Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Na Střeleckém ostrově se křtila kniha Zlaté okamžiky českobudějovického fotbalu

 
čtvrtek, 18. května 2017, 13:39

Před druholigovým derby Dynama ČB s Táborskem byla před fotbalovými fanoušky slavnostně pokřtěna kniha Zlaté okamžiky českobudějovického fotbalu autorské dvojice Michal Průcha a Zdeněk Zuntych.

V jihočeské metropoli se kope do míče již od roku 1898. Publikace, která by do hloubky zmapovala historii českobudějovického fotbalu, tu pohříchu dosud chyběla. A kde jinde by měl slavností křest unikátní knihy proběhnout, než městském stadionu na Střeleckém ostrově, který je od roku 1962 domácím stánkem černobílých a fotbal se na něm hraje již 104 let.

Společně s oběma autory křtil knihu Radomil Procházka, předseda dozorčí rady SK Dynamo. „Pánové, já vám moc děkuji za tak výborné dílo a přeju mu, aby si našlo cestu ke všem budějovickým fanouškům. Je to velmi povedená kniha,“ uvedl při křtu Procházka, který badatelský objev o založení budějovického SK již v roce 1900 nebere na lehkou váhu.  „Vážně uvažujeme, že změníme letopočet v klubovém znaku, kde by tak místo 1905 bylo 1900. Tím bychom fakticky doplnili historii klubu. Sám fakt, popsaný před více než stoletím v Budivojovi a Jihočeských listech je sám o sobě nezpochybnitelný,“ přiklonil se k variantě ostaršit nejúspěšnější budějovický klub o pět let. 

Publikace Zlaté okamžiky českobudějovického fotbalu je první komplexní monografií, která provede čtenáře doposud nezmapovanými prvopočátky. Poutavé jsou zejména „zapomenuté kapitoly z historie“, jak zní podtitul knihy o více než 190 stranách a třemi stovkami dobových fotografií. Připomene už dávno zaniklé kluby, jakými byly Viktoria, Olympia, Rapid, Slavoj, Sparta, Meteor, Stadion nebo Škoda. A také ty vojenské počínaje Posádkovou XI., přes Vojenský SK až po Hraničáře, Duklu a VTJ. Je tu i třicetiletá stopa klubů budějovických Němců DSK Budweis a DFC Budweis.

Když se hrálo u Maláku derby Slavie se Spartou

„Právě o to nám šlo. Oprášit zapomenuté kapitoly z fotbalové historie pod Černou věží a připomenout zlaté okamžiky. Kupodivu jich není málo, byť ve zdejších skromných podmínkách se nikdy neslavil ligový titul s výjimkou dvou dorosteneckých,“ uvádí autoři ojedinělé publikace. Zavedou vás přitom nejen na vyhrocená městská derby Meteoru s SK ČB, Sparty se Slavií o krále Lineckého předměstí nebo Dynama a Slavoje ve II. lize, ale i do míst, kde kdysi stávala fotbalová hřiště, dnes dávno zapomenutá.

Za bonus pak lze považovat 80 profilů hráčů z doby dávné i současné, stejně jako statistický seznam všech hráčů, kteří kdy nastoupili v českobudějovickém dresu v I. lize.

Knihu o historii fotbalu pod Černou věží můžete zakoupit českobudějovických v knihkupectvích Duha v Plachého ulici, Zlatý klas na Lannově třídě, Kanzelsberger v Kanovnické ulici nebo ve fanshopu SK Dynamo ČB.

Napsal(a) Redakce | Foto Jan Škrle, Petr Vlasák, Pavel Kacerovský