Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Divize A změnila obsazení. SK Rakovník vystřídal Zbuzany

 
úterý, 27. června 2017, 16:48

Pozornost fotbalové veřejnosti byla v sobotu upřena na losovací aktiv Řídící komise pro Čechy. K zásadní změně oproti původnímu rozlosování došlo v divizi. Do skupin A a C byli zařazeny dva noví účastníci. Místo SK Zbuzany 1953 bude hrát v „jihočeské“ skupině A SK Rakovník. Tým kapitána Marka Kincla byl přeřazen do "céčka".

Trochu to připomínalo pohádku o pyšné princezně, kde král odvolával, co odvolal a sliboval, co slíbil. SK Rakovník nejprve figuroval na listině mužstev divize A, pak zase ne a nakonec opravdu bude hrát v celostátní soutěži. Jihočeský fotbal zajímalo, proč vypadl z předběžného rozlosování. S dotazem se obrátil na sekretáře Řídící komise pro Čechy Jana Hořejšího.

„Rakovník byl původně zařazen do divize A ještě v době, kdy nedaly konečné stanovisko v tabulce středočeského přeboru třetí Zbuzany. Ty reflektovaly na postup a na čtvrtý Rakovník, který měl o postup zájem, už místo nezbylo,“ vysvětlil Hořejší, proč se Rakovníku vysněná divize vzdálila.

Stal se zázrak...

SK Rakovník, klub s historií od roku 1903 a dvouletou účastí v lize, který proslavil legendární kanonýr Oldřich Nejedlý (nejlepší střelec MS 1934), na to reagoval prostřednictvím klubového facebooku. „Vedení, hráči i rakovnická veřejnost už byla na divizi natěšena. Po stanovisku Zbuzan přišlo hořké zklamání po výborném jaru a touze po divizi. Pokud se nestane nic mimořádného (kolaps jednoho z účastníků do dnešní půlnoci), tak se bude v příštím roce hrát v Rakovníku znovu Ondrášovka krajský přebor, kde vzhledem k úspěšnému jaru a už částečnému doplnění kádru bude cílem skončit do 2. místa a do divize se dostat.“

V pátek večer se stal pro Rakovnické zázrak. Uhelné sklady Praha nesouhlasily se zařazením do divizní skupiny C a rozhodly se raději setrvat v pražském přeboru. „Zbuzanům přeřazení do céčka nevadilo, SK Rakovník byl prvním náhradníkem. Kdyby odmítl, začaly bychom oslovovat mužstva na sestupových příčkách. Prvním na řadě byly Rokycany, ale k tomu už nedošlo, Rakovník měl o divizi eminentní zájem,“ prozradil Hořejší, že v Rakovníku, který má 16,5 tisíc obyvatel, bude hrát divizi jak Tatran (sk. B), tak i konkurenční SK.

Divizní skupina A má do nadcházejícího ročníku tak nebo tak pět nováčků. Ke změně čísel pro rozlosování došlo mezi Jankovem a Soběslaví, dvojku za Přeštice dostal Rakovník, Březová osmičku, Přeštice čtrnáctku. Ani k jedné změně nedošlo v ČFL. Soutěže odstartují o víkendu 12. a 13. srpna. Třetiligové derby dvou jihočeských mužstev se odehraje v 9. kole (10. října) a výhodu domácího trávníku bude mít Čížová.

Přesune se Čížová do Strakonic? Zatím nemusí

Nováček třetí ligy koketuje s myšlenkou hrát domácí zápasy ve Strakonicích na stadionu na Sídlišti. Není ale vyloučeno, že historickou účast v ligové soutěži odehraje na vlastním trávníku, kde mu pro nevyhovující stav skončila výjimka. „Předseda STK pan Drobný sdělil klubu jasné podmínky k tomu, aby se tam dala hrát ČFL. Tuším do konce července by měla mít Čížová vše hotové. Zda stihne všechny potřebné úpravy provést, záleží na ní,“ uvedl svazový sekretář Jan Hořejší. 

Jižní Čechy měly své zástupce i v obnovených divizích dorostu a žáků. Do České divize dorostu U19 – 17, skupina A, se přihlásily Jiskra Třeboň, FC Písek B, FC MAS Táborsko B a Tatran Prachatice. V žákovské divizi pro U15 – 14 budou startovat FC Písek, FC MAS Táborsko, SKP Č. Budějovice a Tatran Prachatice. V české lize žáků kategorie U13 – 12 jsou Dynamo ČB, SKP Č. Budějovice, Táborsko, Písek, Prachatice.

Novinkou v soutěžích mládežníků bude po vzoru FIFA zavedení dočasného vyloučení hráče. Po žluté kartě musí hráč odejít ze hry a to na dobu zhruba deseti procent hrací doby, pak může opět naskočit do hry. Podobně se postupuje i v případě udělení druhé žluté karty. Za vyloučeného může přijít náhradník.

Los ČFL

1 – MFK Chrudim, 2 – SK Zápy, 3 – FK Králův Dvůr, 4 – TJ Jiskra Domažlice, 5 – Loko Vltavín, 6 – SK Benešov, 7 – FC Slavoj Vyšehrad, 8 – SK Benátky nad Jizerou, 9 – FK Dobrovice, 10 – SK Viktorie Jirny, 11 – SK Sokol Brozany, 12 – FK TJ Štěchovice, 13 – TJ Sokol Čížová, 14 – FC Písek, 15 – SK Polaban Nymburk, 16 – SK Převýšov, 17 – FK Litoměřicko, 18 – TJ Jiskra Ústí nad Orlicí.

1. kolo: Benešov – Čížová, Vltavín – Písek
2. kolo: Čížová – Vyšehrad, Písek - Benešov

Los divize A

1 – SK Klatovy 1898, 2 – SK Rakovník, 3 – SK Jankov, 4 – 1. FC Karlovy Vary, 5 – FC Viktoria Mariánské Lázně, 6 – FK Hořovicko, 7 – MFK Dobříš, 8 – FK Olympie Březová, 9 – TJ Spartak Soběslav, 10 – FK Slavoj Český Krumlov, 11 – TJ Malše Roudné, 12 – SK Senco Doubravka, 13 – SK Petřín Plzeň, 14 – TJ Přeštice, 15 – SK Aritma Praha, 16 – TJ Tatran Sedlčany.

1. kolo: Jankov – Přeštice, Hořovicko – Roudné, Dobříš – Č. Krumlov, Březová – Soběslav
2. kolo: Aritma – Jankov, Roudné – Dobříš, Č. Krumlov – Březová, Sedlčany – Soběslav


O původním rozlosování jsme psali zde

Napsal(a) Michal Průcha | Foto Jan Škrle