Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

I. A třída: Dvě trojice o postup. Největší šance se dávají Týnu a Lomu

 
sobota, 31. března 2018, 01:12

Po dlouhé zimní přestávce startuje druhá polovina I. A třídy. Oproti loňsku, kdy zcela suverénně vyhrály Dražice a N. Včelnice, se vyznačuje velkou vyrovnaností. S podzimním vystoupením byly spokojené trojlístky týmů z obou skupin, které promluví v odvetách do bitvy o místenku do kraje. Jak trávily dva měsíce zimní přípravy, kdo posílil a jaké má ambice do jara? Na to jsme se ptali trenérů či funkcionářů všech šesti možných kandidátů postupu.

I. A třída, skupina A


FC Mariner Bavorovice

V Bavorovicích se poctivě připravovali na jaro a nezaháleli ani se zázemím. Rekonstrukce proběhla v kabinách, klubovně a sociálním zařízení pro veřejnost. Stabilizovaný kádr Marineru doznal tří změn. Z Olešníka přišel středopolař a tvůrce hry Luboš Červenka, z Lomnice Josef Boček. Odešel Václav Jakeš (Sokol Lipník).

Trenér Petr Smejkal s asistentem Robertem Hanzalem připravili svým svěřencům pestrou přípravu. „Zima proběhla celkem v pohodě. Absolvovali jsme řadu utkání s kvalitními soupeři. Při nich jsme většinou hráli vyrovnanou partii v prvním poločase. V tom druhém se pak začala projevovat větší zkušenost protivníků. Tomu odpovídaly i výsledky. Během přípravy jsme vystřídali umělky na Hluboké, Staré Hlíně, na Soukeníku. Zápasů bylo dost, ale připravenost ukážou až mistráky. Ten první hned ve Vacově, to bude dřina,“ tušil dlouholetý funkcionář klubu Karel Franěk, jak Bavorovičtí trávili zimní měsíce.

Na špici se Bavorovickým líbí. Hodně napoví první domácí střetnutí s Týnem. „Na jaře je pochopitelně naším cílem pořád bojovat o čelo. Ale upřímně, favoritem naší skupiny je asi Týn. Zažili jsme nadstandardní podzim, pokusíme se v něm pokračovat. Nemáme už žádné starosti, kluci si můžou fotbal užívat. Chceme, aby se bavili nejenom oni, ale i fanoušci. Prověří nás hned začátek jara, kdy máme těžké rozlosování,“ věděl Karel Franěk, že nejtěžší soupeře mají v prvních šesti kolech, kdy se budou snažit uhájit pětibodový náskok.


FK Olympie Týn nad Vltavou

Sázka na trenéra Jiřího Orlíčka vyšla Týnským dokonale. Zkušený kouč a neméně dobrý plejer Dynama ČB vyvedl Olympii z průměru a znovu oživil naděje k návratu do kraje, na který čekají už šest let. Posledně dovedl Orlíček do přeboru Ševětín (2016). Na podzim porazil Týn doma oba postupové konkurenty – Bavorovice (5:1), Slavii ČB (1:0) – a přezimoval druhý s 28 body.

Kolonka příchodů a odchodů zůstala prázdná. V jednání je návrat brankáře Vachuty z Hluboké. V generálce porazil Týn na umělce ve St. Hlíně Planou n. Lužnicí 3:2. S přípravou panuje spokojenost. „Myslím, že nám celkem vyšla. Až na tu vysokou porážku s Olešníkem, ta mrzela. Nehráli jsme sice špatně, ale nevedlo se. Herní přípravu jsme v pátek prodělávali na umělce na Hluboké, teplo haly jsme si užívali u nás doma, spinning a podobně. Ale toho si kluci moc neužili, trenér je radši viděl v akci venku,“ prozradil místopředseda klubu Zdeněk Hrdina, který v sezoně sedí i na střídačce.

Olympie vstupuje do jara s přáním porvat se o postup do krajského přeboru. „Na jaře bych rád viděl, aby kluci zopakovali podzimní výkony. Ty mě opravdu příjemně překvapily. Ale mančaft má na to, aby je zopakoval. Trenér Jirka Orlíček je dal dohromady a zastíral bych, kdybych tvrdil, že nemyslíme na postup. Doufám, že to nezakřiknu a vyjde to. Nebude to jednoduché, ale kvalitu na to máme,“ mínil bývalý špílmachr Zdeněk Hrdina.


SK Slavia Č. Budějovice

V českobudějovické Slavii skončil po pěti letech trenér Karel Kladenský, který odvedl na hřišti za pivovarem velký kus práce. Zimní přípravu zahájil František Pouzar, ale skončil dříve, než začal. Hlavním trenérem byl jmenován dosavadní asistent Pavel Janků (44 let), bývalý brankář a odchovanec Škody ČB. Asistentem mu bude ještě na podzim kapitán Tomáš Dvořák (39).

Zimní období tak slávisté absolvovali pod dvěma trenéry. „Tréninkovou účast v zimní přípravě jsme si představovali jinak, nebyla nejlepší,“ poznamenal manažer klubu Jan „Griga“ Staněk. „Probíhala podle osvědčeného vzoru v zajetých kolejích. Soustředění jsme absolvovali v penzionu Sigma v Horním Žďáru, kde jsme taky trénovali na umělce. K zápasům jsme pak jezdili do Staré Hlíny nebo do Třeboně,“ dodal Staněk s tím, že tým se v zimě až na odchody Nevosada (Rakousko) a Sedláčka (Ševětín) nezměnil.

Do jara půjdou červenobílí se stejným počtem bodů jako druhý Týn a s mankem pěti bodů na vedoucí Bavorovice. „V tabulce jsme zatím třetí a chceme zůstat v horní polovině i po konci jarní části sezony. Žádné obrovské cíle jsme si nestanovili, chceme hrát fotbal pro sebe a pro diváky. Aby to bavilo nás i je. Měla by k tomu pomoct i nová dvojice trenérů. Určitě mají u kluků respekt, ví, co dokázali. Měli by je napodobit, nebo být i lepší,“ přál si za klub od Malého jezu Jan Staněk.


I. A třída, skupina B


TJ Sokol Bernartice

Sokol Bernartice vyhrál se ziskem 33 bodů podzimní část skupiny B, když desetkrát zvítězil, třikrát remizoval a jednou prohrál, a do klubové kroniky si zapsal největší úspěch v historii. Poslední roky se zařadil mezi elitní celky soutěže, ale postup mu dvakrát unikl. Na podzim našel přemožitele jen u čtvrtého Chýnova, s Lomem a Čt. Dvory se rozešel bezgólovými remízami.

Trenérská dvojice Petr Vašíček a Pavel Schorník počítala přes zimu spíše ztráty. Ondřej Fučík a Jakub Suchan zamířili do Kluk, Jakub Kovář zaválo studium až do Austrálie. Jedinou posilou je Daniel Smrčina ze Sepekova. V zimě mužstvo stihlo vše podle plánu. „V přípravě jsme odehráli tři zápasy, a to se Želčí, českobudějovickou Lokotkou a Semicemi. K tréninkům jsme využívali umělku v Milevsku a soustředění jsme prodělali v Jindřichově Hradci,“ uvedl vedoucí bernartického týmu Jan Šerhant.

Možnost premiérového postupu do přeboru v Bernarticích aktuálně neřeší, nemají velké představy. „Vzhledem k tomu, že nikdo náš kádr neposílil, spíš se dá říct, že odchody oslabil, tak jsou naše cíle skromnější. Nejsme megalomanští, rádi bychom se udrželi v popředí tabulky a uhráli pozici do pátého místa,“ vyslovil skromné jarní cíle Jan Šerhant.


Sokol Lom

Za kandidáta postupu číslo jedna byl pasován už před sezonou. A to nejen kvalitou kádru, v němž hrají prim bývalí táborští hráči, ale i ekonomickým zázemím. Ambiciózní nováček skončil ve vyrovnané špici druhý s jednatřiceti body. Hořkost porážky okusil pouze na vlastním hřišti s Planou n. Lužnicí, které to vrátil i s úroky v podzimní předehrávce (7:1).

Lomské fotbalisty jste mohli v zimě vídat pod hlubockým zámkem, kde premiérově startovali na jubilejním 10. ročníku, který po zásluze vyhráli. Na začátku února přišel Jan Šimák (více zde), což byla jediná změna. „Zimní příprava proběhla nad očekávání dobře. Absolvovali jsme turnaj na Hluboké, kde jsme sehráli řadu utkání s velice kvalitními soupeři. To prověřilo naše síly. Soustředění jsme měli v Černé v Pošumaví.  V areálu bylo menší hřiště s umělou trávou a využili jsme i krumlovskou umělku. Bohužel se nám zranil Honza Šimák, ale snad se dá brzy dohromady,“ shrnul sekretář Sokola Lom Jiří Volek.

Oddíl nedaleko Tábora by rád zpečetil postupový hattrick. Ještě v roce 2016 hrál v okresním přeboru. „Na jaře chceme útočit na prvenství. Kdyby se to podařilo, nebránili bysme se myšlenkám na postup do krajského přeboru, uděláme pro to všechno. Ale to je ještě daleko, teprve začínáme. Důležité bude, aby se nám, pokud možno, vyhýbala zranění,“ přál si do jarních odvet Jiří Volek.


SK Čtyři Dvory

Stejně jako v Týně i na českobudějovickém sídlišti ve Čtyřech Dvorech si mnou ruce nad angažováním nového trenéra. V létě přemluvili Martina Wohlgemutha, bývalého stopera ligového Dynama ČB, který si dával od trénování zaslouženou přestávku, a místo příček v dolní polovině se vyklubal boj o postup. Jak sám kormidelník poznamenal, třetí místo s 30 body je dobrou výchozí pozicí do jara.

Čtyřdvorští se v zimě zúčastnili turnaje na Hluboké. „My jsme neměli k dispozici umělku, takže to nebylo úplně komfortní. Občas jsme si troufli na naši dvojku, ale opravdu jenom někdy. Terény nám nehrály do noty. Takže jsme absolvovali jenom zápasy na Hlubocké zimní lize a byli jsme na soustředění v Přední Výtoni. Každou středu jsme taky využívali tělocvičnu ve škole Oskara Nedbala,“ seznámil nás s programem v zimě Wohlgemuth.

V zimní přestávce se podařilo Čtyřdvorským získat Rostislava Bíbu (22) z Mladé Vožice, který prošel mládeží v Táborsku. Daniel Svoboda (22) se nevrátil z Roudného, ale zamířil do Rakouska.  Odešel jen Jiří Jiránek do N. Vsi. Společně s Havelcem byl posledním pamětníkem účasti „Čtyráku“ v KP (2006). „Na jaře chceme bojovat o co nejvyšší post v tabulce, chceme zůstat aspoň v té vedoucí trojici,“ představil úkol do jara Martin Wohlgemuth.


Napsal(a) Milan Šíma, Michal Průcha | Foto Petr Vlasák