Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Trenér Táborska Roman Nádvorník: Na náš fotbal se dalo dívat

 
čtvrtek, 1. června 2017, 23:19

Půlroční misi u A týmu FC MAS Táborsko má za sebou po svém návratu trenér Roman Nádvorník. Nakonec svůj tým dovedl na 10. příčku druholigové fotbalové tabulky se ziskem 36 bodů. Platí přitom, že výkony mužstva byly kolikrát lepší než výsledky. V rozhovoru se Roman Nádvorník ohlédl za uplynulým jarem a nahlédl do příštího ročníku.

Když jste v zimě přebíral tým, chtěl jste provést menší generační obměnu kádru. Nakonec odešli hráči Mráz, Cíferský, Kočí…
Musím to upřesnit. V momentě, kdy jsem přicházel, jsme ještě nepočítali s tím, že bychom do mužstva nějak výrazně sahali. Chtěl jsem si za půl roku mužstvo osahat, podívat se na něj. Chtěli jsme až od léta přivést nové hráče. Bohužel do všeho zasáhla nepříjemná situace, kdy většinový majitel ohlásil odchod z klubu. Museli jsme adekvátně snížit rozpočet. Tím pádem jsme krok, který jsme chtěli udělat až v létě, urychlili a rozloučili jsme se staršími hráči. Přivedli jsme mladíky, kteří neměli s druhou ligou zkušenosti, a věřili jsme, že si je připravíme, aby od léta byli kvalitními hráči této soutěže.

Tou mladou krví, která přišla, byli Souček, Toml, Zavadil, Klusák, Mrsič…
To je pět lidí, kteří druhou ligu nehráli nebo s ní měli velmi malé zkušenosti.  Všichni tito hráči nakonec na jaře kopali v základní sestavě a hráli velmi dobře. Když se podívám na naše jarní výsledky, máme stejný bodový zisk jako na podzim s tím rozdílem, že jsme na jaře sehráli o dva zápasy méně, ale nastříleli jsme více gólů a méně jsme jich inkasovali. Náš herní projev se i díky mladým hráčům zlepšil a byli jsme důstojným soupeřem i mužstvům, která hrála o postup do první ligy. Chyběly nám ale dvě věci. Více zkušeností a více štěstí v určitých okamžicích hry.

Jarní bilance Táborska je pět výher, tři remízy, šest proher, skóre 20:22 a 18 bodů. Bylo v silách týmu dosáhnout na lepší výsledky?
Určitě! My jsme ve většině zápasů měli obrovské množství brankových šancí, většinou jsme soupeře na brankové šance přehráli. Ale bohužel jsme góly moc nedávali. Scházely nám větší pohoda a klid v koncovce. A už zmíněná zkušenost, která přijde s dalšími zápasy. Myslím si, že by nám slušelo mít o tři body více a skončit v tabulce na osmém místě.

Bez branek se skutečně nevyhrává. Jarní statistika střelců Táborska je trochu monotematická - devět gólů Džafiće a za ním velké prázdno.
Nejsou tady hráči, kteří by dávali pravidelně góly. To je ale problém, se kterým se toto mužstvo potýkalo i v minulých sezonách. Od té doby, co odsud odešel Strnad, což byl tutový gólový útočník, tak tady typický zakončovatel nebyl. Hrál tu Šimák, který uměl dát gól. To samé Kočí. My musíme v nových hráčích probudit střelecký apetit, aby byli agresivnější v koncovce, aby se do šancí nejen dostávali, což umí třeba Nešický, ale aby je také proměňovali. Věřím, že střelecky půjde nahoru Matej Mrsić, Chorvat, který se potřebuje zadaptovat, hraje jinou soutěž, je vytržen z domácího prostředí, neumí jazyk. Další kapitolou je útočník Zbyňda Musiol, kterému jsme tento půlrok dali na to, aby se po těžkém zranění vrátil do velkého fotbalu. Rok nehrál. Doufám, že i on naváže na své střelecké období.  A pak také věřím, že někdo z hráčů, které přivedeme, nám gólově pomůže.

V brance Táborska léta stojí obrovská opora, Michal Toma, patrně nejlepší gólman druhé ligy. Jak zásadní je jeho vliv na celé mužstvo?
Já bych v odpovědi na tuto otázku nevyzdvihl jen Tomu, ale celkem čtyři hráče, kteří byli pro nás klíčoví. Kromě Michala Tomy to byli Jakub Navrátil, Adnan Džafić a Petr Javorek.  To je čtveřice, která pro nás byla nepostradatelná. Kolem ní se vše točilo. To, že je Toma nejlepším gólmanem druhé ligy, se všeobecně ví a tak to je. V zápasech, kdy o něco šlo, nás vždycky podržel, vždycky chytil spoustu šancí navíc, mužstvu obrovsky pomáhal a dával mu jistotu.

Táborsko už tradičně vyznává ofenzivní, kombinační styl – žádné nakopávání, žádná přehnaná defenziva. Po té stránce můžete být spokojen, ne?
Změnili jsme způsob zakládání útoků a celý ofenzivní systém mužstva včetně toho, v kolika hráčích se jde do útočné akce. Chtěli jsme vsadit na rychlou přechodovou fázi na jeden dotek, což se nám v určitých částech zápasů dařilo. Jediné, co mě mrzí, je, že šance, které jsme si vypracovali, jsme často zahazovali. Ale naše šance byly vypracované, na náš fotbal se dalo koukat. Chyběly nám pověstné třešinky na dortu a tím jsou ve fotbale góly.

Nejvydařenější utkání jara tým sehrál v březnu doma proti Olomouci, v tom se shodneme, ne? Vyhrál 2:0.
Olomouc do té doby měla jen jednu porážku. Soutěží procházela, dá se říct, bez zaváhání, každého jasně přehrávala. Na nás si ale vylámala zuby. Nám se ten zápas povedl. Disciplinovaným výkonem a právě rychlou přechodovou fází v kombinaci s presinkem jsme dělali Olomouci obrovské problémy. To Olomouc nečekala. Byl to navíc zápas, kde jsme vypracované šance proměnili.

A asi nejhorší výkony jara tým předvedl v Třinci, v Pardubicích a možná ve Znojmě…
Souhlasím s tím, že první poločas v Třinci byl z naší strany hodně špatný. Ve druhém poločasu jsme se sice dostali do hry, ale už jsme ztrátu nedohnali. V Pardubicích to byl pro nás špatný zápas. Myslím si, že na nás dolehlo to, že jsme předtím odehráli dva zápasy velice kvalitně proti Ostravě a Opavě, ale výsledkově jsme v nich neuspěli. To jsme hráli naše TOP zápasy, ale bohužel jsme nebodovali. V Pardubicích nás to trochu zlomilo a právě tam jsme si to fotbalově ´vyžrali´. Se Znojmem nesouhlasím. Tam jsme v prvních deseti minutách šli sami na bránu. Kdybychom uspěli, byl zápas úplně jiný. Pak jsme dostali hloupý gól, a když jsme hru přeskupili, dostali jsme druhý. Byl to přesně ten typ zápasu, kdy můžete hrát do půlnoci, ale gól stejně nedáte. Měli jsme ve hře okénka a soupeř nás vždycky potrestal, ale herní projev ve Znojmě špatný nebyl.

Speciálním zápasem je jihočeské derby s Dynamem, které teď skončilo 1:1. Čím to, že Táborsko Budějovice v mistráku ještě nikdy porazilo, že na ně tým jaksi neumí?
Neřekl bych, že na ně neumíme. My se snažíme je porazit, ale musíme uznat, že Budějovice svoji kvalitu mají, a to hlavně v domácím prostředí. Je to silný mančaft, který má ve svém středu řadu hráčů s ligovými zkušenostmi. Jarní derby bylo zápasem, který jsme ale měli vyhrát. Gólových šancí za druhý poločas jsme měli strašně moc. Bohužel jsme byli rádi za to, že jsme vyrovnali gólem až v 88. minutě. Jsou to těžké zápasy, které nás posouvají dál, hráči je potřebují absolvovat. Už během podzimu budeme zkušenější, budeme zase o kus dál. Určitě některý zápas s Budějovicemi zvládneme a vyhrajeme ho.

Čeho si za jarní půlsezonu nejvíce ceníte?
Herního projevu, kdy jsme hráli velice dobře směrem nahoru. Nehráli jsme prešovský beton ani se silnými týmy, se všemi jsme si to šli rozdat. Vždycky to bylo náročné po fyzické stránce, praktikovali jsme vysoký presink, soupeře jsme naháněli. Myslím si, že se na nás dalo dívat. Věřím, že v tom budeme pokračovat.

Příští sezona začne v červenci, příprava už 19. června. Kteří hráči v Táborsku skončili a už je neuvidíme?
Výčet hráčů, kteří za Táborsko už nebudou nastupovat, je široký. Končí brankář Brych, obránci Běloušek, Hanzlík, Toml, záložníci Presl, Džafič a s největší pravděpodobností Javorek a útočník Mrázek. Kádr opustí možná ještě další hráči.

Hlavním důvodem jsou ekonomické úspory po odchodu majoritního vlastníka?
Je to jen jeden z hlavních důvodů. Dalším důvodem je pokračování v trendu omlazování mužstva, které by zůstalo dva až tři roky pohromadě a které postupně půjde nahoru a jednou bude hrát o ty nejvyšší příčky. Příští ročník bude pro nás obrovsky těžký. Jednoznačným úkolem bude se s tak omlazeným kádrem zachránit.

Javorek půjde na testy do Olomouce?
Nenazýval bych to testy. Javorek jedná s Olomoucí a vypadá to, že se ní dohodne.

Dá se kromě mladíků očekávat angažmá i nějakého zkušeného hráče?
My bychom to rádi udělali, ale jak bylo řečeno, klub se teď musí řídit zdravým rozumem a finanční situací. Momentálně na nějaké velké příchody peníze nejsou. Jednoho už zkušeného a stále mladého fotbalistu bychom ale přivést měli… Důležité je, že řada zkušených hráčů u nás zůstává a kolem nich se celý tým vytvoří.

Plán přípravy už máte, vypadá atraktivně. Ještě v červnu vás čekají těžcí soupeři na turnaji na Sokole Sezimovo Ústí a pak také Sparta Praha či Teplice…
Na turnaji na Sokole budeme hrát první zápas se Znojmem, a pokud ho zvládneme, čekalo by nás skoro jistě Dynamo, které se utká s pořádajícím týmem. Na začátek července si nás pozvala k utkání Sparta, což je pro nás svátek a zároveň vysvědčení naší práce, protože Sparta by si špatného soupeře nevybrala. Také platí zápas s Teplicemi, které budou v Písku na soustředění. Také Teplice si nás pozvaly. Takové zápasy potřebujeme, ukáže nám to naše okénka a rezervy, na kterých potřebujeme více zapracovat. I pro příští sezonu se chceme prezentovat atraktivní hrou. A věřím, že přijde větší množství našich gólů.       

Napsal(a) Luboš Dvořák/FCT | Foto Jan Škrle