Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Bezgólová remíza s Islandem na Střeleckém ostrově stačila jednadvacítce k postupu na Euro

 
středa, 28. září 2022, 07:11

Baráž o postup na Euro 2023 do Rumunska a Gruzie skončila pro české mladíky úspěšně. Po vítězství 2:1 na Islandu uhráli v odvetě na stadionu Dynama v Českých Budějovicích bezgólovou remízu a po závěrečném hvizdu si užili velké oslavy.

Český tým se kvalifikoval na druhý evropský šampionát za sebou, celkově devátý v historii. V první půli měli více ze hry domácí, byť Islanďané dokázali podržet míč, hráli však do stran a dozadu. Směrem dopředu byli téměř neškodní.  Výjimkou byla hlavička Olafssona brzy po začátku, z níž hosté vytěžili alespoň rohový kop.

Svěřenci trenéra Suchopárka ohrožovali branku Islandu častěji. Po hezkém Juráskově centru zleva se v souboji s obráncem u zadní tyče neprosadil Kozák. První střelou mezi tyče se prezentoval ve 13. minutě Gabriel, ale brankář Valdimarsson byl na místě. Do Sejkovy rány z hranice velkého vápna se vložil jeden z obránců, čímž usnadnil gólmanovi práci.

Velmi pěkná a zřejmě nejnebezpečnější akce první půle se zrodila v 21. minutě. Gabriel zatáhl míč z pravé strany, zacentroval podél zadní čáry do malého vápna a Sejk vypálil z voleje, mířil však vedle. Krátce před přestávkou střílel zdálky Valenta, ale míč letěl vysoko nad branku.

Po obrátce se aktivita přesunula na kopačky fotbalistů Islandu. Obrovskou šanci měl v 56. minutě Baldursson, jenž prokličkoval k hranici pokutového území a dělovkou protáhl gólmana Kováře, jenž s obtížemi vyrazil míč na roh. Dalekonosná střela Thórhallssona potom letěla vedle. V 60. minutě zahrozil také Červ a po něm Sejk, vyšel z toho další rohový kop.

Pokusy o zakončení na straně Islandu zaznamenali také Óskarsson a Thórdasson. Domácí předvedli v 82. minutě zajímavý signál po rohovém kopu zprava – Valenta poslal míč od praporku po zemi zpátky do pole na osu hřiště, ale pohotová střela Červa nepřekvapila Valdimarssona.

Rozhodčí přidal k devadesáti minutám ještě čtyři a hosté si v nastaveném čase vypracovali tutovku. Ránu Fridrikssona u levé tyče bravurně vykryl gólman Kovář. Nervózní závěr vygeneroval strkanici před pokutovým územím domácích a objevilo se několik žlutých, dokonce i červená karta. „Nehráli jsme dobře, zbytečně jsme byli nervózní. Ale měli jsme v bráně Matěje Kováře, který chytil tři góly,“ ulevil si trenér Suchopárek v rozhovoru pro Českou televizi.

Česko U21 – Island U21 0:0

Rozhodčí: Krogh – Rasmussen, Dahl. ŽK: 6:2 (23. Kozák, 40. Sejk, 55. Valenta, 90. Žambůrek, 90. Souček, 90. Hranáč – 41. Thórdason, 90. Bjarkason). ČK: 0:1 (90. Fridriksson). Diváků: 5 721.

Česko: Kovář – Gabriel, Vitík, Hranáč, Jurásek – Valenta (89. Souček), Červ, Žambůrek – Ševčík (57. Kaloč) – Sejk (74. Fila), Kozák (57. Daněk). Trenér Jan Suchopárek.

Napsal(a) Ladislav Lhota | Foto Jan Škrle