Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Soběslav přitáhla diváky na stadion, premiéru v divizi zvládla

 
čtvrtek, 12. července 2018, 00:30

Soběslav potvrdila oprávněnost loňského prvenství v kraji. Obavy z toho, že by v divizi hrála druhé housle, rozehnala v jarních odvetách. S fanoušky v zádech, kteří byli tím pověstným dvanáctým hráčem, skončila nejlépe z jihočeského kvarteta. Další těžší zkoušku mají spartakovci před sebou letos. S trenérem Radkem Hajičem jsme rozebrali úspěšnou premiéru jihočeského nováčka.

Jak hodnotíte premiérovou sezonu v divizi, v níž jste obsadili 8. místo se ziskem 46 bodů?
Sezonu můžeme hodnotit jako povedenou. Náročnou, díky vyrovnanosti téměř všech mužstev. Náročnou časově, kvůli dlouhému cestování, a pro mě jako trenérského nováčka těžkou i po psychické stránce...

Právě skončený ročník se vyznačoval obrovskou vyrovnaností. I když jste sbírali potřebné body, až do předposledního kola jste neměli jistotu záchrany. Nebylo to chvilkama frustrující?
Bylo. Na jaře mužstva ze spodku tabulky pravidelně bodovala (hlavně v zápasech doma), tím se tabulka neustále vyrovnávala. A i když odpadly Petřín s Jankovem, stále bylo jedno sestupové místo volné. Byl to boj do posledního kola snad pro osm mančaftů. My jsme to zvládli, za což platí klukům obrovský dík.

Především na domácím trávníku a před vlastními diváky jste předváděli pohlednou hru.
Máte pravdu, rozdíl mezi domácími a venkovními zápasy byl markantní. Je to jedna z věcí, nad kterou je třeba se zamyslet, proč tomu tak je.

Venku už to bylo o poznání horší. Proč se nedařilo navázat na domácí výkony?
Je třeba říct, že mužstva v divizi jsou v domácích zápasech silná. Možná prostředím, je tam podpora diváků. Ale to platí i v našem případě. Zápasy na Doubravce, Klatovech nebo Přešticích byly hratelné, tam jsme prohrát nemuseli. Určitě na toto téma budeme s hráči mluvit.

Jak celkově posuzujete uplynulý ročník divize? Mimo velké vyrovnanosti mužstev, překvapilo vás něco?
Neřekl bych, že jako nováček jsme byli z divize nějak vykulení. Máme v mužstvu několik zkušených hráčů (Bouchal, Nohava, Suchan), kteří přinesli potřebný klid. Spíš bych řekl, že se pracuje více na detailech, jako standardní situace, dobré postavení a jiné věci. V tomto směru pracuje výborně L. Hanzal, který má v rámci možností soupeře výborně načtené. Zápasy rozhodují maličkosti a chyby. Kdo jich udělá víc, má pak smůlu. Jediné Karlovy Vary byly o stupínek někde jinde, proto taky soutěž suverénně vyhrály.

Střelci Soběslavi (54): 14 – Vaněk, 12 – Dvořák, 7 – Nohava, 4 – T. Mazouch, 3 – Hromada, Uličný, Šmídmajer, 2 – M. Mazouch, Bouchal, 1 – Boháč, Suchan, Chotovinský, Fischer.

Nejvíc odehraných zápasů: 30 – Suchan, Boháč, Nohava, 29 – Hromada, 28 – Vaněk, 27 – M. Mazouch, Kuník, Dvořák, 26 – Chotovinský, 25 – Žalda, 24 – Šmídmajer, 23 – T. Mazouch, 19 – Janoušek, 17 – Podráský, 16 – Maršík, 15 – Uličný, 14 – Bouchal.

V Soběslavi se hrála divize poprvé v historii. Těšit váš mohou divácké návštěvy, které se výrazně zvedly.
Když převzal fotbal v Soběslavi Marek Nývlt jako předseda a mě angažoval na pozici trenéra, bylo jedno z našich největších přání přilákat dobrou hrou na náš stadion co nejvíce diváků. Trvalo to sice šest let, ale myslím, že se to povedlo. Pohled na více než 400 diváků je ta největší odměna pro hráče. Na trenéry se dívat nechodí (smích). Je to hlavně jejich zásluha.

Kdy zahájíte letní přípravu? Pojmete ji v tradičním duchu?
Já dávám přednost co nejdelšímu odpočinku. Přeci jen nejsme profíci. Jsme deset měsíců v roce čtyřikrát týdně na fotbale, toho času je spousty. Hráči mají manželky, přítelkyně, milenky i jiné zábavy, koníčky než fotbal. Je třeba vypnout, odpočinout a na přípravu přijít natěšení. Takže individuální příprava a sejít se týden před mistrovským zápasem. Takhle to samozřejmě nefunguje, takže začínáme 11. července v domácím prostředí. Na to, jak je fotbalové léto krátké, jsme připravili pestrý program. Postupně se střetneme 13. 7. ročník 93 Dynamo, 21. 7. Táborsko (Tábor), 25. 7. Písek (Písek), 28. 7. Jankov (Soběslav), 1. 8. MOL Cup Vodňany (Vodňany), 4. 8. v generálce doma s Katovicemi.

S předstihem oznámili konec v mužstvu M. Mazouch a brankář Hnilička. Počítám, že bude muset kádr doplnit, že?
Bohužel na vrcholu oznámil konec kariéry M. Mazouch, J. Hnilička přestoupil do Plané n. Lužnicí, z časových důvodů chce omezit fotbal Petr Janoušek a Jiří Šmídmajer se jaksi nevyjádřil, zdali bude pokračovat. Vidím velký problém, protože to jsou kluci, kteří tady fotbal táhli několik let. Snad si alespoň splnili fotbalové cíle, které měli, a já jim přeji vše nej do jejich fotbalového nebo mimofotbalového života. Samozřejmě nahradit 3-4 hráče je v našich podmínkách velmi složité, a to z jednoho prostého důvodu, hráči nejsou. Táborsko si ke druhé lize přibralo divizi, na krajské úrovni ke Dražicím, Želči přibyl ještě Lom. Je třeba vidět charakter hráče, aby zapadl do mužstva jak herně, tak lidsky. A přece jen pouštět se do finanční loterie a přeplácení hráčů nechceme. Nicméně už tradičně jako téměř každé přestupové období, odvedl předseda klubu Nývlt výbornou práci, a já mohu do přípravy počítat se dvěma novými tvářemi. Aleš Kutner (Sokol Sezimovo Ústí, 24 let) a o pět let mladší útočník Jirka Macák (T. Sviny, 19 gólů v 1. A třídě). Budeme se snažit zapojit některé hráče z dorostu, a rýsuje se možná spolupráce s Pískem.

Co říkáte na původní zařazení mužstev do skupiny C a následné přelosování?
Tak jak jsem rozvinul předchozí otázku, tak teď budu stručný. První myšlenka byla "končím". Při představě, že každý druhý víkend jedu do Hradce Králové a okolí, mi vzala chuť to celé znova absolvovat. Začínat opět jako ryzí nováček, neznámí soupeři, prostředí… Myslím, že z toho nebyl nadšen nikdo. Dopadlo to, jak dopadlo, zvítězil zdravý rozum, a my se můžeme připravit na naši skupinu A. Zaplať pánbůh.

S jakými plány půjdete do příští sezony? Budete pokukovat po vyšších patrech?
Na co budeme myslet, ukáže až samotná soutěž. Naším cílem je mančaft co nejlépe připravit na soutěž. Pokračovat ve výkonech, kterými se prezentujeme v domácích zápasech a zlepšit venkovní. Pak můžeme společně přemýšlet na lepší umístění v tabulce. A já doufám, že nám pomůžou v hojném počtu naši skvělí fanoušci.

Napsal(a) Michal Průcha | Foto Jan Škrle