Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Lhenická pevnost poprvé padla až v domácí derniéře

 
úterý, 6. listopadu 2018, 18:11

Lheničtí v domácí rozlučce s mistrovským podzimem za pravého dušičkového počasí poprvé na svém hřišti prohráli a také poprvé nevstřelili branku. V utkání se sousedem z popředí tabulky se proti soustředěné jeho obraně s výškovou převahou hůře prosazovali. Ta jim s přehledem sbírala vysoké míče, nepouštěla je do rychlých kontrů.

V oboustranně bojovném a vcelku vyrovnaném zápase, v němž vyložené brankové příležitosti vznikaly skromněji, byl hostující tým gólově produktivnější. Na rozdíl od domácího celkově lépe zvládl toto utkání a dovedl jej i k vítězství…

Strakoničtí zaskočili Lhenické ofenzivním vstupem do zápasu, který také zúročili ve vedoucí branku. Zahrozili již ve 2. min., kdy střelecký Kostkův úder po rohovém kopu stačil stoper Kopf hlavou odvrátit. Po opětném rohovém kopu, následoval střelecký úder další, který gólman Dvořák  vyškrábl opět na roh, z něhož do třetice již gólově udeřilo. Ze závaru před brankou zamířil přesně Ouška a poslal svůj tým do vedení 0:1.

V dalším hracím čase domácí vyrovnali hru, jejich útočná snaha však povětšinou končila u hranice šestnáctky, kde se rozbíjela o pevný obranný val. Až po čtvrthodině se při rozehrané standardce do gólové šance dostal Balica, ale v rozhodujícím momentu trefil balon nepřesně.

Ve 29. min. znovu Balica vyslal Pořádka, který naservíroval míč Ilievovi, jemuž snad jen krůček chyběl k tomu, aby jej poslal do sítě. Po Mahákově faulu kopali Strakoničtí trestný kop, který jen se štěstím nezapadl mezi tyče. Lheničtí odpověděli útočnou akcí ve třech na dva se zakončovatelem Pořádkem, jehož střelu obrana odvrátila na rohový kop.

Po jeho provedení ze skrumáže před gólmanem Reiserem nejprve Pořádek a poté i Tůma nebezpečně vypálili, gólově se ale jejich střely neujaly. V samém závěru poločasu se zprava uvolnil lhenický Balica, projektil z jeho kopačky minul cíl, a tak hosté vstupovali do druhého dějství s jednogólovým náskokem.

I ve druhém poločasu byli Strakoničtí efektivnější

V jeho úvodu byla viditelná snaha stran domácího týmu po jeho smazání, ovšem bez žádoucího efektu. Naopak to byli hráči Junioru, kteří jako první pořádně zatopili lhenické obraně. Stoper Kopf ale obětavě rybičkou odvrátil míč hlavou do bezpečí.

V 61. min. řečněním nesoustředění Lheničtí,  za což sbírali i žluté karty, podruhé gólově inkasovali, a to po centru do velkého vápna. Nedůrazně ho odvrátili a zmocnili se odkopnutého balonu. Němeček jej razantně usměrněnil do sítě - 0:2. Strakoničtí si dvougólový náskok pozorně hlídali, přesto si domácí vypracovali příležitosti jej zkorigovat.

Po Mahákově prodloužení hlavou se do jedné takové dostal Mrkvička, ale nepřesným zakončením ji nevyužil. Poté se po Tůmově uličce v další ocitl Prenner. Vyslal velice dobře mířenou střelu na gólmana Reisera, který ji skvěle vytěsnil. Pořádek přidal další pokus s dobrými parametry, ten zase skončil beky zblokován.

Junior v závěru hrál to, co potřeboval. Po ojedinělé individuálně pronikl jeho hráč Frček mezi obránce a u hranice šestnáctky byl zastaven nedovoleně. Nařízený trestný kop ale jeho exekutor Šrámek poslal těsně vedle brankové konstrukce.

I přes minutové prodloužení zůstával stav na ukazateli stále 0:2, a tak tým strakonického Junioru si na podzim jako jediný odvezl ze lhenického fotbalového stánku všechny body.

Ivo Čech, trenér Lhenic: „Odehráli jsme se Strakonicemi vyrovnané, bojovné utkání, kde to bylo o maličkostech. Utkání se většinou rozhodují v pokutových územích, a tam byl soupeř důraznější Při některých odrazech možná spíše šťastnější, ale každopádně dokázal dostat míč dvakrát do brány, my nikoli, ačkoliv jsme k tomu šance také měli. Hosté ukázali zkušenost, byli na míči fotbalovější, my jsme se k bezprostřednímu ohrožení branky moc nedostávali. Ale to vlastně ani hosté, spíše se bojovalo uprostřed hřiště. Nemohu většině hráčů upřít snahu, bohužel nám v některých momentech chybí větší klid i kvalita. Co mě ale nejvíce překvapuje a čemu nerozumím, je naše nedisciplinovanost, (ne)ochota některých hráčů pracovat a obětovat se pro tým a kolektivní úspěch, přestože o tom každý týden mluvíme. Myslím, že to by měl být základ, a pokud si to neuvědomíme, nebude to dobré. Řečmi ještě nikdo nikdy nic neuhrál.“ 

Jiří Cibulka, vedoucí mužstva Strakonic: „Vydařil se nám vstup do utkání, kdy jsme kombinovali po zemi, a dostali jsme domácí do defenzivy. Druhý rohový kop už jsme dokázali proměnit Ouškou. Hra byla stále v naší režii, ale branku jsme moc neohrožovali, pouze jsme pálili slepými. Domácí se dostali do nadějné brankové příležitosti až ve 38. min, se ale Pořádkovu střelu na poslední chvíli podařilo Ouškovi zblokovat na rohový kop. Od této chvíle jsme se dostali pod tlak, ale domácí naši branku také neohrozili. Z tlaku jsme sevymanili a podnikli dobrý protiútok. Po levé si straně Bálek zakombinovali s Čapkem, následoval centr do vápna, který byl odvrácen, a Němeček pohotově vrátil míč do sítě. V 78. minutě se musel poprvé ukázat bravurním zákrokem Reiser, když dělovku mířenou k tyči vytěsnil na rohový kop. Zaslouženě jsme si ze lhenického hřiště odvezli tři body. Lhenicím jsme tak u nich uštědřili první porážku a oni také prvně nevstřelili ani gól.“

SK Lhenice - FK Junior Strakonice 0:2 (0:1)

Branky 6. Ouška, 61. Němeček. Rozhodčí:  Vítek – Formánek, P.  Řehoř. ŽK:  5:2.

Lhenice: Dvořák - Dav. KIš, Kopf (64. Lukač), Tůma, Dom. Kiš – Balica, Beran, Málek (64. Prenner), Mahák (78. Trojan) – Iliev (62. Mrkvička), Pořádek. Trenér Ivo Čech.

Strakonice: V. Reiser – Němeček, M. Šrámek, M. Kostka, Boukalík - Ouška (80. Beran), Bálek, V. Šrámek, Čapek – Máška (88. Lízal), Zušťák (46. Frček). Trenér Luděk Cimrhanzl.

 
 
Napsal(a) Jan Bumba | Foto Jan Klein