Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Souboj nováčků jednoznačně pro domácího lažišťského lídra

 
úterý, 25. září 2018, 11:28

Oba soupeři vstupovali do utkání jako vzájemně dobře známí, neboť se, mimo jiné, utkávali v I. B třídě ve skupině B, ze které loni oba postoupili do vyšší krajské soutěže. Lažišťští suverénně z prvního místa, Lheničtí z druhého díky největšímu bodovému zisku mezi týmy ze čtyř skupin I. B umístivších se na druhých tabulkových příčkách.

A také tentokrát si z lažišťského hřiště již v I. A odvezli čtyřgólovou nadílku jako i z posledního mistráku ještě v I. B. A to zcela zaslouženě. Domácí v zápase dokazovali, že po pěti odehraných kolech nejsou na čele I. A třídy skupiny A náhodně.

Hosty jasně přehrávali, i když ti jim tentokrát k tomu svým výkonem i napomáhali, především tím prvopoločasovým. Někam se vytratil jejich odhodlaný, odvážný, bojovný, celotýmový herní projev z předchozích, především domácích zápasů. Lažišťští o přesvědčivé výhře rozhodli již v prvním poločase, v němž nastříleli všechny čtyři branky, aby v tom druhém se zápas za jasného jejich vedení více méně dohrával. Lheničtí na zvrat jeho vývoje neměli.

Byl to hostující tým, který si hned v samém úvodu utkání vytvořil gólovou šanci po vydařené kombinační akci, kterou zakončoval v šestnátce Mahák, jehož ale nedůraznou střelu s přehledem zachytil gólman Tesař. Domácí se hned následně revanšovali atakem, při němž si i lhenický gólman Dušek s jejich zakončením hlavou poradil.

V pokračujícím průběhu hry získávali Lažišťští znatelně navrch a s tím přibývalo i jejich brankových příležitostí, které až do 25. minuty zůstávaly nevyužity. A to díky jejich nepřesné střelecké koncovce i zásahům brankáře Duška. Lheničtí odpovídali jen sporadicky útočnými výpady, jako Ilievem, kdy jeho křižní střela těsně minula branku, či ve 20. min. po nahrávce Ilieva, zase Trojanem, jehož boční střela měla konečnou u gólmana Tesaře.

Následně narůstající lažišťský tlak počal být gólově efektivní. V něm během deseti minut, při nastalém lhenickém herním útlumu, domácí utekli o tři branky. Ve 25. min. po centru Makošem - 1:0, později Vokatým na 2:0 a ve 35. min Sedláčkem - 3:0. A když ve 43. min. po další gólové trefě, tentokrát Pěstově, se na ukazateli objevilo průběžné skóre 4:0, odcházel poté hostující tým do poločasové otáčky s hrozbou debaklu.

Do druhého poločasu nastoupili Lažišťští, jak se ukázalo, s již vystříleným prachem. Také zřejmě proto, že s dostatečným brankovým náskokem již hráli to, co potřebovali, „na údržbu“.

Hostující tým se sice několikrát pokusil snížit pro něj krajně nepříznivý stav, avšak marně. Po Málkově vysunutí Pořádka, který se ve vápně uvolnil, ten zamířil nad břevno, nebo při úniku Maháka, jenž jej k zakončení nedotáhl. Bylo již jasné, že o jednoznačném vítězství domácích je rozhodnuto, a tak oba týmy přistoupily k vyčerpání možného střídání, aby zápas v závěru spíše oboustranně spěl jen k naplnění jeho hracího času.

Ohlasy z laviček

Josef Raušer, trenér Lažiště: „Jako již tradičně jsme nezachytili vstup do utkání a hosté mohli již v 5. minutě jít do vedení. Svou šanci neproměnili a od té doby se místo fotbalu začali věnovat rozhodčímu. Nás zahozená šance hostí probudila. Začali jsme daleko více běhat a vytvářet si trvalý tlak i šance. Hosté hrozili z ojedinělých brejků, které jsme si pohlídali. Během prvního poločasu jsme pak z množství šancí zužitkovali čtyři a došli si pro poklidné vedení. Druhý poločas se odehrál v klidném tempu a dohrával se spíše z povinnosti. Moji hráči více kombinovali na vlastní polovině a hosté se již na žádný trvalý tlak nezmohli. Každopádně si myslím, že za první poločas musel být divák spokojen. Před zápasem jsem měl ze zápasu obavy, ale za předvedený výkon musím všechny hráče pochválit za dobrý týmový výkon. Lhenicím přeji, aby v dalších zápasech začaly opět sbírat body, neboť si myslím, že mají velmi dobré mužstvo vedené kvalitním trenérem.“

Václav Mareš, trenér Lhenic: Jeli jsme sem s tím, že bychom rádi něco urvali. Sice chyběl gólman Dvořák, ale to nic neřešilo. Lažišťští mají individuality, které zápas rozhodly. V prvním poločase jsme propadli absolutně ve všem. My měli sice hned na začátku dobrou šanci, ale nedali ji. Od nás to bylo vše, co jsme za celý zápas předvedli, domácí byli lepším týmem. Doufám, že se naši hráči z tohoto utkání ponaučí a v příštím zápase doma proti Vimperku to bude lepší, i když nám bude chybět několik hráčů. Doufám, že to zvládneme.“ 

FK Lažiště – SK Lhenice 4:0 (4:0)

Branky: 25. J. Makoš, 28. T. Vokatý, 35. M. Sedláček, 43. J. Pěsta. Rozhodčí: D. Petričák – R. Mráz, F. Frček. Delegát: J. Urban. ŽK: 2:5.

Lažiště: Tesař – Bednár, Hojdekr, Macek, Albert – Makoš (76. Ostadál), Rauscher (76. Holub), Volmut (78. Stupár), Sedláček – Vokatý (70. Hrbek), Pěsta (58. Linhart). Trenér Raušer.

Lhenice: Dušek – Kopf, Tůma, Dav. Kiš (78. Sura) – Trojan, Beran (72. D. Lukač), Prenner, Málek (75. Dom. Kiš), Mahák (80. Kolář) – Pořádek, Iliev. Trenér Mareš.

Napsal(a) Josef Bumba | Foto Jan Škrle