Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Sokol Lom dojel do cíle, získal jistotu postupu do třetí ligy

 
sobota, 27. května 2023, 11:12

Tábor – Teprve potřetí v novém tisíciletí se může jihočeský klub těšit z prvenství ve čtvrté nejvyšší soutěži u nás. Vyhrát divizi se poprvé podařilo béčku Dynama před 22 roky, podruhé Vávrově Čížové na jaře 2017, kdy si na sezonu vyzkoušela třetí ligu. Do třetice se stal čerstvým šampionem divize Sokol Lom.

Včerejší divizní derby mezi Českým Krumlovem a Soběslaví pozorně sledovali také trenér Sokolu Lomu Lukáš Zeman a šéf klubu Petr Kolář. Oba pánové si také hned po závěrečném hvizdu zatelefonovali a pogratulovali si k postupu do ČFL. Remízu přijali s úlevou, věděli, že k sobotnímu utkání do Klatov mohou jet v klidu.

Sokol však do Klatov rozhodně nepojede jako na výlet spojený s oslavami postupu do ČFL. Trenér připouští, že hrát budou hráči, kteří dostávali méně prostoru v předchozích zápasech, to ale neznamená, že Lom odjíždí do Klatov jako odevzdaný soupeř.

Ve zbývajících třech duelech chce potvrdit, že jeho divizní triumf je oprávněný. „Chceme zůstat týmem, který má nejlepší útok v soutěži, což už nám asi neunikne. Dále chceme být mužstvem s nejméně obdrženými brankami a v neposlední řadě chceme podržet Zbyňka Musiola v čele tabulky střelců,“ prozrazuje jasné cíle pro zbytek sezóny Lukáš Zeman.

Jihočeští vítězové divize A


2000/01 – SK České Budějovice B

2016/17 – TJ Sokol Čížová

2022/23 – TJ Sokol Lom

Vítězství v divizi prý ale oslaví až při zpáteční cestě, pokud v Klatovech uspějí. Oficiální oslavu Sokol plánuje až na 3. června po závěrečném duelu s Tochovicemi. Utkání v Českém Krumlově si Lom předehraje už ve středu 31. května. „Byli jsme připraveni slavit už po zápase s Aritmou, který jsme ale prohráli. Maso jsme tak museli sníst bez oslav,“ směje se Lukáš Zeman.

Fotbal v Lomu nekončí

Radost z prvenství v divizi má i předseda Sokolu Lomu Petr Kolář, který postup oslavil lehkým přípitkem. Také on ale ví, že sezóna ještě neskončila a přeje si, aby Lom zbývající zápasy dohrál důstojně a nejlépe je vyhrál. Zároveň už přemýšlí o příští sezóně v ČFL. „Se všemi hráči současného kádru budeme jednat. Je mi jasné, že ne každý se cítí na Českou fotbalovou ligu a někteří hráči budou chtít skončit. To je přirozené. Nikoho ale neodepisujeme a se všemi hráči současného kádru počítáme při sestavování kádru pro příští sezónu,“ říká Kolář.

Není žádným tajemstvím, že vítěz letošní divize se stane od příští sezóny béčkem druholigového Táborska. Při skládání třetiligového týmu Petr Kolář počítá i s hráči A týmu, kteří si nevybojují pevné místo v prvním mužstvu. Současné béčko Táborska krajský přebor v příští sezóně nepřihlásí a hráči se rozprchnou do sousedních oddílů. „Zhruba čtyři talentované mladíky, kteří letos hráli krajský přebor, si necháme a budou mít možnost vybojovat si místo v třetiligovém béčku,“ dodává Petr Kolář.

A co bude se Sokolem Lom? Dobrá zpráva je, že nezaniká a pokračuje dál jako klasický vesnický oddíl. Ze současného béčka Lomu, které hraje IV. třídu, se stane vlastně áčko. Mužstvu se v nejnižší okresní soutěži na Táborsku daří a postup do III. třídy by mu neměl uniknout.       

Napsal(a) Michal Havelka, Michal Průcha | Foto Hana Grundová