Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Martin Held je rád za porci minut, kterou dostal v Letní lize

 
neděle, 5. července 2020, 00:27

Písek – Čtyřiadvacetiletý ofenzivní záložník Martin Held odpracoval jarní část sezony na plný úvazek v pozici kondičního trenéra prvoligového Dynama. Přesto nenechal zahálet kopačky a nastoupil za Písek do pěti z celkového počtu deseti zápasů Letní ligy. Nechyběl na trávníku ani v závěrečném duelu proti béčku pražské Slavie.

V turnaji šesti třetiligových celků, který posloužil jako záplata za předčasně ukončenou mistrovskou soutěž poté, co zaúřadoval covid-19, se Martin Held představil dvakrát proti Táborsku, dále na Bohemians a doma proti Plzni a Slavii (rezervy prvoligových stálic). V rámci epilogu Letní ligy s týmem sešívaných bojovali Jihočeši s Pražany o konečnou čtvrtou příčku. Českobudějovický odchovanec pobyl na hřišti dvaašedesát minut, než jej vystřídal jeden z adeptů píseckého dresu Petr Sirotek (zkouška z Příbrami).

Domácí vedli od 5. minuty gólem Toma Ulbricha, jemuž přihrával Martin Held, hosté srovnali minutu před závěrem poločasu díky taktickému využití ofsajd systému. Po remíze 1:1 nakonec uspěli Pražané po penaltách. „Vedoucí gól nás uklidnil, ale Slávka držela balon a bylo vidět, že má kvalitu. Vytvořila si pár tutovek, naštěstí nás podržel gólman Satrapa. Absence sedmi zraněných hráčů základního kádru se projevila v našem výkonu, na druhou stranu se mohli ukázat mladí kluci. Škoda vyrovnávacího gólu, zbytečně jsme polevili,“ ohlíží se muž, který tentokrát nastoupil na hrotu a vedle asistence mohl přidat i druhý gól. Trefil však brankáře, následně břevno. „Chyběl kousek,“ krčí rameny.

Oba kluby mu vycházejí vstříc

Martin Held spolu s dvojčetem Jakubem patří ke zkušenějším píseckým hráčům. U břehu Otavy vyválčil spoustu bitev, ani náhodou však nepatří do starého železa. Přesto učinil ve svém věku neobvyklé rozhodnutí a začal se profesionálně věnovat funkci kondičního trenéra v prvoligovém Dynamu. Současně udržuje těsný kontakt s píseckým klubem, který jej ponechal na soupisce. „Po boku Dominika Kodrase a Kamila Hajduška jsem se zapojil do institutu silové přípravy, kde pomáháme fotbalistům, hokejistům a dalším sportovcům po kondiční stránce. Všiml si mne trenér David Horejš a nabídl mi angažmá. Přemýšlel jsem o tom a trochu se i bál. Nakonec jsem si řekl, že nemohu odmítnout takovou šanci,“ vysvětluje netradiční přestup.

V Dynamu se zapojoval externě už loni na podzim. Od jarní části sezony fungoval na plný úvazek. „Se spolumajitelem píseckého klubu panem Nouskem starším jsme se domluvili, že během jara vyzkouším, do jaké míry lze skloubit práci na Střeleckém ostrově s dojížděním do Písku. Bohužel, ve třetí lize se odehrál jediný duel a zrušili soutěž. Po pauze nastupovalo Dynamo v režimu středa – neděle, což příliš nekorespondovalo s Letní ligou. Naštěstí mě v Budějovicích občas uvolnili. Stihl jsem se zapojit do pěti utkání a jsem rád, že jsem dostal takovou porci minut, přestože jsem toho moc nenatrénoval s píseckým týmem,“ svěřuje se.

V Písku skončila Martinu Heldovi smlouva 30. června. Třetiligový klub projevil zájem o hráčovo další působení, byť za upravených podmínek, které mu umožní vykonávat funkci v Dynamu. „Oběma klubům chci poděkovat, že mi vycházejí vstříc. S panem Nouskem i panem Vozábalem máme dobré vztahy. V mém věku je to super věc, že jsem dostal takovou šanci. Mohu pracovat ve fotbalovém prostředí, navíc se svými vrstevníky. Ten půlrok mě velmi obohatil a posunul. Zároveň mě neopouští chuť hrát. Objevily se nabídky z nižších soutěží nebo z Rakouska. Vzal jsem si čas na rozmyšlenou, ale spíše se kloním k pokračování v Písku, kam dojedu z Budějovic za tři čtvrtě hodiny,“ usmívá se.

Napsal(a) Ladislav Lhota | Foto Jan Škrle