Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Nemanice zůstaly venku na nule. V Bernarticích utržily bůra

 
úterý, 13. listopadu 2018, 10:42

V posledním podzimním kole (dohrávaném 1. kole) krajské I. A třídy hostili bernartičtí fotbalisti soupeře, na kterého nemají z jarní části minulého ročníku dobré vzpomínky. Z jeho trávníku odjeli s vysokou prohrou. Nemanicím tedy měli co vracet.

Nakonec se to podařilo. Po nejlepším zápasu podzimu na svém trávníku, co se proměňování vytvořených gólových šancí týče, soupeři přidělili „bůra", aniž by jediný gól inkasovali. Po osmnácti minutách hry vsítili tři góly a po přestávce ještě dva přidali. Výhra ale měla být vyšší, neboť ke konci utkání ještě mnoho šancí neproměnili. Hosté pokračovali v podzimním trendu zápasů na hřištích soupeřů, nezískali z nich totiž ani jediný bod.

Domácí do zápasu vlétli a již v ve 3. minutě se ujali vedení. Václav Homola napřáhl ke střele a levačkou vymetl utěšenou střelou vzdálenější šibenici – 1:0. V 9. minutě se povedla domácím opět jedna kvalitní kombinační akce, na jejímž konci byla hlavička Daniela Smrčiny. Míč potom skončil v levé šibenici Polomčákovy brány – 2:0.

To byl parádní úvod zápasu, který asi žádný z fanoušků v Bernarticích nepamatuje. Ve 12. minutě centr Petra Homoly zakončoval hlavou Staněk, míč ale skončil vedle brankové konstrukce. Podobný osud měl i střelecký pokus Pěchoty, který skončil vedle levé tyče.

V 16. minutě zahrozili poprvé hosté a byla z toho nastřelená tyč. Bašta z pravé strany přihrál před bránu Novotnému, jehož střela zblízka se odrazila od levé tyče do autu. O dvě minuty později zvýšili domácí svůj náskok. Po Márově autovém vhazování nadzdvihl nejprve míč hlavou Staněk na Petra Homolu, který dal hlavou na Josefa Peterku. Ten už neměl problém míč uklidit za Polomčákova záda do sítě – 3:0.

Po tomto gólu se hra zklidnila a šance se na obou stranách v následující dvacetiminutovce téměř nevyskytovaly. Ve 40. minutě zahrával trestný kop z pětadvaceti metrů Rein, jeho centrovaný míč do pokutového území však nikdo nezasáhl, a tak skočil vedle pravé tyče Fučíkovy brány v autu. Kvalitní točená střela Tomáše Češky zleva z velké vzdálenosti skončila jen těsně vedle levé tyče brány hostů.

Ani po přestávce Bernartice nepolevily

Druhý poločas na obrazu hry nic nezměnil. Domácí hráli v pohodě a hosté se téměř na nic nezmohli. Nebezpečný byl pouze Bašta, ale o tom z minulého střetnutí s tímto soupeřem Bernartičtí věděli své, a jeho kouzla s míčem si pohlídali.

Ve 48. minutě Pěchotův centr zleva donesl Václav Homola na prsou jen vedle vzdálenější tyče do autu. V 55. minutě kopal Staněk trestný kop z pravé strany, na míč si naskočil stoper Jakub Novák a hlavičkou se nemýlil – 4:0.

Bašta vypálil v 66. minutě hry, avšak Tomáše Fučíka v bernartické bráně nepřekvapil. Sólíčko přes několik hráčů si udělal autor čtvrtého gólu Novák, jeho dobré zakončení vytěsnil nemanický gólman Polomčák na roh. V 73. minutě se domácí prosadili popáté. Smrčina oslovil kvalitní přihrávkou dobře postaveného a naběhnutého Petra Homolu. Ten vypálil k zadní tyči a trefil se náramně – 5:0.

To ale nebylo ze strany domácích zdaleka vše. Po dvou neuznaných gólech Rakovana, které byly dosaženy z ofsajdového postavení bernartického šutéra, měl i jiné šance. Od 76. minuty hráli hosté oslabeni o Jindřicha Lukeše, který byl nucen po druhé žluté kartě opustit nedobrovolně hrací plochu. Rakovan další příležitost totálně zazdil v 81. minutě, když po ukázkové přihrávce od Václava Homoly netrefil zblízka odkrytou bránu. Tu druhou mu zhatil v 87. minutě brankář dobrým vyběhnutím a odražený míč nestačil Petr Šerhant dotlačit za brankovou čáru. Poslední šanci na zaznamenání čestného gólu měl nejlepší hráč hostů Vlastimil Bašta, v obrovské příležitosti však v 88. minutě bránu překopl.

Utkání v pohodě vyhráli domácí, ve výsledkové tabulce za podzimní část soutěže obsadili v našlapaném středu tabulky sedmé místo s minimální tříbodovou ztrátou na čtvrté Čtyři Dvory. Hosté od podzimních střetnutí asi čekali více a skončili v tabulce nakonec desátí. Čeká je pravděpodobně náročné jaro.

TJ Sokol Bernartice – SK Nemanice 5:0 (3:0)

Branky: 3. Václav Homola, 9. Daniel Smrčina, 18. Josef Peterka, 55. Jakub Novák, 73. Petr Homola. Rozhodčí: Petr Nedvěd – Karel Kříž ml., Josef Ovčáček. ŽK: 0:5 (58. a 76. Jind. Lukáš, 54. Bašta, 55. Rein, 56. Mir. Novotný). ČK: 0:1 (76. Jind. Lukáš). Diváků: 60.

Bernartice: Tomáš Fučík (K) – Petr Mára, Novák, Trantina, Tomáš Češka (80. Petr Šerhant) – Peterka, Smrčina (84. Vít Herink) – Staněk (73 Ťupa), Václav Homola, Pěchota (70. Adam Rakovan) – Petr Homola. Trenér Petr Vašíček.

Nemanice: Polomčák – Dubský, Aleš Benkovský (K), Strnad (73. Jan Čermák), Kisvetr – Sulek – Čapek, Lukáš, Mir. Novotný – Rein, Bašta. Tým vedl Jan Čermák.

Napsal(a) Jan Šerhant | Foto Petr Vlasák