Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

V Písku je na testech nigerijský rodák František Majer

 
středa, 15. července 2020, 21:40

Písek – Byť má typicky české jméno, narodil se v Africe. S fotbalem začínal František Majer v šesti letech u pražských „šemíků“ z Vyšehradu. Vloni hrál v tehdy divizní Čížové, od druhé poloviny června se uchází o místo v kádru FC Písek.

Devatenáctiletý mladík tmavé pleti se narodil v Nigérii. Když mu bylo pět roků, odstěhoval se se svoji nigerijskou matkou a českým otcem do Čech. „Tatínek už s námi není, žiji tady už pouze s maminkou,“ říká student jednoho pražského gymnázia perfektní češtinou. „Musím umět česky, jinak bych to ve škole nezvládal,“ vysvětluje František Majer.

Příští rok ho čeká maturita. Kromě českého jazyka ovládá též angličtinu, která je v jeho rodné Nigérii úředním jazykem. Dorozumí se i dvěma místními jazyky. „Nigérie je rozdělena na kmeny a každý má svůj vlastní jazyk. Do své rodné země ale jezdím hodně málo. Pro lidi, kteří přijíždějí z Evropy, tam není zrovna bezpečno, protože místní gangy si myslí, že mají peníze,“ vypraví o nejlidnatější zemi Afriky a sedmé na naší planetě.

Majerovým domovem se stalo české hlavní město Praha, kde si našel několik skutečných přátel. „Žiji tady již několik let a znám to tu jak své boty. V Nigérii jsem se narodil, avšak moc se tam neorientuji. Jednou bych se tam ale rád vrátil a poznal blíže tamní kulturu,“ plánuje si do budoucna.

Rasismus neřeší, mávne rukou

Do českého prostředí mladý Afričan dobře zapadl a cítí se u nás v pohodě. Nebylo tomu tak ale od začátku. „Dřív jsem to tady jako černoch neměl jednoduché. Problém byl i v tom, že jsem neměl kontakty a těžko jsem si pak hledal kamarády. Postupně jsem se však zlepšoval v českém jazyce a lidé si také více zvykají na lidi jiné barvy pleti. Zvláště ti mladší jsou k nim vstřícnější. Občas se ještě s rasismem setkám, ale mávnu nad tím rukou. Jsem v pohodě a neřeším to,“ usmívá se Majer.

Mladý Nigerijec se cítí být Čechem a i jeho okolí ho tak prý vnímá. František Majer se snaží začlenit, jak jen to jde, a kromě fotbalu a studia se snaží vydělávat, aby měl na zaplacení nájmu. „Koronavirus mi sebral práci v jedné cateringové společnosti, ale jsem domluvený s kamarádem, že bych mohl pracovat v jeho restauraci. Ta se specializuje na turecké zákusky, přijďte někdy ochutnat,“ směje se Majer.

Fotbalově se zkoušel prosadit v mládežnických týmech Bohemians Praha 1905, Jablonce a dorostu Dynama České Budějovice (jaro 2019). V patnácti byl na testech v italské Atlantě Bergamo. Nyní usiluje o angažmá v třetiligovém Písku. „Chtěl bych se v Písku udržet a udělám vše pro to, aby se to povedlo. Po fotbalové stránce předpoklady mám, deficit mám jen ve fyzické kondici, protože od svého konce v Čížové jsem pořádně nikde netrénoval. Věřím však, že fyzičku nebude problém dohnat,“ doufá František Majer, jehož mateřským klubem je Slavoj Vyšehrad.

Napsal(a) Michal Havelka | Foto Jan Škrle