Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Peckářsko-buchtářské derby v generálce na jaro nakonec jasně pro Lhenice

 
úterý, 19. března 2019, 10:19

Vzhledem k nezpůsobilosti lhenického hřiště, kde se sousedské derby původně mělo hrát, vzaly oba týmy zavděk k poslednímu testu připravenosti na mistrovské jaro hlubockou umělkou – lhenický SK (účastník I. A, sk. A – po podzimu na 5. místě) a netolický 1.FC (účastník I. B, sk.A – po podzimu na 3. místě).

V poměrně vyrovnaném prvním poločase to byli přeci jen Lheničtí, kteří v některých úsecích hry měli o něco více ze hry, aby první dějství, asi spravedlivě, skončilo smírně 1:1. Druhý poločas již peckáři ovládli, vyjádřili to pěti vstřelenými brankami a dovedli zápas k přesvědčivému vítězství.

Po úvodním vzájemném „oťukávání“ se jako první dostal k ohrožení soupeřovy branky lhenický tým, to když ve 12.minutě vyzval Bumba k úniku Ilieva, který ale v jeho zakončení byl nepřesný. Běžela 15.minutě a Iliev dal o sobě vědět dalším průnikem obranou, byl v šestnáctce zastaven jen za cenu faulu, aby následně nařízenou penaltu Prenner bezpečně proměnil a poslal Lhenické do vedení (1:0).

Ve 24.minutě rozehráli Netoličtí rohový kop, před Dvořákovou brankou se prosadil hlavou Rokůsek a srovnal na 1:1. Povzbuzeni vyrovnáním si hned za pět minut vypracovali velkou šanci, ve které se ocitl Pivoňka, ale ač sám před gólmanem Dvořákem jej nepřekonal. Lheničtí se v dalším průběhu hry dostali do několika slibných brankových příležitostí, které však k opětnému ujmutí se vedení nevedly. Ve 28.minutě po pohotovém autovém vhazování, Ilievovu střelu z prostoru před brankou gólman Plojhar vytěsnil na roh, ve 42. minutě zase po Dvořákově dlouhém nákupu Pořádek z úhlu poslal střílený centr před Plojhara, avšak jeho spoluhráči jej k zakončení nezasáhli, aby o minutu později (ve 43.) Chromého dobře mířenou střelu k tyči netolický brankář zlikvidoval. A tak se do poločasové otáčky vstupovalo za nerozhodného stavu 1:1.

Lhenická půlhodinová kanonáda

Rovněž i v poločase druhém dělal Iliev v netolické obraně „průvan“. V 55.minutě jeho další rychlý atak opět ztroskotal na výborném Plojharovi. V 60. po nasměrovaném odkopu Kopfa jej ale hlavou přehodil Mahák a Lheničtí šli znovu do těsného vedení – 2:1. Hned v 62.minutě, tentokrát Beran, prostrčil balón na Ilieva, ten se v koncovce nemýlil a zvýšil na 3:1. V 65.minutě dostal Iliev od Chromého za beky další výzvu k zakončení, na Plojhara ovšem nevyzrál, aby poté (68.) střelou zpoza šestnáctky orazítkoval břevno jeho branky.

V 72.minutě vydařenou akci Kopfa, Balici a Pořádka poslední jmenovaný ukončil zblokovanou „dělovkou“ na následný rohový kop. Z jeho rozehrání se dostal míč k Bumbovi, ten jej ve vápně posunul na Schöna, na jehož střelu stačil Plojhar reagovat jen jejím vyražením, na Balicovu dorážku již nikoliv – 4:1. V 75.minutě Pořádek předložil vybojovaný balón Schönovi, z jehož kopačky popáté skončil v netolické síti – 5:1. Pět minut před koncem se Netolickým nabídla „loženka“ ke snížení pro ně nepříznivého stavu, ale gólman Dvořák byl výborným zákrokem proti. V Samém závěru zápasu nejprve po rohovém kopu zdařile vypálil Trojan, strážce netolické branky, jak jinak, tím nezaskočil, když hned poté (v 88.) to byl Balica, který po „míčové ekvilibristice přes tři bránící hráče přesnou svou druhou trefou „do černého“ uzavřel lhenickou druhopoločasovou gólovou střelnici na konečných 6:1.

Generálku na mistrovské jaro rozdílných poločasů, a v derby k tomu, Lheničtí zvládli za spokojenosti s výkonem v poločase druhém. Pořád ale ještě šlo o přípravu.Teprve jarní boje o body plně odhalí kvalitu připravenosti.

Hodnocení utkání lhenickým trenérem Ivo Čechem: „V generálce s Netolicemi jsme chtěli od začátku předvést výkon, na který trénujeme. Alespoň já jsem to chtěl určitě a k tomu směřovala i příprava před utkáním. Bohužel, nevím sice proč, ale první poločas to vypadalo, že si jdeme zahrát, jakoby tam soupeř nebyl, popovídat si o tom, jak měl kdo co udělat správně. Já tomu už opravdu nerozumím, že má někdo na hřišti potřebu vše okolo komentovat a s hráči si tohle s nějakým závěrem vyhodnotím. Navíc Netolice mají rychlé hráče a my potřebovali na vše hrozně moc času, chyběla mi důslednost a koncentrace, což se přesně projevilo inkasovanou brankou po rohovém kopu, prostě jsem slušně řečeno nebyl spokojen a něco málo jsme si k tomu o pauze řekli. Ve druhém poločase se naše převaha zvětšovala a po vystřídání na obou stranách jsme výhru ještě zvýraznili a Netolice prakticky k ničemu nepustili. Myslím, že zaslouženě, měli jsme i další příležitosti ke skórování, některé pochytal brankář soupeře, jiné jsme zazdili sami, také jsme nastřelili břevno a zase se přesvědčili, že když se věnujeme hře a má to nějaký řád, tak to pak má smysl a dá se na to občas i koukat.
Co mě mrzí, že Kuba Beran má po zápase problém s kolenem, doufám, že to nebude nic vážného, stejně jako u třísla Michala Maháka. To by byl citelný zásah, už teď nebyl kvůli zranění k dispozici David Kiš a dlouhodobě mimo je Tomáš Tůma. Přeji klukům, aby se dali do neděle zdravotně do kupy.“

SK Lhenice – 1.FC Netolice 6:1 (1:1)

Branky: Balica 2, Prenner (11), Mahák, Iliev, Schön – Rokůsek.

Lhenice: Dvořák – Dom. Kiš, Kopf, Trojan – Mahák, Prenner, Beran, P. Bumba – Chromý – Iliev, Pořádek. Střídali Balica, Schön, Funda, Lukač.

Netolice: Plojhar – Vodrka, Lukáš, Urban, Rokůsek – Skála, Jirkovský, Andres I., Pivoňka – Meidl, Granstner. Střídali Šulc, Dvořák, Vlášek, Andres II., Hlavatý.

Napsal(a) Jan Bumba | Foto Natálie Kočerová