Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Fotograf a sportovní novinář Petr Vitoň se vydal na poslední plavbu

 
čtvrtek, 2. března 2023, 19:44

České Budějovice – Sportovní kruhy obletěla velmi smutná zpráva, v úterý 28. února 2023 nás navždy opustil legendární českobudějovický sportovní fotograf, kameraman a novinář Petr Vitoň. Zemřel ve věku nedožitých jednaosmdesáti let.

Považoval se, jak sám rád říkával, za ortodoxního Jihočecha. Fotografoval více než 60 let. Když přišla nabídka od sporťáka Jihočeské pravdy Petra Turka z vrbenské redakce, neobešla se bez jeho účasti žádná sportovní akce v jihočeské metropoli. Fotbal, hokej, nohejbal, volejbal…

Pořizování snímků z fotbalu a hokeje mělo tehdy jasnou podmínku. V každém případě zachytit gól. „Neexistovalo, že by tam gól nebyl. Žádné souboje před brankou jako dnes,“ vyprávěl Petr Vitoň. Jako fotoreportér měl dokonce dohodu s legendárním kanonýrem Dynama ČB Ladislavem Novákem. „Domlouval jsem se s ním, v jaké minutě bych potřeboval, aby dal gól, že kromě Dynama musím jet ještě na Lokotku nebo někam jinam. Když dal gól, zeptal se mě: Bylo to dobrý? Jenže nebyla doba digitálů, prostě to šlo natvrdo, jedno cvaknutí a muselo to tam být. Většinou tam ten gól byl,“ prozradil úsměvnou historku z fotbalového prostředí.

K focení sportovních klání přivedl kamaráda a parťáka z Pozemních staveb Milana Šímu. Společně se podíleli na vydávání týdeníku Jihočeský stavbař a později vytvořili sehranou dvojici při skladbě fotbalového zpravodaje.

Petr Vitoň se významně zapsal do fotbalového dění na Střeleckém ostrově. Byl u vydávání prvních tištěných zpravodajů Dynama v polovině osmdesátých let minulého století, kdy se do Budějovic vrátila první liga po 37letém čekání. Fotil i památné finále Českého poháru v Třebíči, kde Dynamo ČB podlehlo favorizované Dukle Praha, či postupové oslavy a koupání v kašně na náměstí po vítězství s Teplicemi.

Vydávání bulletinu zajišťoval českobudějovickému Dynamu téměř dvě desítky let. Fotky dodával i hokejistům Motoru a tvůrcům oblíbeného Hokejklubu.

Holdoval plavání a lyžování. V Čechách patřil mezi průkopníky windsurfingu, který jeho zásluhou zakořenil i na Lipně, kde pravidelně pořizoval snímky a reportáže ze závodů jachet. „Voda se mi stala osudem,“ prohlásil v jednom z rozhovorů.

Poslední rozloučení s Petrem Vitoněm bude v obřadní síni českobudějovického krematoria v pondělí 13. března od 10.30 hodin.

Napsal(a) Michal Průcha | Foto archiv