Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Případ Jankov – Semice je vyřešen. Sudí už si nepísknou ani v okrese!

 
úterý, 30. května 2023, 17:43

České Budějovice – Zářez za bílého dne. Nováček Semice se v nedělním střetnutí nestačil divit, jak rozhodčí kupí chybu za chybou, silně ovlivňují střetnutí ve prospěch Jankova a nakonec dovedou domácí jedenáctku k potřebnému zisku tří bodů. „Odměna“ na sebe nedala dlouho čekat. Trojlístek rozhodčích Jan Mach s asistenty Karlem Albertem a Miroslavem Vítkem byl po včerejším online jednání Komise rozhodčí Jč. KFS s okamžitou platností vyřazen s listiny rozhodčích.

Komise rozhodčích a delegátů v čele s předsedou Jiřím Pečenkou napočítala triu sudích čtyři fatální chyby a našla i další momenty, jimiž hrubě ovlivnilo průběh zápasu. „Komise rozhodčích vyjadřuje velké zklamání nad výkonem rozhodčích, který poškodil renomé jihočeského fotbalového prostředí, všech rozhodčích, delegátů a členů Komise rozhodčích,“ píše v zápisu ze včerejšího mimořádného jednání (viz. níže).

Na Facebooku Jihočeského KFS se k celé kauze vyjádřil předseda kraje Tomáš Pintér. „V první řadě bych se chtěl omluvit všem fotbalovým fanouškům a nadšencům, obzvláště týmu FC AL-KO Semice, že něco takového museli zažít!“ litoval oddíl z Písecka, co si musel během 90 minut prožít a také, že dokázal udržet emoce na uzdě.  

„Po zhlédnutí celého videozáznamu jsem hned ráno v pondělí kontaktoval Předsedu KRaD Jihočeského kraje Jiřího Pečenku, následně proběhla schůzka, na které jsme si sdělili svá stanoviska. Ještě na odpoledne toho dne byla svolána KRaD svolala mimořádné zasedání a tam rozhodla o okamžitém vyřazení trojice rozhodčích Jana Macha, Karla Alberta a Miroslava Vítka z listiny rozhodčích. Nemáme v ruce důkazy, nelze tedy nikoho obviňovat, ale takové posuzování situací může být způsobeno buď naprostou absencí kvality nebo záměrem. V obou případech je ale naprosto nepřípustné, aby takoví rozhodčí dál řídili utkání v krajských soutěžích,“ zdůraznil Pintér, že případné další ovlivňování bude nekompromisně trestat.

Tuhle zprávu přijalo celého fotbalové hnutí na jihu Čech s nadšením. Snad bude varováním dalším kuplířům fotbalu, že tímhle směrem se rozhodně nepůjde. „V případě, že dojde k ovlivnění zápasu, jsou na to potřeba dvě strany. A tou první bývá zpravidla ten, kdo si o nějakou nefér pomoc říká, až potom ten, kdo ji vykonává. Dokud budou ve fotbalovém prostředí existovat lidé, kteří si o takovou pomoc budou říkat, pak se najdou i ti, kteří objednávku splní. Pokud by měl někdo jakékoliv důkazy prokazující úmyslné ovlivnění tohoto nebo jiných utkání, kdykoliv se na mě obraťte. Slibuji, že udělám maximum pro to, aby fotbal přinášel radost z fair-play soutěžení,“ uvedl předseda KFS.

Napsal(a) Michal Průcha | Foto tvcom.cz
 


 
Reklama