Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Sokol Lom dosáhl na mistrovský hattrick. Co rok, to postup

 
čtvrtek, 7. června 2018, 15:32

Třetí postup během tří let slavil Sokol Lom (založen 1954), který nemá v posledních letech konkurenci. Ještě na jaře 2016 hrál pouze v táborském okrese. Od příští sezony si premiérově zahraje v krajském přeboru.

Postupové oslavy mohly propuknout po nedělním domácím vítězství s předposledními Hrdějovicemi (5:2). „Oslavy našeho prvenství v soutěži byly celkem komorní. Víte, ono se v neděli večer těžko pořádat něco většího. Pak vás totiž čeká celý pracovní týden. Je fakt, že bylo nějaké šampáňo a pivko, ale mírně. Tu pravou oslavu chystáme až po soutěži,“ říká lomský činovník a někdejší předseda OFS Tábor Jiří Volek.

Třetí postup v řadě označil za nejtěžší. Účinkování v I. A třídě (sk. B) nebylo tak jednoduché, jak ukazuje tabulka. „Musím podotknout, že cesta k úspěchu byla dost klopotná. Situace se měnila po každém kole. Na jaře navíc jsme během tří zápasů ztratili sedm zraněných hráčů. Kopačky pak museli obout i hráči, kteří se dřív už dívali jenom z tribuny. Je potřeba ocenit jejich obětavost, s jakou k tomu přistoupili. Beze zbytku dokázali vyplnit mezery, které nám vznikly,“ uvádí ke zdravotním peripetiím, které je provázely v jarní části.

V zimě byl jedinou posilou Jan Šimák. Po Václavu Potměšilovi (mistr 1965) další exsparťan v Lomu. V klubu si dobře uvědomují, že nejvyšší krajská soutěže je zase o pořádný level výš. Lomští v ní nechtějí hrát druhé housle. „Na kraj by to asi bylo málo, musíme náš kádr posílit. Ale kde brát, když nám hráče bere i zahraničí. Rádi bychom posílili na třech až čtyřech postech. Samozřejmě, že máme někoho vyhlídnutého, ale jména neprozradím. Zkusíme to u nich,“ potvrzuje Volek, že se na letních příchodech intenzivně pracuje.

Jiří Volek, funkcionář Sokola Lom
„Rádi bychom v létě posílili na třech až čtyřech postech.“

Vzestup Lomu silně připomíná cestu Želče na vrchol jihočeského fotbalu. Letošní krajský šampion zahájil svůj let k výšinám také v okresním přeboru Táborska. „Ve stopách Želče? Ta taky stihla postup do kraje během pár sezon. To ukáže čas. Ale zase nechvátáme, nejdřív se musíme uchytit. A to nebude pro kluky žádná sranda,“ uvědomují si v Lomu, který nastartoval kapitolu úspěchů s příchodem současného předsedy a někdejšího hráče Petr Koláře, který je zároveň sponzorem mužstva.

Delší dobu se plánuje vylepšení stávajícího zázemí. Na krajský přebor bude zřejmě nevyhovující. „Co se týče technického zázemí, tak máte pravdu, že to není to pravé ořechové. Je třeba hlavně vylepšit kabiny, které jsou malé. Vylepšit potřebuje i sociální zařízení. Už máme všechno připravené. Naši kluci a další příznivci by to stihli udělat během pár měsíců. Jenže to nejde, protože na stavbu musíme vypsat výběrové řízení, takže je to tak střízlivým odhadem na rok a půl,“ odhaduje Volek zbytečné zdržení.

Nováček přeboru je připraven i na nejhorší varianty, že nebude moct odehrát soutěž na vlastním hřišti. „Pokud by nám krajský svaz neuznal náš areál jako způsobilý, museli bysme hrát domácí zápasy někde jinde. V úvahu by potom připadaly Malšice, ty jsou asi tři kilometry od nás. Nebo stadion na Svépomoci v Táboře. To je ještě o pět kiláků dál. Uvidíme,“ uvažuje nahlas Volek.

Sestava kolem kapitána Veseckého a dalších extáborských hráčů Turka, Jelena, Kolacího, hrajícího trenéra Marka Císaře, brankáře Chylíka, dále 30gólové šutéra Neužila má dostatek zkušeností, aby se v přeboru neztratila. „Každopádně se chceme v kraji udržet a neudělat ostudu jak nám, tak potěšit naší hrou i fanoušky,“ zní hlavní úkol Sokola Lom do nadcházejícího ročníku.

Posledních pět sezon Lomu

2017/18 I. A třída (skupina B) 1. místo
2016/17 I. B třída (skupina D) 1. místo
2015/16 okresní přebor 1. místo
2014/15 okresní přebor 2. místo
2013/14 okresní přebor 10. místo
Napsal(a) Milan Šíma, Michal Průcha | Foto Petr Vlasák