Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Po Lažišti dobyla na jaře lhenickou tvrz i Planá

 
středa, 5. června 2019, 13:53

Lheničtí po prohře Nové Vsi v Trhových Svinech nevyužili možnosti případnou výhrou doma s Planou navrátit se na druhou tabulkovou příčku. Druhou jarní porážkou a zároveň i druhou na svém hřišti (v té první s FK Lažiště) se o ni připravili. SK Planá je kvalitním, zkušeným týmem a jím zvolená taktika, vycházející ze zajištěné obrany, nedovolující soupeři přecházet do rychlých brejků a za výškové převahy prosazovat se proti němu v hlavičkových soubojích s vyčkáváním možností k zaútočení, na Lhenické platila. Hosté jednu z gólových možností proměnili, aby jednogólový náskok poté pozorně střežili, na rozdíl od domácích, kteří vícero gólových šancí zahodili, když další jejich útočné snahy po ztečení soupeřovy branky se povětšinou rozbíjely o pevný obranný val či končily na nepřesném střeleckém zakončování. Planá zkušeně dovedla utkání k nejtěsnějšímu vítězství. Snad jen dodat, že lhenický tým se v závěru soutěže potýká s početným zraněním hráčů ze základního kádru a tak tomu bylo i v tomto zápase.

Byli to domácí, kteří si jako první vytvořili již v 6.minutě gólovou možnost po Balicově přihrávce Ilievem, který však v zakončení trefil gólmana Hotového, aby se ve 12.minutě po dlouhém nákopu gólmana Dvořáka a Mahákově prodloužení hlavou v brankové příležitosti ocitl znovu, tentokrát za nepřesné jeho střelecké koncovky. Ve 14.minutě zase nebezpečně zahrozili Dvořákově brance hosté, a to z trestného kopu, který jen těsně minul její konstrukci. Ve 21.minutě se po rozehrané standardce k ohrožení Hotového branky prosadili domácí, a to po Balicově nabití Beranovi, jehož střelu stačil jeden z beků zblokovat.

Ve 25.minutě již gólově udeřilo a jak se ukázalo, pro výsledek tohoto utkání rozhodujícím způsobem. Po autovém vhazování Lheničtí v šestnáctce důsledně nepokryli Kneyse, co krásnou trefou nedal Dvořákovi v brance šanci a poslal Planou do vedení (0:1). Hned ve 30.minutě mohli domácí pro ně nepříznivý stav srovnat při gólové „ložence“ Ilieva, do které ho vyslal nádhernou uličkou do šestnáctky Pokorný, ten však ač sám před gólmanem poslal balón do tyče. V blížícím se konci poločasu si lhenický tým vypracoval dvě slibné pozice k vyrovnání, nejprve ve 42.minutě po Balicově nebezpečném předložení míče do šestnáctky, zůstalo ale nevyužito, poté (ve 44.) zase po úniku Ilieva Balicou, s jehož slabou střelou si gólman Hotový snadno poradil.

V koncovce chyběl klid

A tak Plánští šli do druhého poločasu s jednogólovým náskokem, který pozornou defenzivou zodpovědně hájili a domácím toho „gólového“ mnoho nedovolili. Ti ve 49.minutě zahrávali Chromým trestný kop, z něhož tečovaný balón hlavou skončil nad břevnem branky Plané a v 63.minutě opět v provedení Chromého, kdy dobře mířený k tyči tentokrát z brankové čáry vyhlavičkoval jeden z obránců. Lhenickým nešlo ubrat snahu po vyrovnání, ale v křečovitosti, nepřesnosti ve finálních přihrávkách a střelecké koncovce se jim to nedařilo. A tak zůstaly postupně nevyužity střely Ilieva z otočky, kterou gólman vyrazil, další Mahákova z úhlu co minula cíl, Beranova po obejití protihráče a Lukačova ze střední vzdálenosti skončily mimo prostor branky.

S blížícím se závěrem mače za oboustranně navyšující se nervozity a napětí Lheničtí v ofenzivní snaze více otevřeli hru (hráli jen na tři beky a to i za prostřídání Kopfa, Dav.Kiše a Pokorného pro zranění, když i z tohoto důvodu do zápasu vůbec nezasáhli Bumba, Trojan, Dom.Kiš, Schön a již dlouhodobě i Tůma), aby v jejich úsilí po zplichtění se otevřenější obranou dostal v únicích do několika šancí i hostující tým, ale gólové navýšení z jeho strany, stejně jako smazání rozdílového gólu stran domácího celku, se nekonalo. A tak Planá nejtěsněji zvítězila v utkání, kterému by více slušela remíza.

Hodnocení zápasu lhenickým trenérem I. Čechem: „Bohužel jsme měli s kádrem ještě větší problémy než minulý víkend. Přesto jsme od začátku byli nebezpečnější a vypracovali si dobré příležitosti ke vstřelení branky, ale do vedení se dostali naopak po ojedinělé akci a krásné střele hosté. Druhý poločas se sice hrál prakticky na jednu bránu, ale neměli jsme tolik kvality, abychom alespoň vyrovnali. V některých minulých zápasech jsme bodovali, i když soupeři byli o něco lepší, v tomto utkání tomu bylo naopak a nějaký ten bodík bychom si zasloužili. Horší ale je, že jsme kvůli zranění museli nuceně dvakrát střídat a ta poslední dvě kola to budeme těžko skládat dohromady.“

SK Lhenice – SK Planá 0:1 (0:1)

Branka: 25. Kneys. Rozhodčí: Valeš – Cigáň, Vican ml. ŽK: 3:0 (Mahák, Beran, Iliev). Diváků: 80.

Lhenice: Dvořák - Pokorný (84. Burda), Kopf (75. Lukač), Funda, Dav. Kiš (59. Prenner) – Balica, Beran, Málek, Mahák – Chromý – Iliev.

 
 
Napsal(a) Jan Bumba | Foto Jan Klein