Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Karviná mě oslovila už v zimě, říká odcházející kouč Roman Nádvorník

 
čtvrtek, 7. června 2018, 14:14

Nabídka z ligy se neodmítá. Platí to i v případě pětačtyřicetiletého kouče Romana Nádvorníka, který v nejvyšší soutěži trénoval Příbram a Žižkov. Ve středu se definitivně dohodl na novém angažmá se zástupci MFK Karviná, kam si s sebou vzal asistenta Zdeňka Koukala. O jejich nástupcích rozhodne Táborsko do konce týdne. Roman Nádvorník zanechal v jihočeském fotbalu výraznou stopu. V exkluzivním rozhovoru, pořízeném dnes před obědem, jsme s ním hovořili o nové štaci, Táborsku a možném nástupci.

Kdy jste se rozhodl věnovat své služby Karviné?
Karviná mě oslovila už v zimě, ale klub s mým uvolněním nesouhlasil. Pozvání Karviné přišlo znovu asi před týdnem. Tentokrát jsem už povolení odejít dostal.

Karviná se zachránila až v posledním kole. Máte zkušenosti i v klubech s podobnou praxí.
Máte pravdu, že prvoligové zkušenosti už mám, byl jsem v Příbrami a v Žižkově. Věděl jsem tedy, jak pracuje psychika hráčů. Karviná byla králem remíz, a přitom mohla spoustu zápasů vyhrát. Měla by to potom lehčí.

Podobná situace tedy byla i v týmu Táborska?
Jsou tam veliké tlaky. Kluci fotbal hrát umějí, ale kvůli tlaku jim potom chybí sebejistota a řeší situace jinak, než to umějí a na co mají. Přestali si věřit. Z toho plynuly chyby, na které jsme ze začátku dopláceli.

Zrovna tady na jihu Čech vás čekal nelehký úkol po odchodu majitele klubu. Nastalo řídnutí kádru, a to asi byl váš nejtěžší úkol.
Souhlasím. Když odejde původní majitel, to je vždycky těžké. Ale s tím mi pomohlo i nové vedení klubu v čele s Tomášem Samcem. Vyrovnalo se s tím skvěle. Podařilo se nám získat hráče, kteří dokázali ty ztráty nahradit, třeba z juniorky Plzně, Slavie nebo i Sparty. Možná při tom hrálo roli i moje jméno coby trenéra. Osvědčili se.

Vyzvedl byste někoho?
To hrozně nepříjemné, ale možná upozorním na Blechu, který se objevil v nominaci repre dvacítky, nebo na gólmana Zadražila. Ten je v osmnáctce. U nás dostali šanci a chopili ji za pačesy. Určitě nezklamali a prosadili se. To je prostě styl výchovy fotbalistů Táborska. Dávat šanci mladým, ať se otrkají. Samozřejmě nemůžu zapomenout na naše fanoušky. Ti byli výborní celou sezonu. Za to jim všichni moc a moc děkujeme. Ať jim i nám to vydrží další sezonu.

Jenže kromě vás odchází z realizačního týmu Táborska i asistent Zdeněk Koukal a trenér gólmanů Petr Pižanowski.  To už je pro Táborsko dost veliký zářez do týmu.
To se nedá nic dělat. To je fotbalový život. Stejně jako když jste se ptal na vzdálenost Tábora a Karviné. Prostě mě tam zavál fotbalový život. A jak říkáte, trenéři jsou jako vojáci. Stejně jako Zdeněk Koukal, který jde se mnou. Petr Pižanowski zamířil do akademie Dynama. Když nás někam odvelíte, musíte jít.

Ale proč zrovna Karviná? Tam je obrovská konkurence mezi Baníkem a třeba Olomoucí?
To je to samé, jako kdybyste se mě zeptal, proč jsem vzal Příbram nebo žižkovskou Viktorku v Praze. Tady jde o to dokázat, že můj tým dokáže vyhrávat, a ti kluci na to mají. Podívejte se. Karviná má dobrý kádr, přesto ho chceme ještě zkvalitnit. Jak? Nepovím, ale máme vyhlídnutých několik dalších hráčů. Ale jména samozřejmě neřeknu, na to je moc brzy.

Teď vás čeká těžký úkol připravit Karvinou na klidnější život v prvoligové soutěži. To nebude sranda.
Asi ne, ale kluci jsou to nažhavení. Navíc přivedeme, aspoň doufám několik nových lidí. Prostě všichni uděláme všechno pro to, abychom se ocitli v klidném středu tabulky. Na to samozřejmě tenhle mančaft určitě má.

Už máte představu, kdo by vás mohl na táborské střídačce nahradit?
Já si myslím, že by to měl být Kamil Tobiáš. Vpustil do arény krajského přeboru své mladíky, a ti obstáli. Mají před sebou budoucnost. Jenom jak jí využijí, toť otázka.

Napsal(a) Milan Šíma | Foto Jan Škrle