Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

V utkání Kaplice s Blatnou vytáhl sudí devět žlutých a dvě červené karty

 
úterý, 27. září 2022, 13:31

Kaplice – Po mnoha a mnoha letech došlo na vzájemné utkání kaplického Spartaku s Blatnou. Bylo to v rámci šestého kola oblastní I. A třídy.

V úvodu střetnutí byli aktivnější domácí. Už v páté minutě se v gólové pozici ocitl z pravé strany Daniel, vyprášil však jen rukavice brankáře Šimůnka. Vzápětí měli Kapličtí výhodu standardní situace z levé strany. Po rozehrávce Divokého poslal balón nad bránu Gutheis. Gól visel na vlásku. V minutě sedmé se zleva do zakončení dostal Gutheis, střelu po zemi Šimůnek dokázal vyrazit, došlo k následným dorážkám Vaniše a znovu Gutheise, ale ani jedna ze střel si cestu přes hradbu těl do branky nenašla.

Hosté úvodní tlak svého hostitele přestáli bez úhony a po čtvrthodině hry mohli jít sami do vedení. Do gólové pozice se dostával Jiří Říha, ale jeho jmenovec v domácí svatyni František Říha při své letošní premiéře proti němu včas vyběhl a nedal mu prostor na lepší zakončení, o dorážku se pokoušel Michal Kůst, ale střelu dokázal zablokovat vrátivší se Procházka.

O chvílí později pokoušel střelecké štěstí znovu Michal Kůst, táhlá rána skončila jen v ochranné síti nad kaplickou svatyní. Skóre se změnilo v minutě devatenácté a vedení se ujali hosté z Blatné. Po akci z levé strany následoval přízemní centr, na přední tyči nikdo z hráčů na balón nedosáhl, ten prošel až na zadní tyč, kde byl zcela osamocený Adam Bulka, který pohodlně míč doklepl do prázdné branky spartakovců – 0:1.

Kapličtí prahli po rychlém smazání jednogólového manka. Ve 24. minutě zahrávali trestný kop. K odraženému míči se dostal Divoký, z hranice velkého vápna poslal míč vedle pravé tyče. O tři minutky později už bylo ale srovnáno. Tentokráte trestný kop z pravé strany, po rozehrávce Vaniše na Gutheise, nezachytili bránící soupeři náběh Roberta Daniela, který zblízka překonal brankáře Šimůnka – 1:1.

Začínalo se od znova. Ve 35. minutě skončil mimo křížný pokus blatenského Michala Kůsta. O chvíli později mohli skóre změnit Kapličtí. Rohový kop zahrával Gutheis, na zadní tyči hlavičkoval v gólové pozici Štrbačka mimo. Za další moment trestný kop domácích z hlouby pole. Centr do vápna poslal do šestnáctky kapitán Jiří Divoký, gólman Šimůnek centr neodhadl a míč nedokázal zasáhnout a byl hodně rád, že míč klepl pouze o tyč a odrazil se mimo. Krátce před přestávkou po další standardní situaci domácích a centru Divokého hlavičkoval nad bránu Daniel. Do kabin se tak odcházelo za nerozhodného stavu.

K obratu zavelel Gutheis

Nástup do druhého dějství vyšel Spartakovcům náramně. Už po pěti minutách hry se jim podařilo dokonat obrat ve vývoji skóre. Na pravé straně Divoký posunul míč na rozběhnutého Pastiera, jenž pronikl do vápna, vyběhnutého Šimůnka překonat nedokázal, ale u vyraženého míče byl první Petr Gutheis a tvrdou ranou propálil do brány vracející se obránce soupeře – 2:1.

V 55. minutě měli hosté slibnou příležitost na vyrovnání. K přímému kopu z velmi dobré střelecké pozice se postavil kapitán Štěpán Říha, ale střela mu vůbec nevyšla a skončila vysoko nad svatyní gólmana Františka Říhy. O minutu později naopak udeřili domácí. Za přesným pasem Vávry se vydal nabíhající Štrbačka, dostal se za obránce, ve vápně byl zastaven nedovoleně brankářem Šimůnkem a pískala se penalta. K bílému bodu se postavil Petr Gutheis a byl úspěšný – 3:1. Kapličtí rázem odskočili na rozdíl dvou branek.

V 58. minutě hostujícího gólmana zachránila podruhé v zápase tyč. Rychlý kontr do otevřené blatenské obrany. Míč doputoval po ose Pastier Gutheis až do vápna k volnému Divokému, který dokázal zakončit mimo Šimůnkův dosah, ale míč skončil na levé tyči a odražený balón uklidil do zámezí obránce hostů. Na druhé straně si gólman Říha pohlídal přízemní střelu Krále. Po hodině hry po zpětné Gutheisově přihrávce poslal balón nad bránu Divoký. Obdobně dopadl o chvíli později i Tomáš Vávra, jehož přízemní střel se mezi tři tyče nevešla.

V dalším průběhu si Spartakovci bez větších problémů hlídali dvoubrankový náskok. Hráči Blatné se do vážnějších příležitostí prakticky vůbec nedostávali. V závěrečné desetiminutovce Kapličtí mohli svou výhru ztvrdit. V 84. minutě po ideální přihrávce Gutheise se ve vápně Divoký kličkou zbavil vybíhajícího Šimůnka, ale odkrytou branku následně netrefil, rozvlnil pouze boční síť. O několik minut později spolupráce stejných hráčů. Gutheis posunul míč Divokému, který se na vápně uvolnil, z dobré střelecké pozice byl však hodně nepřesný. Když už se zdálo, že Kapličtí poprvé dohrají utkání v domácím prostředí v plném počtu hráčů, došlo v úplném závěru ke strkanici, po které museli předčasně pod sprchy kaplický Štěpánek a hostující Michal Kůst.

Zápas skončil zaslouženou výhrou domácích, která k počtu příležitostí mohla být i výraznější.

TJ Spartak Kaplice – TJ Blatná 3:1 (1:1)

Branky: 50. a 56. (pen.) Gutheis, 27. Daniel – 19. A. Bulka. Rozhodčí: Písek – Crkva, Kotnauer. DFA: Albrecht. ŽK: 4:5 (Vaniš, Daniel, Štrbačka, Gutheis – J. Říha, Bláha, Šimůnek, Š. Říha, M. Kůst). ČK: 1:1 (90. F. Štěpánek – 90. M. Kůst). Diváků: 135.

Kaplice: F. Říha – Štrbačka (79. Doubrava), T. Vávra, Čutka, Kuchař - Daniel (64. F. Štěpánek), Procházka, Divoký, Vaniš (70. Pál) - Gutheis, Pastier. Trenér Ginzel.

Blatná: Šimůnek – Bláha, Hlaváč, Sedláček, Hrádek - A. Bulka, Š. Říha, Levý (72. Antoš), Král (85. L. Kůst) - J. Říha, M. Kůst. Trenér Voříšek.

Napsal(a) Libor Granec | Foto Libor Granec