Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Roman Wermke: Přál jsem si, abych dal gól nebo ho někomu připravil

 
úterý, 14. srpna 2018, 11:44

Druholigové Dynamo České Budějovice ve čtvrtém soutěžním vystoupení doma proti nebezpečnému Prostějovu vygenerovalo počtvrté plný bodový zisk a společně s Vysočinou Jihlava a týmem Ústí nad Labem zabírá špičku tabulky. Vítězství 3:1 se shora zmíněným soupeřem potvrdili domácí na Střeleckém ostrově až po změně stran. Za nerozhodného stavu 1:1 z velkého tlaku dvakrát skórovali střídající hráči. Vítězný gól dal Roman Wermke a tentýž hráč se finální nahrávkou podílel na pečetící trefě Iva Táborského.

Čerstvě čtyřiadvacetiletý krajní záložník, ale i útočník, strávil převážnou část dosavadní kariéry v černobílém Dynamu. Částečný podíl na jeho fotbalovém růstu však nese i klub SK Čtyři Dvory. Mimo jihočeskou metropoli nastupoval Roman Wermke jenom za druholigový Most v sezoně 2014 – 15. Dres Dynama oblékl osmkrát v 1. lize, o soutěž níž nasbíral přes padesát startů za mateřský klub. Víc jich nezaknihoval kvůli smůle na zranění. Do souboje s Prostějovem se zapojil od 55. minuty místo Martina Šplíchala. Bylo ho plné hřiště a stal se ústřední postavou v rozhodující fázi utkání.

Za dvaadvacet minut pobytu na trávníku jste dal vítězný gól. To je hezký pocit, že?
Je to krásné. Hlavně jsem rád, že jsem se vůbec dostal na hřiště. Naposled jsem hrál mistrák za áčko začátkem dubna s Příbramí. Strašně moc jsem se těšil. Chtěl jsem udělat všechno pro tým a přál jsem si, abych dal gól nebo ho někomu připravil. Nakonec se mi povedlo obojí a teď mě trošku mrzí, že jsem těch gólů nedal víc.

Šance byly. Asi největší v nastaveném čase, kdy vám u pravé tyče chybělo opravdu málo.
Hlavičkoval jsem, chtěl jsem to dát o zem, ale myslím, že se míč nakonec ani nedotkl trávníku. Je to škoda.

Jak se zrodil vítězný gól?
Nevzpomenu si úplně přesně na začátek akce, ale dostali jsme to do levé strany, kde Mrsi (Matej Mršić – pozn.) pak střílel krásný balon po zemi před bránu. Já jsem hlavně zavíral zadní tyč, což je pro mě nejdůležitější z pravého krajního postu, takže jsem tam byl a vyplatilo se to.

Zásah na 3:1, k němuž jste vybídl Iva Táborského, vypadal z tribuny lahůdkově.
Zase tam byl od stoperů balon do lajny na Kládu (Jiří Kladrubský – pozn.) a Kláda mi to dal jenom po lajně, protože jsem na něho řval, aby necentroval. Já jsem to naslepo hledal pod sebe. Věděl jsem, že tam někdo naběhne. Nacvičujeme to v tréninku. Takže to bylo vcelku pro mě jednoduché.

Ivo Táborský si dovolil frajeřinku, že sklepl míč za čáru patou.
Poslal jsem mu docela těžký míč, až jsem si říkal, že to bude těžko trefovat, když mu to jde trošku za nohu, ale udělal to skvěle.

Celek Prostějova v první půli potvrzoval, že jeho dobré výsledky nejsou dílem náhody. Po obrátce ale Hanáci poněkud zbytečně zalezli. Souhlasíte?
Myslím, že byli zalezlí tak nějak po celé utkání. Ale za co je musím pochválit, to byly brejky a přechody do útoku. V tom byli dobří a rychlí. Na začátku jsme s tím měli problém. A celkem jsme jim to i dovolili. Kazili jsme přihrávky. Naštěstí ve druhém poločase se nám podařilo navázat na výkon z předchozího utkání s Vlašimí. Zmáčkli jsme je a bylo otázkou času, kdy padne rozhodnutí.

Vnímal jste zvýšenou podporu diváků?
Určitě. Je to super. Dlouho jsem tady nezažil takovou atmosféru. Chci lidem poděkovat.

Dynamo prodloužilo vítěznou sérii. Těžko hledat něco lepšího pro vstup do soutěže.
Podle mého názoru bude hlavně nutné soustředit se na druhou polovinu sezony. Ta první se nám povedla i minulý rok, ale potom nám nevyšlo jaro. Musíme se snažit, aby hra i výsledky vydržely co nejdéle.

Zmínil jste vaši dlouhou zápasovou pauzu. V čem nastal problém?
V mezidobí jsem odehrál necelé tři přípravné zápasy, jinak mě vždycky zlobila noha. Měl jsem natržený zadní stehenní sval. Byla to celkem velká rána, navíc se to nehojilo úplně dobře. Trvalo to déle, než je obvyklé u takového zranění. Teď jsem rád, že už je to zdravé a dostal jsem příležitost od trenéra.

Prospělo vám, že jste naskočil i za klubovou juniorku?
Jo. Absolvoval jsem dva duely. V prvním jsem dal dva góly, ale necítil jsem se úplně dobře po zdravotní stránce. Druhý nám nevyšel z týmového hlediska, ale já měl na trávníku dobrý pocit. Takže jsem se snažil, aby to trenér viděl na tréninku a mohl mě poslat do hry.

Kdy jste naposledy skóroval za A-tým, pokud nepočítáme letní generálku s Benešovem?
Přesně si nevybavím, ale muselo to být někdy na začátku loňského podzimu. Na jaře jsem neodehrál skoro nic.

V pátek čeká Dynamo televizní duel v Brně. Pojedete na Moravu dobře naladění díky úspěšnému ligovému prologu?
Přistoupíme k tomu jako ke každému utkání. Navíc si uvědomujeme, že Brno bude patřit mezi silnější týmy a kandidáty na postupovou baráž. Tím to budeme mít těžší a musíme se lépe připravit.

Napsal(a) Ladislav Lhota | Foto Jan Škrle