Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Joseph Oloko Ede dal Semicím čtyři góly, přesto dostal vyhubováno

 
pátek, 31. března 2023, 14:54

Táborsko - Mužem kola jsme tentokrát zvolili hráče Táborska Josepha Ede Oloka. Na krajský přebor jde o nadstandardního fotbalistu a rozdílového hráče. Semice v posledním kole smetl čtyřmi góly, které ve druhém poločase nastřílel během třiceti minut. Jazyková bariéra nám neumožnila udělat s Mužem kola tradiční rozhovor, o pravidelnou rubriku ale nebudete ochuzeni ani tento týden.

Na podzim hrál nigerijský fotbalista Joseph Ede Oloko Českou fotbalovou ligu za Karlovy Vary, v zimě přestoupil do druholigového Silonu Táborsko a na jaře se stal jednou z hvězdných osobností jihočeského krajského přeboru.

Spolu s dalšími Afričany Emmanuelem Tolnem a Johnem Aloziem tvoří Oloko trojku, která je postrachem soupeřů a rozhoduje zápasy. Ostatně, bylo by divné, kdyby tomu tak v amatérské soutěži nebylo. Oloko je profesionál, kterého vedení Táborska přivedlo jako posilu pro druholigové áčko. Tam se ale zatím Nigerijec výrazněji neprosadil, a proto se rozehrává v krajském přeboru.

V zápasech, ve kterých nastoupil, byla jeho přítomnost na hřišti znát. Prachaticím dal dva góly, při výhře Táborska 7:0, nad Semicemi v posledním utkání béčko Táborska vyhrálo 7:2 a Oloko Ede přispěl čtyřmi góly. Přesto dostal Pepík, jak Olokovi spoluhráči a trenéři říkají, o přestávce v kabině vyhubováno. „Trochu jsme na něj zvýšili hlas, protože neproměnil čtyři vyložené šance. Anglicky moc nemluví, ale přikyvoval. Určitě pochopil, že něco není v pořádku“ usmívá se trenér Táborska B Miroslav Jelen.

Výtky trenérů si Oloko Ede vzal k srdci a ve druhém poločase čtyřmi góly zápas proti Semicím rozhodl. Za takového střelce by byl jistě vděčný každý trenér. Takový fotbalista si kritiku nezaslouží, pomyslel by si možná fanoušek. „Když se potom zamyslíme bez emocí a s chladnou hlavou, tak i ty čtyři góly jsou super. Těžko od něj můžeme očekávat osm gólů za zápas, i když on by byl schopen je nastřílet. Na druhou stranu na něj musíme být trochu přísnější než na hráče krajského přeboru,“ říká na adresu Oloka  trenér Jelen.

Podle něho Joseph Oloko Ede má potenciál na to stát se oporou áčka ve druhé lize. „Musí hlavně chtít, to je ale někdy největší problém afrických hráčů. Když však zapne, jeho kvalita směrem dopředu je na hřišti hodně znát,“ přikyvuje Miroslav Jelen. Jestli ale půjde mladý Nigerijec ve stopách Abdallaha Simy, který to z Táborska dotáhl až do anglické Premier League, to si kouč netroufá odhadnout. „Oloko potřebné parametry má, je vysoký a silný, atletický typ. Jestli ale půjde ve stopách Simy, tak to je sázka do loterie. Především musí dávat góly ve druhé lize, ne v krajském přeboru,“ říká podstatou věc.

Pokud se Joseph Oloko Ede během následujícího půlroku nechytne ve druhé lize, nebude skoro jistě pokračovat ani v táborském béčku. „Vedení ho do Táborska nebralo proto, aby tady hrál krajský přebor. Na to máme dost jiných kluků,“ potvrzuje Jelen. Prozatím ale trenér B - mužstva se službami nigerijského fotbalisty počítá.

S Josephem Oloko Edem a Emmanuelem Tolnem v sestavě je Táborsko B hodně silné. Sotva bude hledat v krajském přeboru přemožitele, i když jednou už ho na jaře našlo. V 18. kole prohrála rezerva Táborska v Oseku 2:1. Tam ale Ede Oloko nehrál. „Osek nás přehrál jednoduchým fotbalem. Jinak si myslím, že pokud budeme vyhrávat, tak to bude vysokým rozdílem, protože kvalita afrických hráčů směrem dopředu je znát. Hodně nám pomohou zkvalitnit hru a díky tomu se budeme, aspoň doufám, dal držet nahoře. Na úplné špici však nejspíš ne. Předpokládám, že tam zůstanou Jindřichův Hradec s Hlubokou a tyto manšafty moc bodů na jaře neztratí,“ odhaduje další vývoj soutěže trenér momentálně čtvrtého Táborska Miroslav Jelen.   

Ideální jedenáctka 19. kola krajského přeboru:

Lukáš Coufal (Prachatice)

Ondřej Kupka (Táborsko B), Martin Carda (Osek), Matěj Otepka (Hluboká), Petr Koktavý (J. Hradec)

Filip Waník (J. Hradec), David Říský (Osek), Matúš Beko (Olešník), Jiří Pravda (Prachatice)

Joseph Oloko Ede (Táborsko B), Tomáš Běhoun (Dražice) 

Napsal(a) Michal Havelka | Foto Jan Škrle