Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Lokomotiva ČB slaví jubilejní stovku. Chloubou jsou starší dorostenci v divizi

 
čtvrtek, 8. června 2023, 19:26

České Budějovice – Je to až neuvěřitelné, ale TJ Lokomotiva Č. Budějovice slaví 100. výročí od svého založení. Narozeninová oslava proběhne v sobotu 10. června 2023. Pro vedení klubu a jeho členy je to výjimečná událost, při které chtějí historii i význam fotbalového klubu připomenout nejen vrbenským fotbalistům, ale i široké veřejnosti. K této příležitosti chystají oslavu s celodenním programem pro děti i dospělé. Podrobnosti nám v rozhovoru sdělil předseda klubu Jiří Pečenka.

Co pro členy z vedení klubu znamená letošní 100. výročí?

Pro všechny členy jde vskutku o historickou událost, neboť Lokotka slaví toto hodně kulaté, stoleté jubileum, jako jeden z nestarších klubů v Jihočeském kraji. Pro připomenutí tohoto výročí jsme stanovili termín 10. června 2023, kdy se chceme tak trochu zastavit, zavzpomínat, i se pobavit, jak mezi sebou, tak s našimi bývalými hráči, členy, ale i soupeři a hosty. A jestli jste se ptal, co znamená pro vedení klubu, tak jedním dechem dodávám, že velkou kupu starostí s přípravami.

Na oslavy zvete všechny fanoušky fotbalu. Jaký jste připravili program?

Skutečně, na oslavy zveme prostě všechny fanoušky fotbalu a to všemi dostupnými prostředky. Věříme, že se naše pozvánka dostala i ke všem, zejména bývalým Lokoťákům. Snad se i tady mohu malinko omluvit, že nebylo v našich silách a možnostech oslovit všechny osobně.
A program? Ten jsme pojali tak trochu domácky, aby to bylo i s představením některých našich kategorií. Tedy nezvali jsme žádné XI. různých internacionálů a podobných mužstev, ale představíme dorosty, hrající divizní soutěže a jejich soupeřem bude FK Příbram, poté naše nejmenší kategorie a na závěr se představí muži s Jistebnicí.
Po skončení sportovní části začne část společenská s oceněním některých našich osobností, slovem předsedy oddílu kopané a poté trochu překvapení, křest knihy 100 let Lokomotivy.
A na závěr část zábavná s živou hudbou, soutěžemi pro nejmenší, skákacím hradem, tombolou a vše zakončíme slavnostním ohňostrojem.

Na jaké další novinky se můžeme těšit?

Jednou z největších novinek je jistě spuštění našeho nového klubového webu, který najdete na adrese loko-fotbal.cz. Ke každé takové historické události jistě patří pro připomenutí vydat nějaké upomínkové předměty, a proto budou k mání s logem klubu trička, dresíky, vlaječky, propisky, odznaky, kšiltovky, přívěšky, magnetky, náramky, vůně do auta. Ostatně tyto předměty si můžete prohlédnout i na zmíněném webu. A v neposlední řadě jsme i trochu zapracovali na vzhledu našeho stadionu.

Tahákem může být i premiéra Martina Vozábala v roli hlavního rozhodčího?

To beze sporu. Byli jsme osloveni společně s naším soupeřem, co bychom říkali tomu, kdyby byl tento zápas zařazen do projektu Komise rozhodčích KFS s názvem Společně pro fotbal a staň se rozhodčím. Rozhodně jsme nebyli proti, naopak jsme to v rámci oslav přivítali. Proto první zápas v roli rozhodčího si vyzkouší bývalý prvoligový fotbalista a dnes výkonný ředitel FC Silon Táborsko Martin Vozábal, a to pod bedlivým dozorem zkušeného ligového delegáta a předsedy Pravidlové komise FAČR Jiřího Kureše. 

K významnému jubileu vyjde i kniha. Bude k prodeji na místě? Co vše v ní najdeme?

Pro své příznivce, ale věřím, že i pro širokou fotbalovou veřejnost bude v rámci oslav pokřtěna a bude v prodeji unikátní kniha, které shrnuje kompletně celou naší stoletou historii s řadou dobových fotografií. Jsou v ní ale i další historické události, které se zapsaly do dějin fotbalu v jižních Čechách. Na tuto knihu jsme opravdu pyšní a to i z pohledu skutečností, že se dochovalo naprosté minimum historických materiálů. Neměli jsme k dispozici kroniky a jen minimum fotografií či zápisů a proto bych i touto cestou chtěl poděkovat všem, co nám materiály poskytli. Speciální poděkování na tomto místě však patří mému kamarádovi, fotbalovému historikovi, ale hlavně nadšenci, autorovi knihy Michalovi Průchovi, bez jehož umu by toto pro nás ojedinělé dílo nevzniklo.

Jak v současnosti Lokomotiva funguje? Kolik máte členů, družstev, jak se klubu daří?

V současné době máme více jak 250 členů. Muži A hrají I. A třídu, muži B okresní přebor, starší a mladší dorost dorosteneckou divizi, starší a mladší žáci krajský přebor, starší a mladší přípravky okresní přebor a nejmladší předpřípravka turnaje a přátelská utkání. Jsme spíše rodinným klubem, kde není výhra nade vše. Tím nechci ale říci, že bychom rádi nevyhrávali, ale určitě ne za každou cenu. S oblibou říkám, že vše děláme tak trochu na koleni, za pomoci obrovského nadšení našich trenérů, vedoucích mužstev, kteří se povětšinou rekrutují z řad rodičů. Za to i zde patří všem velké dík. Jsme ale hlavně klubem, kde se dlouhodobě zaměřujeme, a snad se nám to i daří, na práci s mládeží, což ostatně dokumentují naše dlouhodobé výsledky na mládežnickém poli všech věkových kategorií.
I v letošním fotbalovém ročníku se máme čím chlubit a když vypíchnu jen jedno mužstvo, tak to bude starší dorost, který dokonce po podzimu vedl dorosteneckou divizi, na jaře si jen malinko pohoršil a nakonec skončí na krásném druhém místě.

Poslední dvě sezony si výborně vedli zmiňovaní dorostenci U19. Vloni skončili v divizi třetí, letos si o jednu příčku polepšili. Bude z toho profitovat A-tým?

Máte pravdu, starší dorostenci si vedli v posledních sezonách více než zdatně. Tady však přijde trochu povzdech, protože úspěšní dorostenci odcházejí za hranice do Rakouska, do divizních týmů či týmů krajského přeboru. Snažíme se jim vysvětlit, že by mohli klubu něco vrátit, zkusit si odehrát alespoň jednu, dvě sezony, ale..., lasa oddílů z vyšších soutěží jsou silnější. Téměř úplně se vytratila fotbalová kultura a jejich nové kluby se ani neozvou a jen podají "technický" přestup. Prostě vychovávat svou mládež se tolik nenosí. Věříme však, že z letošního úspěšného ročníku naše mužské řady doplníme a zvedneme trochu i mužskou kategorii. Ostatně i v A-týmu sázíme na vlastní odchovance.

Letitým problém je chybějící tréninkové hřiště. Rýsuje se nějaké řešení? Pomůže město?

Bohužel, žádné řešení na obzoru moc není. I když určitá naděje se může jevit ve spolupráci s ragbisty, kteří snad již malinko pokročili v otázce budování areálu na bývalém našem škvárovém hřišti, které jim město pronajalo. V posledním období se nám podařilo dojednat k tréninkům využívání hřiště na bývalé Akře, kde díky aktivitě našich členů staráme o travnatý povrch, využíváme i halu na Loko, v zimě pak umělky v okolí. Přes uvedené problémy a velké zatížení našeho hřiště se nám jej daří udržovat ve velmi dobré kvalitě, což téměř všichni naši soupeři oceňují. Zde je potřebné zmínit, že je to zejména díky skvělé práci našeho dlouholetého správce.

Jaké máte plány do dalších let?

Plány do dalších let je jedna věc, skutečnost pak druhá. Určitě hodláme dál pokračovat v úspěšné, dlouholeté práci s mládeží. Rádi bychom něco udělali i s naším zázemím, ale byť jsme připravili i omezenou rekonstrukci šaten, stále se nám nedaří získat tolik potřebnou dotaci. Rád bych zde poděkoval i našim sponzorům, bez kterých by šlo na Loko sportovat asi hodně obtížně. A na závěr soupeři vězte, že naše dlouholeté heslo zní: "Vrbenská krev není bramborová polívka".

Napsal(a) Michal Havelka | Foto loko-fotbal.cz
 


 
Reklama