Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Lišov mrzela zahozená penalta, Bernartice opěvovaly brankáře Fučíka

 
úterý, 25. září 2018, 09:08

K odehrání zápasu 7. kola krajské 1. A třídy cestovali bernartičtí fotbalisté k nováčkovi soutěže. Lišov ve vyšší soutěži podává od počátku velmi dobré výkony a nezáleží, zda hraje doma nebo venku. Naopak na soupeřových hřištích zatím získal devět bodů a ještě venku neztratil ani bod. Na domácím podlehl pouze Nové Včelnici.

Tato bilance ukazovala na velmi dobrou výkonnost v soutěži a umístění na třetím místě tabulky hovořilo za vše. Bernartické tedy nečekal nijak jednoduchý zápas. Byli na něj ale dobře připraveni a se spolehlivě pracující obranou toho domácím moc neumožňovali. Podařilo se jim poměrně rychle jít do vedení. Na začátku druhé půle odskočili na dvoubrankový náskok a nechávali domácí hrát celý zápas do plných. Ti se dobře organizovanou obranu soupeře nebyli schopni protlačit do výrazné gólové šance. Konec zápasu byl hodně dramatický. Domácí zaznamenali kontaktní gól šest minut před koncem a v poslední minutě dostali šanci na srovnání skóre v podobě odpískaného pokutového kopu. Střelu špílmachra k tyči však bernartický brankář vystihl a míč vyrazil. Hosté tak nakonec zaslouženě odvážejí za svůj taktický výkon, při značném přispění gólmana a díky kopě štěstí všechny body z hřiště, odkud se další tak snadno importovat nebudou.

Domácí začali utkání očekávaným náporem, ale hned od počátku utkání bylo zřejmé, že to s bernartickou defenzivní činností a brankářem, který to umí nohama stejně dobře jako rukama, nebudou mít jednoduché. V 6. minutě měli hosté první příležitost ve formě trestného kopu z dobré vzdálenosti, po faulu na Smrčinu, kousek od velkého vápna. Staňkův kop jen těsně skončil nad břevnem Kotáskovy brány. Ve 14. minutě Daniel Smrčina vyzkoušel svou levačkou z hranice šestnáctky poprvé kvality domácího gólmana střelou k levé tyči. Míč však před ním trochu díky terénu vyskočil a propadl mu mezi rukama do sítě - 0:1.

Ve 21. minutě Červenkův střelecký pokus bez problému gólman Tomáš Fučík chytil. O minutu později na druhé straně vypálil z třiceti metrů Peterka, Kotásek však vytáhl jeden ze svých brilantních zákroků a míč vytěsnil nad břevno. Ve 23. minutě po rohovém kopu Pěchoty z levé strany hlavičkoval Novák na zadní tyč. Míč směřující do šibenice brankář svým zákrokem vytěsnil nad břevno. Z následného rohu se na zadní tyči trochu pohmoždil kontaktem s ní, když zachraňoval situaci. Ve hře však po ošetření pokračoval dál. Po přihrávce od Wernera zakončoval akci ve 26. minutě Červenka. Prostor uvnitř brankové konstrukce však netrefil. Ve 33. minutě po krásné kolmici Bambuly pálil Kandl vysoko nad bránu. Lukáš Mlýnek se dostal do gólové šance ve 40. minutě, jeho střelu z bezprostřední blízkosti bernartický gólman vleže chytil.

Domácí chtěli za každou cenu do konce první půle vyrovnat a zatlačili soupeře ke své bráně. Měli k tomu dvě dobré šance, které však nevyužili. Nejprve ve 43. minutě po přihrávce Kandla překopl z hranice šestnáctky bránu kapitán Bouchal. O minutu později akci stejných aktérů ve stejném pořadí zakončoval druhý jmenovaný hlavičkou, která skončila vedle zadní tyče.

 Lišovský finiš vyústil v penaltu   

Ve druhé části hry se naskytl podobný pohled na hru obou mužstev jako v té první. Domácí vehementně dobývali hostující tvrz a hosté se nikam nehrnuli, pozorně bránili a podnikali nebezpečné brejky. Ve 47. minutě vystřelil Červenka doprostřed brány a Fučíkovi žádné problémy nepřipravil. Vynikající akce se hostům povedla v 50. minutě a byla zakončena parádním gólem. Po pravé straně dostal přihrávku do volného prostoru aktivní bek Psohlavec, jeho dokonalý centr na přední tyč zakončil bernartický šutér Adam Rakovan přesnou hlavičkou a výborný lišovský gólman byl bez šance na zákrok - 0:2.

Obdržená branka nadšení domácích poněkud zchladila a již směrem dopředu nebyli tak nebezpeční. V 60. minutě vypálil Adam Staněk a gólman střelu zlikvidoval. Na druhé straně v 63. minutě střelu Červenky k levé tyči odvrátil kvalitní zákrokem Tomáš Fučík a následoval rohový kop. Domácí opět zvýšili obrátky a zápas ještě zdaleka nezabalili. Pokusy o průniky do bezprostřední blízkosti brány však likvidovala skvěle organizovaná bernartická obrana. V 79. minutě vystřelil Fiktus nad bránu. V 80. minutě zakončil Rakovan jen lehkou střelou, s níž neměl brankář Kotásek problém. V 83. minutě centroval zprava Kloboučník a hlavička Rakovana na zadní tyči skončila vedle. V 86. minutě po nenápadné akci hlavičkoval Petr Kandl a míč k překvapení všech skončil i přes zákrok bernartického gólmana v pravém horním rohu v síti - 1:2.

To nalilo nové síly do žil domácích a vše vyvrcholilo faulem v 90. minutě pokutovém zemí na kapitána Bouchala. Rozhodčí nařídil pokutový kop. Míč si postavila na značku ústřední postava hry domácích Aleš Červenka, jeho přesně umístěnou střelu k tyči Tomáš Fučík vystihl a míč vyrazil. Po minutovém nastavení hrací doby pak hosté dovedli zápas do vítězného konce. Lze poznamenat, že zaslouženého vítězství podpořeného nezměrnou bojovností a taktickou hrou ze zabezpečené obrany. S tímto soupeřem to ani jiným způsobem nešlo.

U hostujícího mužstva je nutno vyzdvihnout opět vynikající výkon brankáře Tomáše Fučíka. Bezchybnou a dobře zvládnutou defenzivní činnost obranné čtveřice, kde dobře zahrál na levém okraji nováček Petr Kolář, opět kvalitní hru defenzivních záložníků Smrčiny a Peterky. V útoku se prosadil důležitým druhým gólem Adam Rakovan. U domácích byl na hřišti nejvíc vidět špílmachr Aleš Červenka, výborně zahrál stoper Jan Kándl. V záložní řadě byli dobří oba Mlýnkové. V útoku pak do svého zranění Marek Werner a autor jediného gólu domácích Petr Kandl.    

Příští utkání odehrají Bernartice doma s Týnem nad Vltavou neděli 30. září od 16:00 hodin.

SK Lišov – TJ Sokol Bernartice 1:2 (0:1)

Branky: 86. Petr Kandl – 14. Daniel Smrčina, 50. Adam Rakovan. Rozhodčí: Petr Tupý – Vítězslav Tůma, Petr Šťastný. ŽK: 0:1 (87. Josef Peterka). Diváků: 80.

Lišov: Kotásek – Leština (65. Kopačka), Jan Kándl, Bambule, Fiktus – David Mlýnek, Lukáš Mlýnek (73. Kyrián), Daniel Bouchal (K) – Aleš Červenka – Petr Kandl, Werner (31. Vávra). Trenér Jiří Beneda.

Bernartice: Tomáš Fučík (K) – Psohlavec, Novák, Trantina, Petr Kolář – Peterka, Daniel Smrčina – Staněk, Kloboučník (90. Ťupa), Pěchota – Adam Rakovan (82. Kukrál). Trenér Petr Vašíček.

Napsal(a) Jan Šerhant | Foto Petr Vlasák