Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Divize: Č. Krumlov zaskočil favorizovaný Motorlet, Čížová si poradila s Admirou a bere postup do ČFL

sobota, 10. června 2017, 17:46

Ze dvou sobotních zápasů s pražskými soupeři odcházeli z trávníku spokojenější hráči jihočeských klubů. Č. Krumlov dokázal nastřílet na hřišti Motorletu dva góly. Stačilo to na bod. Mistrovská Čížová gólem exslávisty Petra Jandy, který po průniku do šestnáctky a střele z úhlu překonal brankáře Víška, porazila čtvrtou Admiru Praha 1:0 a s místním hřištěm se rozloučila vítězstvím. Tandem Jankov – Roudné hraje v neděli odpoledne.

MOTORLET PRAHA – SLAVOJ Č. KRUMLOV 2:2 (1:1), penalty 5:3

GÓLY: 32. SODOMA, 48. HÁJEK - 27. NOVÁK, 82. BABKA.
ROZHODČÍ: MILNER – ŠŤASTNÝ, KOVÁŘOVÁ. DELEGÁT: PETEŘÍK. BEZ KARET. DIVÁKŮ: 110.


Č. KRUMLOV: TRNKA – ŠVEC, KABELE, DUDÁK, MRAVEC – NECKÁŘ (67. HOFMANN, 90. JEŠINA), TŮMA, WAGNER, NOVÁK, PERSÁN – BABKA. TRENÉR VÁCLAV DOMIN.

Pražané se perou s Karlovými Vary o druhé místo v tabulce, takže jejich jasným úkolem získat všechny body. Průběh hry tomu také odpovídal. Jihočeši museli odolávat jejich tlaku, ale této očekávané situaci čelili pozornou obranou. Z ní potom vyráželi k rychlým brejkům, jimiž šimrali domácím peříčka. Po jednom z nich se předvedl ve skvělém světle Václav Novák. Ve 27. minutě posadil beka Motorletu na zadek a střelou k tyči zajistil Krumlovu možná nečekané vedení 0:1. Gólman Foferka už zasáhnout nestihl.

Jenže z vedení se ke své škodě neradovali slavojáci dlouho. Po pěti minutách se hlavičkou prosadil Sodoma a znovu se začínalo od začátku – 1:1. Krumlovští do té doby drželi domácí mimo dostřel Trnkovy branky, ale tuhle situaci neuhlídali. Byla ovšem jediná, kterou Motorlet dokázal během prvního poločasu využít. O ty předešlé se postarala obrana v čele s Trnkou. A úkol to byl nemalý, protože domácí měli znatelnou výškovou převahu.

Druhý poločas nezačal pro tým trenéra Václava Domina nejlépe, protože už tři minutky po zahájení propadl ve vápně při bránění a Hájek otočil skóre ve prospěch domácích – 2:1. Vedoucí gól hráče Motorletu povzbudil a jejich přítomnost před Trnkou byla více než častá. Za cenu velikého úsilí se ale dařilo neustálou hrozbu eliminovat.

Babka zajistil vyrovnání

Ovšem hráči Krumlova ďábelskou dvacetiminutovku přežili bez úhony, předvedli, že boj o záchranu myslí vážně a zbraně nesložili. Čaroval hlavně Trnka, který si nakonec za svůj výkon vysloužil i uznání domácích. Ve větší frekvenci potom znepokojovali obranu před Foferkou a výsledkem bylo i několik slibných příležitostí. Jenže Neckář, Tůma ani Novák svoje šance nedokázali zužitkovat. Nakonec se to povedlo až Matyáši Babkovi. Dostal se v pokutovém území k míči, chladnokrevně si počkal na reakci gólmana, a když mu uvolnil prostor branky, zavěsil – 2:2.

To už do konce střetnutí chybělo jenom pár minut a přes veškerou oboustrannou snahu už ani jeden tým nedokázal strhnout vítězství na svou stranu. Takže přišly na řadu penalty. Zatímco domácí proměnili všechny, v dresu Krumlova neuspěl Babka. Jeho pokus Foferka zlikvidoval.

Václav Domin, trenér Č. Krumlova: „Myslím si, že remíza byla nakonec zasloužená. Síla Motorletu je známá, takže jsme se na jejich nápor připravili. Nedovolili jsme mu nějaký souvislý tlak, až na začátek druhého poločasu. Sami jsme odpovídali rušovými brejky. Domácí nejvíc hrozili ze vzduchu, přece jenom nedisponujeme tolika hlavičkáři jako Pražani. I když jsme neuspěli při penaltách, tak tenhle výsledek i hra ukázaly na sílu mančaftu.“


SOKOL ČÍŽOVÁ – FK ADMIRA PRAHA 1:0 (0:0)

GÓL: 60. JANDA.
ROZHODČÍ: FOJTÍK – ŠEDIVKA, DUJSÍK. DELEGÁT: MÍKA. ŽK: 1:1 (KOČÍ – HORÁK). DIVÁKŮ: 150.


ČÍŽOVÁ: KRATOCHVÍL – JANOCH, NOVÁK, ROZHOŇ, HELD – POLODNA, DVOŘÁK, KOČÍ, NEČAS – CHYTRÝ (86. SATRAPA), JANDA (63. POHNÁN). TRENÉR ZDENĚK STAROBA.

Čížová už měla své jisté, zatímco hosté pořád ještě stíhají Karlovy Vary. Takže počáteční aktivita byla samozřejmě na jejich straně. Měli míč častěji na svých kopačkách, ale uprostřed pole je Jihočeši nechávali pohybovat balonem dle jejich přání. Zpozorněli, až když se hra přesunula blíže k jejich brance. To přidali na důrazu a hrozící nebezpečí zažehnali.

Trenér Zdeněk Staroba už některé své opory šetřil, takže dostali příležitost i další hráči z lavičky. Ovšem na soudržnosti a hře týmu se to moc neprojevilo. Na lavičce seděli například Jirouš, gólman Satrapa, během hry stáhl kouč i Jandu. Naopak se už do hry znovu zapojil stoper Novák.

Zatímco první poločas patřil spíš hostům, ten druhý si už podmanili domácí. Zrychlili pohyb, dařila se i kombinace. Sebevědomí lídra soutěže se projevilo i při jediné brance utkání. Rozhodující moment nastal v 60. minutě. Petr Janda se rozhodl pro samostatný únik, který zakončil úspěšnou střelou ze strany.

Svůj úkol splnil, takže po pár minutách už mohl vystřídat. Přesto nechyběly ani další příležitosti, po kterých mohli domácí svůj náskok navýšit, ale to už jim gólman Admiry Víšek nedovolil. Střely často jeho branku míjely, neprosadil se ani zkušený Michal Polodna. Přesto se loučení s domácími fanoušky vydařilo.

„Jsme moc rádi, že se nám podařilo v posledním utkání před našimi fanoušky zvítězit. Jak jsem už prozradil, některé hráče jsme už šetřili, nechtěli jsme riskovat jejich zranění, když už bylo rozhodnuto. Přesto musíme ocenit, že i za této situace náš tým zápas nepodcenil a šel do toho naplno,“ těšilo Vladimíra Vávru vítězství i přes jisté první místo.

Čížová si zahraje ve třetí lize

Hráče vítězného divizního souboru čekala po utkání s Admirou zasloužená dokopná, pečené selátko a nějaké to pivečko k němu. Rozhodnout museli ještě jednu důležitou věc. „Po utkání jsme se s hráči sešli, abychom se rozhodli jak dál. Samozřejmě víte, o co šlo, postoupit či nepostoupit. Takže jsme se dohodli, že zkusíme vyšší soutěž s tím, že v České fotbalové lize by neměl náš kvalitní kádr hrát druhé housle. Věříme, že se nestane nic nepředvídaného, co by naše rozhodnutí nabouralo,“ prozradil Vávra, že v ČFL tak dojde na velkou sousedské derby s Pískem.

Podle čížovských plánů by se mohla hrát třetí liga na stadionu v Čížové. Vladimír Vávra naťukl i další varianty. „Ideální by bylo, kdyby naše hřiště bylo v takovém stavu, aby dostalo licenci. Víme, že nás kvůli tomu čeká přes léto spousta práce, ale chceme to stihnout. Důležitý bude posudek předsedy STK pana Drobného, který nás upozorní na nutná vylepšení. Samozřejmě, že máme v záloze i náhradní řešení. Pokud se nestihneme vyrovnat s požadavky sportovně technické komise, měli bychom naše domácí zápasy odehrát ve Strakonicích. A navíc by byla v záloze ještě i Putim,“ vyjmenoval dva náhradní stadiony. Ten na strakonické Křemelce pamatuje třetí ligu docela nedávno.

 
 
Napsal(a) Milan Šíma | Foto Jan Škrle