Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

V Čížové dali dohromady vítěznou partu. Dlouho se držela na špici divize

 
sobota, 10. prosince 2016, 21:18

Nejlepší náladu bezesporu mají po divizním poločasu hráči i funkcionáři Čížové. Pokud se podíváme do bohatého archivu Jihočeského fotbalu, zjistíme, že naposledy atakovala divizní čelo na podzim roku 1999. V průběhu se probojovala s Gabčem, Novotným, Pšeničkou a dalšími na první místo a po výborných výkonech přezimovala třetí se ztrátou jednoho bodu na vedoucí dvojici SK ČB B a Vyšehrad. Po sedmnácti letech předčila historické umístění druhým místem.

Čížovští si zaslouženě hoví ve stříbrném křesle, které je ovšem stálo nemalé úsilí. „U nás určitě vládne po podzimu spokojenost. Patří nám druhá příčka a nakonec to mohlo být i lepší, ale jak jsem už několikrát poznamenal, nevycházely nám ranní zápasy v Praze a v Karlových Varech. To byly, suma sumárum čtyři utkání a z nich jsme třikrát prohráli. Přitom Admira jako jediná nás přehrála. Hrála tvrdě, nedokázali jsme na to tentokrát reagovat,“ zrekapituloval stručně celkové postavení šéf čížovského fotbalu Vladimír Vávra.

Na druhou stranu nechybí ani vcelku příjemné vzpomínky. I když určitě trochu mrzelo, že vzali body svým kolegům. "Dařilo se nám v derby s Roudným a Jankovem. I když ten bránil jako o život a bylo těžké jeho defenzivu překonat. Nakonec jsme se rozloučili s podzimem domácím vítězstvím nad Rokycany. To byl skvělý závěr první poloviny soutěže. Finiš jsme podtrhli i posledním gólem Chytrého, který u nás doma uzavřel letošní sezonu,“ pochvaloval si Vávra.

Čížové v předchozích ročnících obyčejně trvalo delší čas, než se v soutěži usadila a podle kvality hráčů etablovala. „Máte pravdu, že se na našich dobrých výsledcích projevilo to, že tentokrát měl trenér Zdeněk Staroba kádr pohromadě už od začátku soutěže. Podařilo se významně posílit tým například Jandou, Fenykem, Novákem a dalšími,“ přiznal Vladimír Vávra. Ovšem skromně pomlčel o tom, že to byla hlavně jeho zásluha. Ostatně jako vždy. Majstrštykem bylo získání bývalého reprezentanta a hráče Slavie Praha Petra Jandy (29). Pověst kanonýra opět naplňoval s 15 góly Martin Jirouš.

A hned se dostal k jednotlivým změnám, které před podzimem nastaly. „Sice skončili třeba Brož nebo Mácha, což byla pro naši defenzivu citelná ztráta. Ovšem podařilo se tenhle deficit smazat. Ve velmi dobrém světle se ukázali zvlášť Held, Rozhoň nebo Novák. A samozřejmě i Satrapa v brance. Záloha se zkušeným Polodnou pracovala spolehlivě a střelecky se dařilo hlavně Jiroušovi. A pozadu nezůstával ani Janda,“ vyzvedl práci noviců ve službách Čížové. Ty si ovšem vybral vzhledem k jejich předchozím bohatým zkušenostem a kvalitám. 

A také oni přispěli k tomu, že se divizní skupina A prezentovala řadou atraktivních utkání. „Celkově bych řekl, že pražské týmy představují kvalitu, která úrovni soutěže hodně pomáhá. Pokud jsem měl možnost sledovat i ostatní divizní skupiny, tak ta naše je asi nejhodnotnější. A z hráčů na sebe už dlouhodobě upozorňují karlovarští Geňo s Psohlavcem. Vy jim říkáte kati Jihočechů. Nakonec na tom něco bude, popravili i nás. A kvalitní kádr představil i pražský Motorlet,“ nezapomněl čížovský šéf sportovně ani na výkony soupeřů.

A uvědomuje si i to, že je odpracována teprve polovina práce, hodně jí pořád čeká za branami náročného jara. „Teď půjde o to, aby zimní příprava řádně přichystala náš tým pro obtížné nadcházející boje. To určitě trenér Staroba ví a hráče potřebně nažhaví. Navíc by mohlo pomoct i to, že zatím nikdo neoznámil úmysl odejít. Měli bychom tedy zůstat pohromadě a ještě se pokusíme kvalitu kádru navýšit. Něco v merku už máme,“ nechtěl pochopitelně prozradit další podrobnosti.

Ale něco přece jenom pustil, i když to už nebylo tak náročné. „Samotnou zimní přípravu zahájíme 20. ledna a absolvujeme ji v Příbrami v areálu Spartaku. Sehrajeme tři přípravná utkání, první koncem ledna na Vyšehradě. Potom se utkáme s Brandýsem a generálku odehrajeme už tradičně s béčkem Táborska,“ přiblížil zimní program Sokola.

Začátek jarních odvet může být rozhodující. „Pro vývoj na jaře bude opět důležitý vstup do soutěže. Naše největší soupeře přivítáme na našem hřišti a jako první přijdou hned Karlovy Vary. Těm máme co oplácet a vzájemný duel hodně napoví. A pevně věřím, že v náš prospěch,“ dovolil si prognostický předpoklad.

Vzhledem k tomu, že Čížová si nedává malé cíle, je nasnadě otázka o možnosti postupu do České fotbalové ligy. „Jsme v poločase soutěže, takže o nějakém postupu nebo podobných věcech zatím vůbec neuvažujeme. Pořád je před námi moc neznámých, to nejde tipovat. Jediné, co víme, je to, že budeme náš areál předělávat. Projekt je zadán ateliéru Evy Jiřičné, což je více než jistý předpoklad pro kvalitní výsledek. Tam bude napřena naše pozornost, včetně financí. A to ještě chystáme oslavy našeho čtyřicátého výročí vzniku,“ připomněl Vladimír Vávra nejbližší a nejdůležitější úkoly čížovského fotbalu.

Napsal(a) Milan Šíma | Foto Jan Škrle