Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Martin Wohlgemuth a Jiří Orlíček se vrací do trenérského kolotoče

 
čtvrtek, 8. června 2017, 15:07

Bývalé opory českobudějovického Dynama budeme znovu vídat na střídačkách. Martin Wohlgemuth bude točit trenérským kormidlem v SK Čtyři Dvory, Jiří Orlíček usedne na volnou židli týnské Olympie.

Martin Wohlgemuth si od fotbalu odpočinul více než rok. V květnu minulého roku skončil v podzámčí. „Po odchodu z Hluboké jsem si žil takový život fotbalového důchodce. Mohli jsme si s rodinou někam o víkendu vyrazit, člověk nebyl spoutaný soutěžním programem. Celkem jsem si to užíval. Na fotbal jsem chodil, jenom když jsem chtěl, ne, že bych musel. Zajel jsem se podívat na našeho mladého, do Nové Vsi,“ vypráví dlouholetý trenér dynamácké mládeže, jak vyplňoval volný čas.

Átřídní Čtyři Dvory hledaly neokoukanou tvář, která by mladé a perspektivní mužstvo posunula do popředí soutěže. „Mluvil jsem s Milanem Randlem o tom, že Čtyrák shání trenéra do nové sezony. Slovo dalo slovo a lehce mě naklepl. Řekl jsem si potom, že to mám vlastně za rohem, že bych to zkusil. Čtyrák si nevede zrovna špatně, na to, že má mladý tým. Myslím, že se s nimi dá pracovat, že budou chtít jít ještě výš. Navíc tam znám spoustu lidí, takže bych nešel mezi cizí lidi,“ jmenuje hlavní důvody nového angažmá, kde vystřídá končícího Roberta Čepičku.

Ruka v rukávě ale podle Wohlgemuthových slov zatím není. „Ještě musíme pár věcí s Milanem doladit, takže prozatím není nic definitivního. Milan odjel na dovolenou, takže počkáme, až se vrátí. Ale jak říkám, zkusil bych to. Měl bych už vést letní přípravu na příští sezonu,“ je natěšen znovu trénovat.

Olympie vyhraje až pod Orlíčkem?

Do trenérského kolotoče naskočí i někdejší Wohlgemuthův spoluhráč Jiří Orlíček. „Je pravda, že od 1. července se vrátím k trénování. Asi před čtrnácti dny mě oslovil Zdeněk Hrdina, jestli bych to nezkusil u nich v Týně. Sešli jsme se, pár věcí jsme probrali a po týdnu jsem se rozhodl, že do toho půjdu,“ popisuje Orlíček, který v podzimní části trénoval Ševětín. 

Na Olympii se byl podívat na vlastní oči, aby věděl, do čeho jde a co je nutné zlepšit. „Mančaft jsem viděl v akci ve dvou utkáních, s Bernarticemi a táborským Meteorem. A nebylo to zas tak špatné. Jsou v něm mladí hráči, kteří potřebují víc zkušeností. Je to vidět hlavně při zakončení. Chybí větší rozvaha. Ale to se dá dohnat, když budeme mít dost času. Letní příprava je sice krátká, ale věřím, že to společně do podzimu zvládneme. Nějaký zkušenější útočník by přišel vhod, hledáme. Ale nic snadného, není moc příležitostí, odkud brát. Nakonec se možná ukáže, že není třeba koukat někam jinam, že je doma,“ míní ostřílený trenér.

Týn skončil po podzimu v A třídě třetí, ale na jaře jde od porážky k porážce, což jasně vystihuje zisk dvou bodů. Kouč Vondrášek byl odvolán, na střídačce se střídali mládežničtí trenéři Vařil a Meidl či místopředseda klubu Hrdina. „Na jaře se přestalo dařit a zisk bodů byl minimální. Na hráče lehla deka a asi si přestali věřit. Musím kluky blíž poznat a zjistit jejich přednosti nebo i slabiny. S každým je třeba jednat jinak. Ale ví se o mně, že jsem k hráčům náročný. Hned na začátku jim na rovinu řeknu, co od nich čekám, zbytek je potom na nich. Od toho taky bude letní příprava. Důležitá bude docházka, protože na tréninku se asi nejlíp pozná, který post komu sedí, co u něj zlepšit, aby to sedlo celému týmu. Jinak, než tvrdou prací to nepůjde. Ale výsledek by za to měl stát. Je to v hlavách, je třeba tam dostat optimismus,“ hledá hlavní příčinu jarních neúspěchů.

Napsal(a) Milan Šíma | Foto Jan Škrle