Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Nová Včelnice: Nepřekvapuje nás, že jsme na čele. Chceme do krajského přeboru

 
pátek, 3. února 2017, 18:44

Trenér Nové Včelnice Radek Vajda pracuje s mladým kádrem, s nímž už v loňské sezóně relativně v poklidu došel k postupu do I. A třídy. V aktuálním ročníku si ale Nová Včelnice určitě nepočíná jako nováček a už před startem soutěže proklamovala, že chce hrát první housle. Podzimní půlmistr, který se spoléhá na důležité trefy kanonýra Tomáše Nebeského, má ve skupině B na druhé Veselí nad Lužnicí před startem jara čtyřbodový náskok a v hlavách hráčů je jasný cíl – postup do nejvyšší krajské soutěže.

Upřímně, dávali jste si ve Včelnici před sezónou za cíl být coby nováček na špici soutěže?

Na něco podobného jsme před sezónou odpovídali jednomu deníku. Už tehdy jsme tvrdili, že budeme hrát o nejvyšší příčky. A teď v polovině soutěže odpovím takto - my chceme soutěž vyhrát. Možná to zní odvážně, ale já tvrdím, že se náš mladý tým v této skupině A třídy prezentuje nejlepším fotbalem. Jsem si vědom toho, že je tu dalších pět týmů, které mají svou kvalitu a my je samozřejmě vnímáme s maximální pokorou a respektem.  Kluci ale v trénincích odvádějí maximum, a právě proto jsou tam, kde zaslouženě jsou.

Teď můžete reálně přemýšlet o postupu do krajského přeboru. Bylo by to pro vás téma?

Určitě. Kdyby se to povedlo, tak se kraje bát rozhodně nebudeme. Hráči by si to určitě zasloužili. Důležité ovšem bude, jak na tom bude klub finančně. Když zajistíme bezproblémový chod oddílu a budou peníze na kvalitní přípravu, především tu zimní, tak by to pro nás všechny, včetně fanoušků, rozhodně byla výzva.

Jasněji může být hned v prvním jarním kole, kdy přivítáte druhé Veselí nad Lužnicí. Napoví tohle utkání o případných ambicích Včelnice?

Důležitý bude každý zápas. Základem je nikoho nepodcenit a maximální soustředěnost. To se klukům snažím vštípit. S Veselím jsme první zápas v soutěži prohráli, vstoupili jsme tím pádem do sezony s mínus třemi body. Teď máme po polovině náskok na čele tabulky plus čtyři body. Takže si nemyslím, že to bude klíčový zápas. Hraje první s druhým, tedy těžko hledat favorita. Kluci budou stoprocentně fyzicky připraveni a to očekávám i od soupeře. Bude to hlavně o psychice, ale věřím, že uděláme další důležitý krok.

Zásadní pro Včelnici bude, aby dokázala před jarní fází udržet mužstvo, včetně nejlepšího střelce soutěže Tomáš Nebeského, pohromadě. Povede se to?

Tady jsme v naprostém klidu. Všichni kluci jsou odchovanci včelnického fotbalu. Navíc je to skvělá parta kamarádů, kteří za to umí vzít stejně dobře na hřišti, tak i mimo něj. Hrají o postup do kraje a to je velká motivace pro každého z nich to společně dokázat.

Čím si vysvětlujete, že hned v první sezóně po postupu z I. B třídy jste ve vyšší soutěži víc než konkurenceschopní?

Důležitá je parta. Ve stejném složení jsme v loňské sezoně jednoznačně postoupili z I. B třídy a to hráče ještě víc nakoplo na sobě makat. V základní sestavě nastupuje pět dorostenců a nejstaršímu hráči je 28 let. Teď se budu opakovat, ale pro nás opravdu není překvapení, že jsme tam, kde jsme. My jsme šli do této sezony s tím, že budeme hrát na špici. To že po polovině vedeme tabulku, je třešničkou na dortu.

Jak jste pojali přípravu, abyste sezónu dotáhli do vytouženého cíle?

Najeli jsme na úspěšný loňský model. Začali jsme 3. ledna. Tréninky máme v úterý, čtvrtek, pátek, sobotu a neděli, tedy pětkrát týdně. Schází se nás kolem deseti, ale víkendy jsme většinou v plném složení. Od února máme naplánované přípravné zápasy s Planou nad Lužnicí, Dačicemi, Soběslaví, Pacovem a Černovicemi. V březnu zvolníme a budeme se scházet třikrát týdně, stejně jako tomu je v průběhu sezóny. 

Napsal(a) Martin Wipplinger