Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Dušan Žmolík: Čtrnácté místo mě mrzí. Herní kvalita týmu je určitě větší

 
pondělí, 28. listopadu 2022, 17:24

České Budějovice - Se čtrnáctým místem panuje u nováčka ČFL nespokojenost. Mladíci z B mužstva přitom nehráli špatně a často nebyli v zápasech horší. Proč není rezerva ligového Dynama v tabulce výše, o tom jsme si popovídali právě s osobou nejpovolanější, tedy s koučem Dušanem Žmolíkem, který má za sebou první rok na lavičce třetiligové rezervy.

Po podzimu patří Dynamu čtrnácté místo. Co na toto umístění říkáte?
Nejsme spokojeni hlavně kvůli tomu, že náš herní projev tomuto umístění neodpovídal. Herní kvalita týmu je určitě větší, a proto mě mrzí, že se nacházíme až na čtrnácté příčce.

Proč tedy není vaše pozice lepší?
Především jsme dávali málo gólů. Nastříleli jsme pouze čtrnáct branek, což je neúměrné k počtu vyložených šancí, které jsme měli. Proměňování těch nejvyloženějších, včetně penalt, byl náš největší problém. Střelecká deka způsobila, že kluci měli v koncovce nohy svázané a my musíme přes zimu zapracovat na tom, aby se jim dřina na hřišti vyplatila v podobě gólů.

Na druhou stranu jste moc gólů nedostávali…
Na to, jak mladý tým máme, obrana pracovala dobře. V tomto ohledu jsem spokojený. Většina z obdržených gólů byla po našich hrubkách, kdy jsme soupeři míč, jak se říká, namazali. Nebylo to o tom, že by nás soupeři přehrávali, což je pozitivní.

Letošní sezóna trochu připomíná tu předchozí. Po podzimu jste si stěžoval na slabší koncovku, na jaře jste pak ale své soupeře často válcovali.
Polovina minulé sezóny byla také střelecky utrápená. Pak jsme to zlomili v jednom zápase, který nám vyšel, a od té chvíle jsme soupeře přehrávali často i rozdílem třídy. Dávali jsme spoustu gólů a postup z druhého místa jsme si vybojovali i díky výbornému skóre. Doufám, že na jaře se nám zase bude dařit a budeme úspěšní.

Česká fotbalová liga je ale taky, předpokládám, těžší soutěží…
Kvalita soupeřů je v ČFL určitě větší, když ale vezmu to množství šancí, které jsme si vytvořili, je to podobné jako v divizi. Ve třetí lize je možná v té závěrečné fázi méně prostoru k zakončení, jinak ale velký rozdíl mezi oběma soutěžemi nevidím.

Můžete vyzdvihnout nějakého jednotlivce, kterého byste doporučil trenérům A mužstva?
Asi nemůžu, protože jsme hráli týmově. Za celou podzimní sezónu jsem nevyzdvihl žádné jméno ani pro klubový web, protože by to bylo vůči ostatním hráčům nespravedlivé. Jsem spokojený s pracovitostí týmu jako celku a s jeho herním projevem. Kdybychom proměňovali šance, byl by podzim fantastický. Nikoho konkrétního bych sice trenérům áčka nedoporučil, myslím ale, že kdyby chtěli jakéhokoliv hráče vyzkoušet v tréninku, byl by od nás velice dobře připravený.

Změní se nějakým způsobem kádr v průběhu zimní pauzy? Chystáte se přivést nějakého zkušenějšího fotbalistu?
Na jednu stranu si říkám, že kádr je hodně mladý a zkušenější hráč by se hodil. Na druhou stranu i ti mladíci odehráli výborné zápasy a je otázka, jestli by nám někdo zkušený pomohl. Otazník je u Jirky Kladrubského, který bude mít povinnosti u áčka, a uvidíme, jestli bude stíhat pomáhat ještě v béčku. Jinak i na jaře by k nám měli chodit hráči z širšího týmu áčka, kteří nebudou tolik vytěžovaní.

Na podzim jich ale moc nebylo a ve většině utkání jste se museli obejít bez nich…
Je to tak. Většinou jsme se obešli bez hráčů A týmu a musím říci, že kluci přesto zápasy herně zvládali. Pro ně to bylo jedině dobře, protože byli herně dostatečně vytížení a v soutěži se otrkali. Ani já jsem si nikdy nestěžoval, že máme k dispozici málo pendlů z ligového áčka. Pokud na jaře nějaký přijde, věřím, že nám pomůže k lepším výsledkům, abychom mohli hrát s klidnější hlavou.

Mluvili jsme o tom, že cestou k lepším výsledkům je především zlepšená produktivita. Je ještě něco, kde budete muset přidat?
Naší silnou stránkou na podzim bylo, že jsme inkasovali málo gólů a na naší obranné činnosti musíme dále pracovat tak, abychom jich dostávali ještě méně. Je škoda, že když už góly dáme, že je také dostaneme. Tak to bylo například s Povltavskou, které jsme nastříleli tři góly, přesto to ale na vítězství nestačilo, poněvadž jsme také tři dostali. Musím dál pracovat na organizaci naší hry, abychom nedostávali laciné branky, které soupeři nabídneme jako na zlatém podnose našimi chybami.

 
 
Napsal(a) Michal Havelka | Foto Jan Škrle
 


 
Reklama