O. Otepka a toho jsme museli nahradit dalším dorostencem. Základní sestava byla téměř dorostenecká a to už bylo těžké zvládnout KP. Psychický tlak už byl příliš velký a nejvíce se to podepsalo na prvním poločase v Dražicích, kde nám šlo o všechno.

Je sympatické, že ze sestupu neděláte životní tragédii. Vždyť je to jenom sport, v němž se jednou daří a někdy zase nedaří.
Takový je sportovní život.  Přišla bohužel sportovní krize a my se pokusíme zase dostat na vrchol. Ten tým, který bojoval na konci jara, má dobrý charakter a chce pracovat. Budeme chtít vrátit Roudné tam, kam patří.

Příslibem do budoucna jsou talentovaní starší dorostenci, kteří skončili v divizi třetí a několik jich muselo nastupovat pravidelně za A-tým. A rozhodně se neztratili.
Celkově je mládež příslibem. Máme dobré trenérské obsazení a ta práce směrem nahoru je vidět. Bylo dobré, že jsme měli kam sáhnout a hráči byli dobře připraveni. Bohužel jsme narušili jak chod staršího dorostu, tak mladšího. Urychlili jsme přechod dorostenců do mužské kategorie. Někdo se zapracoval rychleji, jiní zatím mají menší problémy. Je ale na čem stavět.

Letní změnám v mužstvu se asi nevyhnete, že?
Na odchodu je brankář Tomáš Hřebejk. Jinak kolektiv z konce jara zůstává stejný. Samozřejmě nevíme, jestli nebude nějaký odchod do rakouské „bundesligy“. To je vždy takové překvapení… Přeřazeni budou někteří naši dorostenci a nově příchozí hráči Milan Fatura, Jiří Grigera, oba z Č. Krumlova, Michal Jiránek z SKP Č.B. a posledním je Pavel Cepák z Dynama Č.B.

Co vás čeká v létě?
Přípravu jsme zahájili 16. července a budeme se připravovat čtyřikrát týdně v domácím prostředí. Zúčastníme se turnaje v Lomnici a k přátelským zápasům jsme si pozvali Katovice, Rudolfov a Bernartice.

Na čem budete chtít nejvíc zapracovat?
Zkonsolidovat tým a především se zaměřit na koncovku, hodně nás trápila. Chceme pokračovat v herním stylu, kterým jsme se prezentovali na jaře.

Dostal jste za úkol dostat Roudné hned zpátky do přeboru?
Chceme vrátit Roudné zpět do KP, kam patří, i když se to někomu nemusí líbit, ale už to je tradiční účastník. Základ je vyhrát soutěž, ale to také není jednoduché, protože musíte každého porazit a být na to připraven. Musíme mít k soutěži a hlavně soupeřům dostatečný respekt.

Čekají vás velká derby s Planou a Novou Vsí. Těšíte se?
Pro nás to bude zpestření a doufám, že přijde hodně lidí.

Napsal(a) Michal Průcha | Foto Jan Škrle