Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Dynamo před startem jara: Nebojíme se nikoho, ujišťují trenéři

 
úterý, 24. ledna 2023, 17:46

České Budějovice – Zápasem na stadionu 1. FC Slovácko poslední lednovou sobotu vstoupí českobudějovické Dynamo do jarní části nejvyšší domácí soutěže. Ve finiši zimní přípravy absolvovali svěřenci trenérské dvojice Marek Nikl – Tomáš Zápotočný desetidenní soustředění v Turecku.

Pobyt v tréninkovém centru Belek poblíž Antalye u Středozemního moře si pochvalovali trenéři i hráči. „Celé soustředění hodnotím jako pozitivní. Mužstvo prověřily tři zápasy a přestože jsme prohráli první dva, určitě si z toho neodnášíme stres. Naopak, vyzkoušeli jsme si, co bylo potřeba. Osobně jsem byl nadšený z Turecka. Vrátil jsem se do známého prostředí, kde jsem strávil krásné fotbalové roky,“ říká Tomáš Zápotočný.

Začátek pobytu ve vzdálené zemi provázelo deštivé počasí, ale brzy se umoudřilo. „Našli jsme tam po všech stránkách skvělé podmínky a vynikající zázemí,“ přizvukuje Marek Nikl. „Míchali jsme sestavu. Chtěli jsme některé hráče vidět na trávníku spolupracovat s jinými, než jsou zvyklí. Po porážkách od Vasasu Budapešť a Widzewu Lodž jsme vyhráli až třetí zápas nad kosovskou Prištinou. Věříme, že tak budeme pokračovat. Kluci si to v Turecku odmakali a důležité bylo, že jsme se vrátili bez zraněných,“ vyzdvihuje.

V přípravných zápasech na turecké půdě se ukázaly posily – záložník Marcel Čermák (24), kterého si trenérská dvojice přivedla z předchozího společného působení v Příbrami, a útočník Quadri Adebayo Aderidan (22), jenž na podzim kopal za pražskou Duklu. „Oba nás mile překvapili. Myslím, že Quadri bude raketa,“ usmívá se Zápotočný, který podle informace sportovního manažera Milana Čadka bude v oficiálních zápisech vedený jako trenérský asistent, studující profi licence.

V reálu však oba trenéři vystupují jako rovnocenní. „Tímto způsobem už fungujeme rok a vždycky jsme se dokázali shodnout. Vůbec jsme si nerozdělili své role a zatím nám to funguje. Předtím v Příbrami i nyní v Budějovicích. Proto v tom pokračujeme,“ vysvětluje Marek Nikl, oficiálně hlavní trenér. Jediné, o čem nebudou rozhodovat, je nasazování brankářů do utkání, které zůstává v kompetenci Zdeňka Křížka.  

Na startu druhé poloviny fotbalové sezony si Dynamo vyzkouší anglický týden. Po sobotním duelu na Slovácku přivítá na Střeleckém ostrově v rámci 4. kola MOL Cupu tým FC Hradec Králové. Utkání se hraje ve středu 1. února od 15 hodin. Na první domácí duel o ligové body půjdou diváci k pravému břehu Vltavy v neděli 5. února od 15 hodin, kdy černobílí přivítají FC Slovan Liberec. „Bude to rychlé, ale nebojíme se točit sestavou. Vždycky rozhodujeme podle toho, jak se hráči prezentují v tréninku,“ sděluje Zápotočný.

Po návratu z Turecka do zimních podmínek onemocněl záložník Patrik Čavoš, jenž pobírá antibiotika. Ostatní hráči jsou v pořádku. „Atmosféra v kabině je dobrá. Po náročném tréninku večer doma lehneme a hned spíme, ale věřím, že budeme úspěšní. V přípravných zápasech jsme se přesvědčili, že máme na čem stavět. Ukázalo se, co můžeme zlepšit, a poslední výsledek nám dodal víru, že jsme na správné cestě. Možná se to neprojeví okamžitě, ale myslím, že můžeme dokázat velké věci,“ nešetří optimismem kapitán třináctého týmu ligové tabulky Martin Králik.

Sestava proti Slovácku ještě nemá definitivní podobu. Jisté je, že nenastoupí Patrik Čavoš a Lukáš Čmelík, kteří mají stopku kvůli žlutým kartám. „Máme představu, ale může se to změnit. Nebojíme se nikoho a jdeme do jara s odhodláním vyhrát každý zápas,“ ujišťuje Marek Nikl. „Chceme předvádět dobrý fotbal a nalákat víc fanoušků do hlediště. Udělat z domácího hřiště nedobytnou tvrz. Je to velká motivace,“ dodává Tomáš Zápotočný.

Kádr SK Dynamo pro jarní část sezony 2022/2023

Brankáři: Martin Janáček, Dávid Šípoš, Colin Andrew

Obránci: Lukáš Havel, Benjamin Čolić, Martin Králik, David Broukal, Lukáš Skovajsa, Martin Sladký, Ondřej Čoudek, Branislav Sluka

Záložníci: Patrik Čavoš, Nicolas Penner, Patrik Hellebrand, Jakub Grič, David Krch, Roman Potočný, Lukáš Čmelík, Marcel Čermák, Jonáš Vais, Jakub Hora, Matej Mršić

Útočníci: Daniel Hais, Jakub Matoušek, Michal Škoda, Tomáš Zajíc, Quadri Adediran

Napsal(a) Ladislav Lhota | Foto Jan Škrle