Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Roudné po zralé úvaze opustilo divizi. Závěr byl za hranou, tvrdí předseda Šolc

 
čtvrtek, 5. července 2018, 10:11

Fotbalové Českobudějovicko je bez nižší celostátní soutěže. Z divize sestoupil Jankov a třinácté Roudné se po čtyřletém účinkování do dalšího ročníku nepřihlásilo, přestože se v něm zachránilo. Vedení klubu se tak rozhodlo v návaznosti na průběh závěru soutěže. O právě skončené sezoně jsme hovořili s dlouholetým předsedou Malše Liborem Šolcem.

I přes úspěšnou záchranu v divizi jste se na příští ročník přihlásili do krajského přeboru. Co vás vedlo k tomuto rozhodnutí?
Těch věcí se sešlo v závěru sezóny několik. První z nich byla situace, jakým způsobem probíhalo závěrečných pět kol.  Jsou věci, které se dají tolerovat, ale to, čím jsme museli projít, bylo, řekl bych, za hranou… To samozřejmě znechutilo několik lidí, a to od hráčů, fanoušků, funkcionářů i sponzorů. Výsledkem toho bylo, že po opadnutí emocí z posledního zápasu v Mariánských Lázních jsme situaci začali vyhodnocovat. Po všech možných uváženích co dál, jsme dospěli k názoru, že nemá v podstatě výrazný smysl v republikové soutěži pokračovat. Bez radosti a s vidinou toho, že situace by se v budoucnu mohla opakovat, jsme řekli ne. Budeme raději v krajském přeboru.

Brali jste to tedy tak, že jste v divizi „nechtěným dítětem“?
Neřekl bych v divizi. Za ty čtyři roky jsme v soutěži měli hodně sympatizantů a můžu říct i přátel, co se týká klubové a funkcionářské úrovně. Samozřejmě, že jsme také narazili i na některé falešné lidi. Nechtěným dítětem jsme se stali zřejmě pouze v uvozovkách u některých rádoby bafuňářů, ať už klubových nebo jiných. Ti nás „asi“ vybrali za nechtěné dítě závěru soutěže, ale výsledek znáte. Jejich úsilí přišlo vniveč. To ale u nás v oddíle neznamenalo, že na to chceme zapomenout. Říci si, jsme zachráněni a jedeme dál, zkrátka nelze.  Tyto lidi je lepší ve fotbale nepotkávat a jejich praktiky rázně eliminovat.

Když to shrneme, jak hodnotíte uplynulou sezonu?
Z hlediska klubu, výsledků všech mužstev byla sezóna opět podařená. Celky mužů své soutěže hrály důstojně, starší dorost se stal vítězem krajského přeboru a i ostatní kategorie nám vesměs dělaly radost. Když jsme neměli problém s generačním náskokem soupeřů, jako  například v kategorii mladších žáků, tak všechny celky obstály.  

Ještě otázka k A týmu mužů. Pamatujete někdy takhle vyrovnanou soutěž?
Popravdě řečeno nepamatuju. Aby od třetího do čtrnáctého byl dlouhodobě rozdíl tří  bodů je asi opravdu rarita, ale to tak zkrátka vyplynulo. Tady se ukazuje, jak strašně důležitý faktor je získávání bodu navíc z penalt.

Střelci Roudného (32): 7 – O. Otepka, 5 – Růžička, 4 – Píša, 3 – Vlk, Vávra, 2 – Maršík, Holub, 1 – Hála, Bartoš, Markytán, Lerch, Tušer, Zeman.

Nejvíc odehraných zápasů: 30 – Píša, 29 – Vávra, Maršík, 28 – Tušer, Bartoš, 26 – Růžička, Hřebejk, 25 – O. Otepka, 24 – M. Otepka, Holub, 23 – Samek, 16 – Lerch, 15 – Zeman.

Na druhou stranu vám dělal velkou radost starší dorost, který jste přihlásili do divize.
Dorostence čeká konfrontace s celky, které by měly mít větší kvalitu. V přeboru měli čtyři až pět těžších zápasů za půl roku, což je právě hlavní důvod přihlášení divize. Slibujeme si od toho, že to kluky posune dál a budou lépe připraveni na přechod do dospělého fotbalu.

Kdy vstoupíte do letní přípravy? Pojmete ji v tradičním duchu?
Příprava začne 16. července. Samotný blok bude krátký, jelikož v půlce srpna startují soutěže. Chtěli jsme dát klukům odfrknout. Měli toho za sezónu dost jak fyzicky, tak i psychicky. Chceme, aby se všichni na fotbal těšili. Bude nás čekat něco nového, neokoukaného a věřím, že hodně prestižního.

Několik hráčů je na odchodu. Počítám, že budete muset poohlédnout po posilách.
Ano, jak už to bývá. Někdo zvolil cestu jít do jiného klubu, někdo naopak zavítá k nám. Je to kolotoč, který k fotbalu patří.

Co říkáte na losování divize a následnému přelosování?
Na to se nedá říct asi nic… Sám jsem byl na losovacím aktivu v sobotu v Praze, načež v pondělí jsem se dočetl, že je vše jinak…

S jakými plány půjdete do příští sezony v krajském přeboru? Třemi exdivizními týmy, Lafatovým Olešníkem a dalšími bude mít mimořádnou kvalitu.
Hlavním cílem je mít z fotbalu dobrý pocit. Na hřišti, v hledišti, v týdnu i o víkendu. Fotbal nejsou jen výhry a porážky, ale spousty momentů, které ovlivňují životy všech zapojených lidí. Krajský přebor bude podle mne hodně zajímavá soutěž a troufnu si říci, že bude patřit k nejkvalitnějším přeborům v republice. Sestavení týmů slibuje atraktivitu jak pro fanoušky, tak i pro hráče, kteří budou hodně na očích fotbalové veřejnosti.

Napsal(a) Michal Průcha | Foto Ján Honza