Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Počet sestupujících v kraji? Z přeboru tři, A třídy pět, B třídy osm

 
čtvrtek, 30. května 2019, 23:49

Blíží se červen a téma sestupových možností ve fotbalových soutěžích nabírá na obrátkách. Krajské soutěže jsou odvislé od umístění jihočeských týmů v celostátní divizi. Poslední dvě příčky patří, bohužel, zástupcům z našeho kraje, a to bude mít neblahý dopad i na soutěže v kraji.

Do nově utvořené třetí ligy přecházejí téměř všechny české juniorky. Jedinou výjimkou je českobudějovická juniorka, která dopředu deklarovala (a také přihlásila) účast v divizi. Samotné rozšíření ČFL na dvě skupiny po šestnácti účastnících nemá na sestupující z divizí žádný vliv. „Už dopředu bylo jasně dané, že divizi opouštějí poslední tři družstva,“ řekl portálu Jihočeský fotbal k situaci ve skupině A  sekretář Řídící komise pro Čechy Jan Hořejší.

V praxi to znamená, že J. Hradci zbývá k udržení v divizi jen teoretická naděje, aby skončil na nesestupové 13. příčce, na kterou ztrácí tři kola před koncem devět bodů. Jihočechům nenahrává ani skutečnost, že by o divizi nebyl jinde zájem. „Soutěž se doplňuje zespoda, z krajských přeborů. Teprve pak připadá v úvahu podle soutěžního řádu, že by se 14. tým s největším počtem bodů ze tří českých skupin mohl v divizi udržet. Ukázal by to až koeficient, neboť skupina C má pouze 15 účastníků,“ vysvětlil Hořejší.

Udržení Hradce se rovná zázraku

Definitivu sestupu má béčko Táborska a po roce se s největší pravděpodobností vrátí do krajského přeboru také zmiňovaný J. Hradec. A kdo zamíří opačným směrem. „Máme tady přihlášku Katovic. Olešník sdělil, že na postup do divize nereflektuje,“ prozradil Hořejší.

A co by pád jihočeského tandemu z divize znamenal pro krajské soutěže? „Pokud by z divize sestoupila dvě jihočeská mužstva, opustí krajský přebor tři týmy, I. A třídu pět a I. B třídu osm,“ pravil šéf STK Jč.KFS Vladimír Eibl.  Z A třídy by v obou skupinách postihl pád dva poslední celky plus dvanáctý s menším počtem bodů z obou skupin (momentálně Loko ČB). B třída by měla jasný scénář, ze čtyř skupin by spadly do daného okresu vždy poslední dva týmy.

Dlouholetý zkušený svazový činovník Vladimír Eibl ještě upozornil na jednu skutečnost. Může se totiž stát, že Katovice postup nepřijmou a do divize nikdo nepůjde. „V tom případě by z krajského přeboru sestupoval ještě jeden tým navíc. Celkově tedy čtyři,“ podotkl k možné variantě hromadného pádu kvarteta mužstev. „Vše je uvedeno v Rozpisu mistrovských soutěží,“ dodal Eibl k možným eventualitám. Tak snad k této možnosti nedojde…

Sáhnou Katovice po historické účasti v divizi?

Na možnost premiérového postupu katovické Otavy do celostátní soutěže jsme se zeptali šéfa klubu Tomáše Hajduška st. „Mohu potvrdit, že jsme podali přihlášku do divize. To ale ještě nic neznamená, neboť jí ještě můžeme vzít zpět,“ poznamenal první muž katovického fotbalu, že samotná přihláška není definitivní vstupenkou do divize.

„Partnerem pro naše rozhodnutí jsou naši hráči. Teprve po poradě s nimi padne konečné rozhodnutí a oni budou první, kdo se jej dozví. Až potom budeme informovat fanoušky a média,“ uvedl, že postupové téma mezi klubem a hráči se bude teprve probírat. „Zatím mohu jen říct, že doposud jsme s výkony mužstva spokojení a samozřejmě vnímáme šanci na postup, která by se již nemusela opakovat,“ dodal Hajdušek.

Napsal(a) Michal Průcha | Foto Petr Vlasák