Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Soběslavští jdou v poháru dál. Snad jim los přihraje atraktivního soupeře

 
pátek, 16. září 2022, 07:06

Soběslav – Úspěšnou cestu celostátním pohárem prožívá soběslavský Spartak. Vyřadil už třetího soupeře. Po Jankovu a Písku si vyšlápl na další třetiligový celek. Ve středečním 2. kole porazil nováčka ČFL Přeštice 3:1. Nejprve srovnával po půl hodině Hájek a v 78. minutě zvrátil stav Vaněk, pojistku přidal po pár minutách Mazouch. „Hráči si zvedli sebevědomí, podobné výhry jsou vítané,“ libuje si v rozhovoru kouč Radek Hajič.

Z jihočeských amatérských klubů jste to v domácím poháru dotáhli vlastně nejdál. Je vidět, že se na pohárová utkání připravujete svědomitě.
My se na každý zápas připravujeme svědomitě, otázkou pak je, jak to dopadne na hřišti. Pohárový zápas s Přešticemi, to byl jeden z těch našich lepších momentů. Teď jde o to, abychom podobné výkony dokázali zopakovat i v divizních mistrácích. A hlavně, abychom takto hráli také ve venkovních utkáních, ne jenom doma.

Význam Mol cupu tedy nepodceňujete?
Neřekl bych, že pohár nějak nadřazujeme nad divizní soutěž. Bereme to jako takový bonus a když se zadaří, tak jako proti Přešticím nebo předtím s Pískem, tak je to jenom plus. Hráči si zvednout sebevědomí a podobné výhry jsou vítané jak pro ně samotné, tak pro fanoušky a vlastně pro celý soběslavský fotbal. Nyní se můžeme těšit na dalšího soupeře.

Je jisté, že těšit se nyní můžete na profesionální klub z první či z druhé ligy. Přemýšlíte, na koho byste rádi narazili?
Pro nás je důležité, abychom hráli doma. Pro hráče i diváky by bylo fajn, kdyby k nám přijel nějaký atraktivní prvoligový manšaft. Který to bude, to už necháme osudu. Hlavně, aby se hrálo v Soběslavi. Jistě by pro hráče nebylo příjemné jet ve všední den třeba do Ostravy a vracet se s debaklem někdy v noci, když mají jít následující den do práce.

Určitě je pro amatérské fotbalisty náročné odehrát tři zápasy během týdne. Není však pochyb, že hráči nechají na hřišti v příštím pohárovém utkání duši bez ohledu na to, kdo bude soupeřem Soběslavi…
Mělo by to tak být. A nejen proti atraktivním soupeřům v poháru, ale i v divizích utkáních, a to zejména na hřištích soupeřů, kde v této sezóně pokulháváme. Nyní si přejeme uspět za tři body doma s Komárovem a potom nepropadnout v derby na hřišti Lomu. Tam budeme chtít uhrát nějaký solidní výsledek. Mě těší, že už jsme sehnali druhého trenéra, kterým je Milan Barteska, a že spolu můžeme spoustu věcí zkonzultovat. To je pro mě velkým přínosem.

Pošetřili jste nějaké hráče a dali naopak příležitost těm, kteří jsou méně vytížení, jak je v pohárových utkáních běžné?
Takové možnosti nemáme, kádr není tak široký, takže sestava se zásadně nelišila. V utkání s Přešticemi chyběli dva hráči, kteří se jeli podívat na Real Madrid. Další přijel až na posledních pět minut, protože se vrátil pozdě z pracovní cesty. Na lavičce jsme tedy měli pět lidí, z toho dva dorostence. Už v desáté minutě musel navíc kvůli zranění odstoupit Hromada. Ti hráči, kteří ve středu proti Přešticím nastoupili, odvedli dobrý výkon, bojovali a výsledek se dostavil. Asi by měli hrát v dalším soutěžním utkání s Komárovem.

Po minulém pohárovém úspěchu proti Písku jste v závěru ztratili dobře rozehraný divizní duel v Plzni. Postěžoval jste si, že někteří hráči už ve druhém poločase trochu tahali nohy. Nehrozí, že proti Komárovu se na hráčích opět projeví únava?
V Plzni nad Petřínem jsme vedli ještě v poslední minutě 1:0, nakonec to ale pro nás dopadlo špatně. Bylo to ale spíš o individuálních chybách jednotlivce, kterému se závěr zápasu nepovedl. Byla to škoda, protože pokud bychom vyhráli, byli bychom na tom nyní lépe. Je možné, že o víkendu budou mít hráči středeční pohárový duel ještě v nohou. Budeme se ale snažit zregenerovat a na sobotní zápas s Komárovem se co nejlépe připravit. To je teď pro nás priorita.

Blíží se konec přestupového období. Očekáváte v Soběslavi ještě nějakou novou posilu?
Nemyslím si, že by se nám podařilo přivést ještě nějakého dalšího nového fotbalistu. Hráčský trh na této úrovni je dost omezený. Náš předseda Nývlt dělá vše možné i nemožné, ale je to těžké. Občas se podaří přivést nějakého mladíka z Dynama České Budějovice. V současné době se u nás daří například mladému brankáři Červencovi. Povedl se také příchod Václava Hoffmanna ze Sezimova Ústí. Musíme se snažit vymáčknout to nejlepší z hráčů, které máme aktuálně k dispozici. Náš kádr čítá osmnáct fotbalistů a já jim věřím. Pokud hráčům vydrží zdraví a fotbal je bude bavit, mělo by to na divizi v pohodě stačit. Například proti Přešticím kluci dokázali, že na to mají.

Napsal(a) Michal Havelka | Foto Daniel Pekař