Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Lažiště a Větřní získaly definitivu. První postupem z I. A třídy, druhý směrem dolů

 
úterý, 28. května 2019, 12:14

Ve 23. kole přivítal lídr z Lažiště poslední Větřní. Předpokládala se jasná partie s tím, že Lažišťští potvrdí postup do KP (stačil jim bod), ale nakonec se domácí na výhru dost nadřeli a utkání definitivně rozhodli až v závěru. Po pěti letech se tak vrací do nejvyšší krajské soutěže.

Hosté přijeli s úmyslem dobře bránit a vyrážet do nebezpečných brejků. To také v úvodu zápasu platilo. Domácí drželi balon na svých kopačkách, ale do vážnější šance se neprosadili. A hosté využili každou příležitost k brejkům, při kterých domácí obranu zlobila zejména dvojice Gutheis – Weinhard doplňované mladičkým Kotlárem. Do vážnější příležitosti se však také nedostali.

Až přišla 16. minuta, kdy po krásné akci se podařilo Lažišťským skórovat. Na pravé straně zakombinovali Bednár s Volmutem. Druhý jmenovaný přenesl balon na druhou stranu, kde byl osamocený Jar. Rauscher, který našel naběhnuvšího Volmuta a ten skóroval. Za chvilku zatáhl po pravé straně míč Vokatý, přesným centrem našel Makoše, ale ten z vyložené pozice přestřelil. Hosté měli největší šanci po rohovém kopu, kdy propadl balon na zadní tyč, kde byl osamocen Dušek, ale byl tak překvapen, že nestačil vůbec zakončit. Ve 39. minutě to bylo již 2:0. Po pravé straně utekl Makoš a přesným centrem našel na zadní tyči Sedláčka, který pohodlně zakončil. Do šaten se šlo za stavu 2:0.

Druhou půli začali aktivněji opět domácí. V 50. minutě našel přesným centrem Jar. Rauscher hlavu Vokatého a ten trefil přesně k levé tyči branky Votýpky. Potvrdil tak roli vedoucího střelce soutěže. Poté domácí prostřídali a hra se vyrovnala. Na hřiště se dostal i dlouholetý hráč a nyní funkcionář Lažiště Pavel Hodina, který se chtěl stylově rozloučit s kariérou. V soutěžním utkání nastoupil poprvé od roku 2014. A rozlučka to byla nakonec parádní.

Nejdříve ale hosté zadělali na drama. V 67. minutě vysunul na zteč Gutheis Podskalského a ten tvrdou střelou prostřelil Tesaře. Poté domácí nevyužili několik šancí, do kterých se dostal zejména Stupár. Ten neproměnil po pasu Hodiny ani samostatný nájezd. A tak v 84. minutě hosté snížili na rozdíl jediné branky, kdy Gutheis přiťukl balon na volného Siváka, který si ho připravil na pravačku a střelou o tyč rozvlnil síť podruhé. Poté Větřní zahrávalo několik standardních situací, ale do vážnější šance se již nedostalo.

Postup završili náhradníci

Lažišťští nakonec využili otevřenou obranu soupeře a v závěru vítězství, a tím i postup, stvrdili dvěma góly. Nejdříve Ostadál po skvělé individuální akci Linharta, který si pohrál s hostující obranou a připravil mu skvělou pozici, skóroval střelou na zadní tyč. A v poslední minutě nastavení se dočkal i Hodina, který založil na polovině hřiště brejk, pasem vyslal na levém křídle Ostadála, který mu balon vrátil na vápno, aby si ho pravačkou zpracoval a levačkou ho poslal o tyč za záda bezmocného Votýpku. To bylo opravdu stylové rozloučení s kariérou. Ihned po rozehrávce rozhodčí Mráz utkání ukončil.

Větřní určitě v Lažišti nepůsobilo odevzdaně a herně nevypadalo, že je to poslední tým tabulky. Hráli soustředěně odzadu a měli nebezpečné brejky. Vynikal zejména Gutheis, kterému sekundovali Weinhard, Kotlár a Sivák. Po prostřídání domácích sahali dokonce i po remíze. S druhou nejvyšší krajskou soutěží se přesto loučí. A to po pěti odehraných sezónách. To domácí se naopak po pěti sezónách vrací do KP. Dokázali se po sestupu až do I. B odrazit ode dna a vyhoupnout se znovu do nejvyšší krajské soutěže. V tomto utkání hráli trpělivě a nakonec hosty přestříleli, kdy o branky se postaralo pět střelců. Lažiště ukázalo, že jejich ofenzivní síla je velká a může si dovolit i inkasovat. Navíc se může spolehnout i na hráče z lavičky, kteří to prokázali již druhý zápas za sebou.

Postupové oslavy tak mohly začít naplno. Samozřejmě ty hlavní přijdou až po posledním utkání s Novou Vsí. Ale již nyní musí Lažišťští přemýšlet o případném doplnění kádru, aby hráli ve vyšší soutěži důstojnou roli.

Oba týmy tak budou soutěž již pouze „dohrávat“. Větřní hostí v příští kole Vimperk. Lažišťští zajíždějí na hřiště českobudějovické Slavie, kde se pokusí přerušit domácím sérii vítězných zápasů. Slavia posledních pět kol zvítězila a sedm kol již neprohrála. Dá se očekávat ofenzivní zápas bez zábran.

FK Lažiště – SK Větřní 5:2 (2:0)

Branky: 16. Volmut, 39. Sedláček, 50. Vokatý, 89. Ostadál, 92. Hodina – 67. Podskalský, 84. Sivák. Rozhodčí: Mráz – Žurek, Pánek. ŽK: 2:1 (Sedláček, Hodina – Gutheis). Diváků: 80.

Lažiště: Tesař – Bednár, Bízek (57. Linhart), Albert, Jar. Rauscher – Makoš (64. Pěsta), Jak. Rauscher, Hojdekr, Volmut (64. Hodina), Sedláček (77. Ostadál) – Vokatý (77. Stupár). Trenér: Raušer.

Větřní: Votýpka – Troják, Vnuk, Dušek, Dvořáček – Podskalský, Sivák, Sukdolák (77. Dvořák), Kotlár - Gutheis – Weihard (55. Chupík). Trenér: Sulzer.

Napsal(a) Pavel Hodina | Foto Vladimír Klíma/Deník