Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Trenér Táborska Roman Nádvorník: Kdybychom měli 22 bodů, byl bych spokojen

 
úterý, 29. listopadu 2022, 18:24

Táborsko – Příští rok padesátiletý trenér Roman Nádvorník vede od půlky září A tým FC Silon Táborsko ve Fortuna: národní lize. Za dva a půl měsíce se mu podařilo mužstvo stabilizovat a alespoň částečně ho odpoutat se od spodku tabulky. Na jaře ho čeká s týmem spousta práce, protože soutěž je extrémně vyrovnaná. V následujícím rozhovoru se trenér ohlíží za podzimní částí aktuálního ročníku druhé fotbalové ligy.

Po 16 kole F:NL patří Táborsku 9. místo tabulky s 20 body. Lze vyjádřit spokojenost s umístěním – dejme tomu na procenta?
Nevyjadřoval bych spokojenost na procenta, ale řekl bych dvě věci. Situace, kdy jsem klub přebíral, byla opravdu kritická. Mužstvo nemělo výsledky, mělo velice špatnou produktivitu, bylo poslední ve vstřelených gólech. Hodně gólů navíc dostávalo. Druhým faktorem je, že tabulka druhé ligy je asi nejvyrovnanější za posledních x let. Jeden bod dělá rozdíl tří pozic v tabulce. Po mém příchodu se nám povedla doma velice dobrá bilance, kdy jsme ze 4 zápasů třikrát vyhráli a jednou remizovali. Povedlo se nám odpoutat se z posledního místa ve vstřelených gólech. Už nejsme v tomto ohledu poslední. Zlepšili jsme se, i co se týče obdržených gólů. Z mého pohledu, abych byl spokojen, tomu chyběly ještě dvě věci. Zaprvé vítězství venku, to se nám nepovedlo. (Jediná výhra venku v Karviné nebyla za trenéra Nádvorníka, ale za jeho předchůdce, pozn. autora.) Dvakrát jsme venku remizovali, některý zápas jsme měli dotáhnout do vítězného konce. Naším cílem bylo mít po podzimu o dva body více. Kdybychom měli 22 bodů, byl bych spokojen.

Po vašem příchodu v rozehraném podzimu tým FC Silon Táborsko získal v osmi duelech 12 bodů z 24 možných. Kterých poztrácených bodů nejvíce litujete?
Určitě jsme měli minimálně remizovat na Dukle, tam jsme neměli prohrát. Určitě jsme měli dotáhnout ve vítězství zápas ve Vlašimi, kde jsme vedli o dvě branky, ale nakonec z toho byla remíza. Kdybychom měli tyto body, figurovali bychom ještě o pár příček v tabulce výše.

Nejprve jste začal pracovat na defenzivě, aby se neopakovala blamáž, kdy tým dostal v Prostějově pět gólů. Jak se to podařilo?
Myslím si, že po mém příchodu se problémy v defenzivní části hry podařilo odstranit. Předělali jsme rozestavení, začali jsme hrát v jiném než za předchozího trenéra. Začali jsme praktikovat 4-2-3-1. Byly jasně dány úkoly, kteří hráči se budou věnovat obranné fázi, a kteří se budou o to více snažit vepředu, abychom body získávali. Mužstvo vše chytilo za správný konec, obranou fázi jsme zvládli. Vycházeli jsme z toho, že chceme hrát minimálně na 0:0 a proměnit šance z brejkových situací nebo ze standardky.

Zlepšila se částečně i ofenziva, ale mužstvo pořád dává velmi málo branek. V osmi zápasech pod vaším vedením deset. Proč tomu tak je?
Máme málo ofenzivních hráčů. Když jsem přišel, pochopil jsem, že skladba týmu je osmnáct defenzivních hráčů a čtyři ofenzivní. Když nastane pokles výkonnosti hráčů z ofenzivy nebo někdo vypadne pro zranění, tak je není jak nahradit. Jsou fáze zápasu, kdy potřebujte vystřídat, okysličit hru dopředu, ale tam nám chyběla kvalita, chyběla nám konkurence. Konkurence hráče posouvá, zvyšuje jejich výkonnost. To byl asi náš největší problém.

Někdo by mohl namítnout, že tu zkušení hráči směrem dopředu jsou: Ledecký a Nešpor…
Góly jsou výsledkem práce celého mužstva. Ti dva jmenovaní hráči přišli s nějakou vizitkou, ale nemyslím si, že by ofenziva stála jen na nich. Po mém příchodu jsme v každém utkání měli pět, šest stoprocentních gólových šancí. Bohužel jsme většinu neproměnili. Také se musíme podívat, v jakém rozpoložení sem ti hráči přišli. Oba v posledním působišti nehráli, měli herní deficit, chvilku jim trvalo, že než se do toho dostali. Ledecký nám pak hodně pomohl. Dokud byl při síle, byl na hřišti hodně znát.   

S vaším příchodem se změnila brankářská jednička. Do brány jste vrátil Zadražila. Proč?
Každý trenér má jiný pohled na brankáře. Já mám rád, když v bráně stojí velký, silný gólman, aby pomohl při standardních situacích, vysokých míčích. Tohle splňoval Zadražil v mých očích více než Kotek. Proto šel do brány Zadražil. Myslím, že se nám to vyplatilo. Nebyl pode mnou jediný zápas, že by udělal nějakou hrubku, že by mužstvu ublížil.

Pozorovatelé hry Táborska také říkají, že tým nemá typického špílmachra, hráče, který diriguje hru.
Nemáme ho, je to tak. To je přesně to, o čem jsem už hovořil. V kádru jsem našel osmnáct defenzivních hráčů. Vyloženě kreativní hráči nám scházejí.

Skladbu týmu lze změnit. Jednou věcí jsou trenérovy představy a druhou jsou ale ekonomické možnosti klubu. Co lze v tom smyslu v zimě očekávat?
Věřím, že se nám podaří přivést čtyři, pět hráčů, kteří budou mít kvalitu, aby dokázali nastupovat v základní sestavě. Chceme zvýšit konkurenci a kvalitu týmu.

Bavíme se také o tristní venkovní bilanci. Z devíti zápasů venku mužstvo vyhrálo pouze jednou za trenéra Kováče v Karviné. Proč to týmu venku nejde?
Ano, měli jsme přivézt další vítězství z venkovního hřiště. Asi nejblíže jsme k tomu byli ve Vlašimi. Ani na Dukle nebo v Opavě, kde jsme prohráli, ani ve Vlašimi jsme nepropadli. I venku jsme zápasy odehráli dobře, ale chyběla nám větší kvalita v šancích, které jsme si vypracovali. Vždycky jsme hráli 70 minut dobře, ale soupeř nás stačil v těch 20 minutách potrestat. Nevyvarovali jsme se chyb, málo jsme se koncentrovali.

Jak byste charakterizoval herní projev mužstva?
Několik lidí kolem fotbalu, manažeři, různí činovníci mi volali, že se jim líbí naše přechodová fáze, kdy jsme chodili rychle nahoru ve čtyřech, pěti lidech. Dokázali jsme si šance vytvářet. Domnívám se, že jsme předvedli i výkony dobré pro diváky. Nemám moc rád fotbal, v němž se vyhodnocuje počet doteků, mám rád, když se hraje rychle nahoru, kdy se situace dobře vykombinuje, kdy jsme rychle v šestnáctce. Tam se dnes fotbal rozhoduje, tam se o to musíte poprat. Důležité je dostat co nejvíce balonů do šestnáctky. Mužstvo se to snažilo plnit. Jediná chyba na kráse byla, že jsme nebyli více produktivní.   

Hraje při bodových plánech pro jaro roli skutečnost, že mužstvo bude hrát osmkrát doma a jen šestkrát venku?
Hraje. Povinnost nám velí doma zápasy zvládat, navázat na podzim, kdy jsme doma pode mnou neprohráli. Doma musíme zkrátka bodovat. To by měl být klíč k záchraně. Soutěž je strašně vyrovnaná. Body z domácího prostředí budeme jednoznačně k záchraně potřebovat.

Jaká jsou tedy vaše přání pro jaro?
Cílem je se co nejdříve zachránit, mít co nejdříve klid. Musíme dobře začít. Máme hned na úvod těžký zápas doma s Vyškovem, který hraje o postup do ligy. Pak nás čeká venku Chrudim, což je další těžký soupeř. Nesmíme prospat začátek jarní části soutěže. Mým přáním je skončit po 30. kole někde kolem 5. místa.

Napsal(a) Luboš Dvořák | Foto Jan Škrle