Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Lhenice padly v derby s lažišťským lídrem

 
úterý, 7. května 2019, 08:17

V chladném a deštivém sobotním odpoledni se ve Lhenicích odehrál šlágr 20. kola, kdy Lheničtí, nejlepší tým jara, hostili lídra tabulky Lažiště. Obě mužstva vyznávají ofenzivní styl, tudíž se dala očekávat atraktivní přestřelka. Ta se nakonec nekonala. Ale i tak to byl boj se vším všudy.

Hned v první minutě zahrozili Lažišťští, kdy po centru Makoše vystřihl Sedláček krásné nůžky, ale domácí podržel Dvořák. Hned z protiútoku se dostal do nadějné pozice Pořádek, ale i Vašura byl pozorný. Poté převzali otěže hry domácí a hostující obrana v čele s Vašurou se měla co ohánět. Nejdříve se dostal do velké šance ve 12. minutě Balica, kdy přetlačil Bednára, ale ztroskotal na hostujícím brankáři. To platilo i při následné dorážce. Ve 21. minutě po dlouhém výkopu Dvořáka se do další gólovky dostal Iliev, ale těsně minul Vašurovu branku. To bylo od domácích týkající se velkých příležitostí vše. Ještě měli několik zajímavých standardních situací, ale to moc šancí proti urostlým hostujícím hráčům neměli.

Po půlhodině se hra vyrovnala a začali zlobit i hosté. Nejdříve ve 34. minutě po opakované střele Volmuta přestřelil Vokatý z malého vápna Dvořákovu branku. Ale ve 40. minutě už skórovali. Sedláček si narazil s Volmutem a ideálně našel úplně volného Jak. Rauschera, který přehodil padajícího Dvořáka a ukázal domácím útočníkům, jak s takovou příležitostí naložit. Do šatny šel spokojenější určitě šťastnější tým, nikoliv ten, který si vypracoval více příležitostí.

Z územní převahy nic nevytěžili

Druhý poločas neměl již takové parametry jako ten první. Domácí se snažili o vyrovnání, ale zkušení hosté je prakticky, až na pár standardek do ničeho nepustili. Ba naopak to byli hosté, kteří měli několik zajímavých brejků, při kterých mohli rozhodnout. Zejména ten v 64. minutě, po kterém Sedláček po uvolnění okolo Dvořáka nastřelil v prázdné brance stojícího Fundu, volal po gólu.

Domácí sice měli územní převahu, ale do koncovky se prakticky nedostali. V jejich středu se nenašel nikdo, kdo by to vzal na sebe. A tak v závěru hosté své vítězství potvrdili. Na pravé straně se uvolnil Makoš, navedl si balon do vápna a vystřelil. Jeho střelu stačil Dvořák sice vykopnout do břevna, kde ale byl připraven důrazný Vokatý, který poslal hlavou míč do opuštěné branky. V závěru se po oboustranném střídání žádná šance neurodila, a tak domácí utržili první jarní porážku. Byl to čtvrtý vzájemný souboj za sebou, kdy Lažišťští zvítězili, aniž by obdrželi branku. Na čele tak opět odskočili druhé Nové Vsi i třetím Lhenicím.

Ukázalo se, že derby Lažišťským svědčí. Ve všech šesti zápasech s týmy prachatického okresu získali plný počet bodů se skórem 24:7. V tomto vyrovnaném utkání rozhodl důraz v obou šestnáctkách. Domácí byli sice více na balonu, ale až na první čtvrtinu zápasu, kdy si vypracovali tři zajímavé příležitosti, se k ohrožení Vašurovy branky téměř nedostali. Hosté byli produktivnější a to rozhodlo. V úvodu zápasu je výrazně podržel Vašura, což ostatní vyburcovalo, aby se mu výkonem následně přiblížili. Zejména ve druhém poločasu ukázali zkušenost a domácí k ničemu nepustili.

V příštím kole zajíždějí Lheničtí k derby do Vimperku. Lažiště hostí nebezpečné Strakonice, které se pyšní nejlepší obranou v soutěži. Mají jim po podzimní porážce co oplácet.

SK Lhenice – FK Lažiště 0:2 (0:1)

Branky: 40. Jak. Rauscher, 89. Vokatý. Rozhodčí: Průchová – Tůma, Šíma. ŽK: 3:1 (Mahák, Iliev, Dvořák – Vokatý). Diváků: 91

Lhenice: Dvořák – Funda (83. Schön), Kopf, Dav. Kiš (89. Vincík), Bumba – Mahák, Beran (64. Málek), Prenner, Balica (68. Trojan) – Iliev, Pořádek. Trenér: Čech.

Lažiště: Vašura – Bednár, Bízek, Albert, Jar. Rauscher – Makoš, Hojdekr, Volmut, Sedláček – Jak. Rauscher (49. Linhart), Vokatý (89. Ostadál). Trenér: Raušer.

 
 
Napsal(a) Pavel Hodina | Foto Jan Klein