Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Písečtí si v duelu s Viktorií Jirny zasloužili potlesk a alespoň bod. Nemají nic

 
sobota, 27. května 2017, 15:52

Po zlepšeném výkonu a vítězství 2:0 na hřišti Litoměřicka přivítali fotbalisté Písku u břehu Otavy favorizované Jirny. V duelu třináctého týmu tabulky se třetím byli Jihočeši v první půli překvapivě lepší, ale z řady příležitostí nevytěžili žádný střelecký úspěch. Naopak dostali gól v 79. minutě, kdy se vymanili z tlaku hostí a utkání směřovalo ke spravedlivé remíze. Nakonec byli šťastnější hosté, kterým jediná trefa ve 29. kole ČFL stačila k plnému bodovému zisku.

Reprezentanti dvoutisícové obce z okresu Praha – Východ začali na hřišti někdejší písecké Dukly svižně, ale s výjimkou pěkné střely Aleše Melechovského, která naštěstí pro domácí skončila v boční síti, prakticky neohrozili branku hájenou Jakubem Rondzikem. Zato Písečtí se postupně rozjeli k velmi dobrému výkonu a svojí aktivitou i šikovností dokonale zaskočili v soutěži mnohem lépe postaveného soupeře. „V první půli se mi domácí moc líbili. Byli rychlí a pohotoví na míči, předváděli moderní fotbal. Nestačili jsme je dostupovat,“ přiznal kouč Středočechů Václav Hradecký.

Mužstvo vedené jeho protějškem (a bývalým svěřencem) Ondřejem Prášilem si velmi elegantně povodilo své protivníky. Z mnoha slibných příležitostí ale nedokázalo vygenerovat změnu skóre ve svůj prospěch, ačkoliv by si to zasloužilo. Lukáš Vaněk v ideální pozici pálil levačkou, jenže míč neletěl na branku, ani na nohu spoluhráče, ale vydal se směrem k restauraci U Smetáka. Tomáš Froněk se probil do pokutového území, po levici měl Martina Helda, nakonec však nevystřelil, ani nepřihrál. Další Vaňkovu ránu hosté ztečovali na roh, dvě zajímavé šance v závěru poločasu nedotáhl Martin Voráček.

Po změně stran Písečtí ještě zahrozili v 54. minutě díky mazácky zahranému rohovému kopu Aleše Kočího, ale potom si taktovku na dlouhé minuty vzali hosté, kteří zmáčkli domácí obranu a gól visel ve vzduchu. Po rohu v 58. minutě dostal míč na kopačku zcela neobsazený Jiří Vondráček, jenž však z velkého vápna mířil několik metrů nad břevno. Brankář Jakub Rondzik se musel pořádně ohánět, ale defenziva pracovala statečně a Jihočeši postupně srovnávali hru. Osmělovali se i v útočné fázi, když Ondřej Sajtl zprava pěkně zacentroval nebo Tomáš Froněk napřáhl zdálky.

Jeden přidá, druhý poleví

Jenže v 79. minutě si dva hráči hostí naběhli pro nakopnutý balon, který se dostal k volnému Pavlu Vandasovi (jeho otec před léty epizodně oblékl dres budějovického Dynama) a ten z otočky výstavním způsobem rozvlnil síť za Rondzikovými zády. Závěrečná snaha domácích o vyrovnání byla marná, byť při troše štěstí mohl v 90. minutě skórovat hlavou u levé tyče Martin Voráček po centru střídajícího Václava Hrachovce.

Hosté si mnuli ruce nad výsledkem, kterým se bodově dotáhli na vedoucí Olympii Hradec Králové a zůstali ve hře o postup. „Zpočátku nás domácí přehrávali a moc jim přeju, aby dál hráli takový fotbal. Druhá půle byla klasickou ukázkou toho, že jeden tým chce přidat a druhý trochu poleví. My jsme se i díky větší zkušenosti našich kluků dostali víc do hry a povedl se nám krásný gól. Zápasu by asi víc slušela remíza, ale byli jsme šťastnější,“ usmíval se Václav Hradecký (ročník 1948).

Písečtí znovu výsledkově nezvládli dobře rozehraný zápas, podobně jako předtím s hradeckou Olympií nebo Královým Dvorem. „V první půli jsme měli dát gól. Bohužel, nedokážeme proměnit šanci, kterou potřebujeme, a kvalitní soupeři nás potom trestají. Hosté po obrátce zjednodušili hru a my začali ztrácet míče na polovině hřiště. Inkasovali jsme ve chvíli, kdy jsme se do toho znovu dostávali. Ve zbývajících čtyřech utkáních už budeme myslet na příští sezonu a podíváme se na hráče, s nimiž stojí za to pracovat i do budoucna,“ řekl Ondřej Prášil.

FC Písek – SK Viktorie Jirny 0:1 (0:0)

Gól: 79. Vandas. Rozhodčí: M. Paták – V. Paták, Langmajer. ŽK: 2:2 (62. Milec, 71. Řehák – 89. Škovránek, 90. Vandas. Diváků: 215.

FC Písek: Rondzik – Sajtl, Rendla, Holub, Řehák – Milec – Voráček, Kočí, Froněk, Vaněk (76. Hrachovec) – M. Held (84. Hlinka). Trenér Ondřej Prášil.

 
 
Napsal(a) Ladislav Lhota | Foto Jan Škrle