Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Dynamo vyhrálo doma třetí zápas v řadě. Po Bohemians a Slavii odjel s prázdnou Baník

 
sobota, 18. března 2023, 19:24

České Budějovice – Na Střeleckém ostrově potěšili černobílí své fanoušky solidním výkonem a zaslouženým bodovým ziskem. Třetí domácí výhrou v řadě se udrželi na distanc od pásma ohrožených týmů, kam naopak propadl jejich aktuální soupeř, ostravský Baník.

V úvodní fázi prosluněného sobotního odpoledne působil na dobře připraveném trávníku největší rozruch Quadri Adediran, jenž utíkal ostravským obráncům a brnkal na nervy brankáře Jana Laštůvky. První významnější příležitost si však vytvořili hosté po rohovém kopu v 6. minutě. Nebezpečný pokus Matěje Šína naštěstí pro Jihočechy zlikvidoval pozorný David Šípoš. O chvíli později se Aderidan probil do pokutového území Baníku, po ataku bránících hráčů ale nezakončil a dlouho se nedokázal zvednout ze země.

Stejný hráč zakrátko znovu kosmickou rychlostí pronikl do vápna, jenže si poslal míč příliš daleko před sebe a vybíhající Laštůvka byl u něho dřív. Ve 13. minutě Aderidan našel přihrávkou Michala Škodu, jenž naservíroval míč Lukáši Havlovi a ten nádherně prostřelil klubko hráčů. Domácí se radovali zbytečně, gól neplatil kvůli ofsajdovému postavení. Po rohovém kopu, který vybojoval Aderidan, hlavičkoval Roman Potočný, ale mířil vedle. Kapitán Martin Králik dlouhým pasem poslal Aderidana do další šance, budějovické raketě ale nesedla střela.

Splnili všechno do puntíku

Skóre se poprvé měnilo ve 30. minutě, kdy Michal Škoda z levé strany u brankové čáry zacentroval před branku a ostravský Zdeněk Říha nechtěnou tečí přesměroval balon do sítě. Krátce před koncem poločasu nařídil rozhodčí proti Dynamu velmi přísně trestný kop z dvoumetrové vzdálenosti před hranicí velkého vápna. Exekutor Jiří Fleišman levačkou vyslal přízemní střelu k levé tyči, poněkud záhadně se rozestoupila zeď a David Šípoš jenom bezmocně sledoval vyrovnání Baníku.

Brzy po změně stran domácí hráči marně reklamovali soupeřovu ruku a dožadovali se penalty. V 55. minutě opustil hrací plochu pokopaný Aderidan, jehož pozici zaujal Nicolas Penner. O střelbu v zahuštěném prostoru před ostravskou brankou se opakovaně pokoušel Tomáš Zajíc, závar ukončil odpískaný ofsajd. Rozhodující chvíle nastala v 61. minutě. Tomáš Zajíc zpětnou přihrávkou z pravé strany našel ideálně postaveného Marcela Čermáka a čtyřiadvacetiletý záložník si přesnou střelou ke vzdálenější tyči vychutnal svůj premiérový gól ve Fortuna lize.

K záchraně výsledku pro Baník se snažil přispět střídající Muhamed Tijani, bývalý hráč Táborska, který několikrát pozlobil černobílou defenzívu. Gólovou pojistku naopak mohli přidat domácí v 81. minutě, kdy Benjamin Čolić zprava zahrával trestný kop a Lukáš Havel hlavičkoval do tyče. Moravané v zoufalém úsilí vybojovat alespoň remízu vygenerovali jedinou vážnější šanci – Ladislav Almási mířil nad branku. „Kluci splnili do puntíku, co jsme si řekli. Klobouk dolů před nimi. Získali jsme tři zlaté body,“ mnul si ruce jeden z trenérů vítězného celku Tomáš Zápotočný.        

SK Dynamo Č. Budějovice – FC Baník Ostrava 2:1 (1:1)

Góly: 30. vlastní (Říha), 61. Čermák – 45. Fleišman. Rozhodčí: Berka – Vlček, Šimáček. ŽK: 0:1 (81. Plavšić). Diváků: 4 392.

SK Dynamo: Šípoš – Sladký, Havel, Králik – Čolić, Čermák (86. Čavoš), Hellebrand (86. Broukal), Potočný (78. Mršić) – Aderidan (55. Penner), Zajíc (78. Matoušek) – M. Škoda. Trenér Marek Nikl.

Ostrava: Laštůvka - Sanneh (85. Juroška), Říha, Pojezný, Fleišman (78. Šehič) - Kaloč - Cadu (85. Smékal), Šín (72. Tijani), Kuzmanovič (78. Miškovič), Plavšič - Almási. Trenér Pavel Hapal.

Napsal(a) Ladislav Lhota | Foto Jan Škrle