Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Soběslav je teď pro mě prioritou, říká novic na střídačce Richard Florián

 
úterý, 21. února 2023, 15:47

Soběslav – Od zimní přípravy má soběslavský Spartak trenérský tandem. Po boku Radka Hajiče nově nastoupil Richard Florián, který po více než dekádě strávené u mládeže zamířil zpět do mateřského klubu.

Z více než desetileté praxe v prostředí mládežnického fotbalu si Florián odnesl spoustu zkušeností. „Pozitivních i záporných, ale vše to jsou cenné zkušenosti pro další život. Spousta mých bývalých svěřenců nyní působí v mužských kategoriích, od divizní úrovně až po druhou či první ligu, a to beru jako odměnu své práce u mládeže,“ rekapituloval své působení u mládeže.

Prošel akademiemi Dynama ČB, FC Táborsko i působením na FAČR. „Viděl jsem spoustu skvěle fungujících kategorií, výborných trenérů, skvěle pracujících mladých talentů a vřelých nápomocných rodičů, ale na druhou stranu i velké množství nenaplněného talentu, egoismu trenérů a s tím spojeným přetrénováním hráčů, urychleným vývojem, spoustou nevynucených zbytečných zranění a zejména neukojitelné ambice rodičů, kteří dokázali často nevědomky mařit sny svých dětí a napomáhat destrukci jejich talentu,“ mrzel ho přístup některých rodičů.

Tři roky se snažil spolupodílet na nápravě výše zmíněných neduhů prostřednictvím Grassroots programu na FAČR. „Lidí zde pracujících a jejich práce si velmi stále nesmírně vážím, nicméně i tady jsem poznal, že určití výše pověření lidé dokážou „házet klacky pod nohy“ této záslužné činnosti,“ uvedl negativní stránky, které poznal v roli Grassroots trenéra.

I to byl jeden z důvodů, proč trénování mládeže opustil. „Všechen tenhle „boj“ bere spoustu síly a já už cítil únavu a chuť posunout se dál. Sportu, potažmo fotbalu se věnuji celý život. Zasvětil jsem tomu i studium na vysoké škole a to trenérství na FTVS v Praze, kde jsem získal kromě magisterského diplomu a UEFA A licence získal i spoustu jiných potřebných zkušeností. Proto jsem také nechtěl z prostředí fotbalu jen tak odejít, a tak jsem byl rád za nabídku Máry Nývlta spolupodílet se na trénování mužů ve Spartaku Soběslav,“ sdělil, že přechod k mužům přivítal.

Ze Soběslavi pochází, začínal tu se samotným hraním fotbalu i jeho trénováním. „Mám tedy radost, že se sem mohu po letech opět vrátit. S Radkem Hajičem jsme si myslím „padli do noty“ a vytvořili dobré trenérské duo. Máme společný pohled na fotbal. Na konci kalendářního roku jsme si spolu sedli a řekli, co od sebe navzájem očekáváme. Mám zde od něho hodně prostoru ke své práci a zároveň jsem rád, že od něho mohu čerpat jeho dlouholeté praktické zkušenosti s vedením družstva v prostředí dospělého fotbalu. Doufám, že má trenérská činnost zde bude přidanou hodnotou v boji o umístění v horní části divizní soutěže,“ přeje si do nové trenérské štace.

„Soběslavské „áčko“ je pro mě nyní prioritou, ale časem bych byl rád nápomocem třeba i jako konzultant u mládeže. Na fotbalovém svazu nadále funguji jako lektor trenérských licencí, jejichž obsah je úzce spjat s mládežnickým fotbalem, tak bych rád své zkušenosti uplatnil i zde. Kromě toho mám na starosti i metodiku sportovních tříd při ZŠ Zborovská v Táboře, kde se podařilo vytvořit skvěle fungující „sportovní akademii“ spolupracující kromě místních velkých klubů z prostředí hokeje a fotbalu i s malými sportovními oddíly,“ nabízí Florián další možnosti k zapojení v soběslavském klubu.

Napsal(a) Redakce | Foto Jihočeský fotbal
 


 
Reklama