Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Písek útočí na špici ČFL. Doma proti Benešovu předvedl poločas z fotbalových snů

 
sobota, 21. srpna 2021, 09:39

Omlazený celek Písku v podzimní části třetí nejvyšší soutěže zatím klopýtl jen s vedoucími Domažlicemi. Z dalších třech zápasů vytěžil plný počet bodů a dotírá v tabulce na svého jediného přemožitele. Ve 4. kole na domácí půdě s Benešovem vystřihl žlutomodrý tým druhý poločas v naprosto luxusním provedení. Takovou čtyřgólovou parádu snad nikdy předtím nezažila většina hráčů i přítomných diváků.

Úvodní půlhodina patřila Jihočechům, kteří předčili svého soupeře aktivitou i šikovností. Chybělo pouze efektivní zakončení. Dvaačtyřicetiletého benešovského gólmana Petra Víška pozlobil Štěpán Koreš, hlavičkující Karel Kulík a také Marek Kalousek, jenž vypálil těsně nad břevno, potom svými centry poslal do vyložených příležitostí Štěpána Koreše a Martina Voráčka. Přišla však 36. minuta, kdy hosté v jedné z mála útočných akcí získali výhodu trestného kopu z úctyhodné vzdálenosti před hranicí velkého vápna a Jakub Vosáhlo první ranou namířenou mezi tyče otevřel skóre i díky tomu, že brankář Jan Satrapa si vybral slabší chvilku a neudržel balon.

Domácí brzy nato předvedli velmi pěknou akci po ose Ondřej Sajtl, David Pravda, Štěpán Koreš, ale míč letěl nad branku. Ve 45. minutě Karel Kulík poslal k zemi unikajícího Richarda Kaloda, dobře známého z působení v budějovickém Dynamu, který se možná dostal do brejku z ofsajdu, nicméně písecký hráč vyfasoval za svůj zákrok červenou kartu. Situace vyvolala značné emoce a následovala žlutá karta i pro píseckého trenéra. „Obdržený gól spolu s vyloučením nás zdravě nabudily. O přestávce jsme si s klukama v kabině řekli, že v žádném případě nesmíme doma utrpět druhou porážku,“ svěřil se krajní záložník Marek Kalousek.

Mohlo to být 0:4

Druhá půle začala tlakem hostí, které logicky povzbudil z jejich pohledu příznivý stav. Mezi 50. a 58. minutou vytvořili tutové příležitosti, do nichž se postupně dostali Jakub Vosáhlo a Kamil Kulhavý, velmi nebezpečný byl i trestný kop z pravé strany, ve všech případech ale vynikajícím způsobem zachránil svůj tým Jan Satrapa. Od jeho výkonu se odvíjel následný zvrat ve vývoji utkání. Písečtí v závěrečné půlhodině vykouzlili doslova fotbalovou pohádku, když nasázeli Benešovu čtyři góly, jeden krásnější než druhý.

V 61. minutě se ocitl v šanci Matěj Volf a byl z toho rohový kop, po jehož rozehrání napřáhl z levé strany Štěpán Koreš a výstavní bombou poslal míč kolem levé tyče do sítě – 1:1. Uplynulo pět minut a Marek Kalousek zhruba metr před velkým vápnem levačkou nechytatelně zacílil pod břevno – 2:1. V 78. minutě se předvedli dva novicové v písecké sestavě František Belej (přišel na hřiště po změně stran) a Patrik Schramhauser (hrál od 59. minuty). První z nich ve sprintu zatáhl míč do hloubky benešovské poloviny a krásně našel svého spoluhráče, který obstřelil brankáře – 3:1.

Píseckou fantazii završil v 88. minutě nedávný dorostenec Jakub Stejskal, jenž pobýval na trávníku sotva čtyři minuty, dostal se do úniku a ještě před pokutovým územím chladnokrevně vymyslel lahůdkový oblouček, kterému brankář Petr Víšek přihlížel jako bezmocný divák – 4:1. V 90. minutě mohl přidat pátou trefu Štěpán Koreš, ale jeho bombu letící pod břevno dokázal benešovský gólman vytěsnit. „Po našich nevyužitých šancích na začátku druhého poločasu nastal kolaps a my musíme zjistit, co se s námi děje, že ztrácíme dobře rozehrané zápasy,“ smutnil kouč hostí Marek Nikl. „Mužstvo vědělo o své síle. O přestávce jsme dali hlavy dohromady a ty góly potom byly takovou třešničkou,“ usmíval se domácí lodivod Milan Nousek ml.    

FC Písek – SK Benešov 4:1 (0:1)

Góly: 61. Koreš, 66. Kalousek, 78. Schramhauser, 88. Stejskal – 36. J. Vosáhlo. Rozhodčí: Kubec – Langmajer, Pálek. ŽK: 2:4 (45. M. Nousek ml., 72. Hrachovec – 30. Tomek, 45. Kalod, 79. O. Vosáhlo, 90. Vrňák). ČK: 1:0 (45. K. Kulík). Diváků: 480.

FC Písek: Satrapa – Sajtl (84. Adam), Běloušek, K. Kulík, Pineau (46. Belej) – Kalousek (74. Mařík), Volf, Pravda (59. Schramhauser), Hrachovec – Koreš – Voráček (84. Stejskal). Trenér Milan Nousek ml.

Napsal(a) Ladislav Lhota | Foto Jan Škrle